Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 16

Ketvirtoji dozė nuo COVID-19: duomenų apie efektyvumą daugėja, ypač skatinami neturintys imuniteto

Jau dvi savaites sudaryta galimybė skiepytis ketvirtąja COVID-19 vakcinos doze žmonėms, kurių imunitetas yra gerokai susilpnėjęs. Rudenį rekomendacijų, kam skiepytis, būsią daugiau, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pripažįsta, kad negali tiksliai pasakyti, kiek turimos vakcinos yra efektyvios, saugantis susirgimų naujomis koronaviruso mutacijomis. Vis dėlto ekspertai nauda neabejoja.
Skiepai
Skiepai / „Scanpix“ ir 15min nuotr.

Galimybė pasiskiepyti ketvirtąja (arba trečiąja, jeigu sustiprinamoji buvo antra) vakcinos doze nuo COVID-19 Lietuvoje sudaryta nuo gegužės 31-osios.

Rudenį skiepys daugiau

„Šiuo metu pasiskiepyti ketvirtąja vakcinos doze gali gyventojai, kuriems COVID-19 liga kelia didžiausią riziką – tai lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis sergantys pilnamečiai asmenys, asmenys, kurių imuninės sistemos funkcija yra sunkiai sutrikusi dėl kitų priežasčių, taip pat asmenys, kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistais.

Kitų gyventojų grupių vakcinaciją nuo COVID-19 ligos planuojama pradėti artėjant rudeniui. Įvertinus sukauptus duomenis ir atliktus tyrimus, bus nustatytos gyventojų grupės, kurioms bus rekomenduojama pasiskiepyti.

Planuojama, kad skiepytis bus kviečiami vyresnio amžiaus gyventojai ir kiti didelės rizikos asmenys“, – teigia SAM.

Vis dėlto į klausimą, ar išties naudinga šiuo metu skiepytis, kai COVID-19 mutuoja ir nėra aišku, kokia atmaina gali plisti rudenį, SAM specialistai atsakyti negali – neslepia, jog kol kas informacijos apie vakcinų efektyvumą neturi, jį parodys klinikiniai tyrimai, kurie tebevyksta.

Duomenų apie sustiprinimą daugėja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. Saulius Čaplinskas apie tolesnę skiepijimo perspektyvą sako, kad dėl jos esama didelių neaiškumų, susijusių su viruso evoliucija ir pasikeitusiomis viruso variantų savybėmis.

„Šiuo metu turimų COVID-19 vakcinų sudėtį gali tekti atnaujinti, kad būtų užtikrinta veiksmingesnė apsauga nuo naujų viruso variantų. Taip pat pažymėtina, kad šiuo metu COVID-19 vakcinos („Comirnaty“, „Spikevax“) gamintojai vis dar nėra pateikę oficialių rekomendacijų dėl asmenų skiepijimo ketvirta vakcinos doze.

Išvada – pažymėtina, kad šiuo metu nėra pakankamai mokslu grįstų duomenų ir įrodymų dėl masinės vakcinacijos ketvirta vakcinos doze visai populiacijai. Tačiau paminėtina, kad daugėja mokslinių publikacijų, pabrėžiančių skiepijimo sustiprinančiąja (trečia arba ketvirta) vakcinos doze nuo COVID-19 ligos rizikos grupėms priklausantiems asmenims.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Čaplinskas

Todėl skiepytis sustiprinančiąja vakcinos doze būtų tikslinga rekomenduoti ypač vyresnio amžiaus asmenims, taip pat asmenims, sergantiems lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis ir kt.“, – teigia S.Čaplinskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į SARS-CoV-2 sezoniškumą: „Nors jis dar nėra visiškai nustatytas, pastarųjų dvejų metų sergamumo duomenys rodo, kad žiemos sezono metu viruso plitimas yra intensyvesnis. Atsižvelgiant į tai, rekomenduotina apsvarstyti galimybę skiepyti rizikos grupėms priklausančius asmenis prieš prasidedant šaltajam sezonui (rudens–žiemos mėnesiais).“

Turimų COVID-19 vakcinų sudėtį gali tekti atnaujinti, kad būtų užtikrinta veiksmingesnė apsauga nuo naujų viruso variantų.

Dėl daugiavalentės vakcinos – nežinia

Šiuo metu pakartotinai pasiskiepyti minėtiesiems gyventojams rekomenduojama praėjus 90 dienų po sustiprinančiosios vakcinos dozės.

Skiepijant ketvirtą kartą (kam sustiprinančioji dozė buvo antroji – trečią kartą), gali būti skiriama įprasta „Comirnaty“ („Pfizer“) vakcinos dozė arba pusė „Spikevax“ („Moderna“) vakcinos dozės (0,25 ml).

Ar rudenį bus jau nuo praėjusios žiemos, kai išplito „Omikron“ atmaina, žadama daugiavalentė vakcina, SAM sako nežinanti: „Kol kas nežinome, ar gamintojai sėkmingai išvystys daugiavalentę vakciną. Jeigu tokia vakcina bus sėkmingai išbandyta ir užregistruota, Lietuva ir kitos ES šalys galės ją įsigyti. Manoma, kad galbūt rudenį tokia vakcina galėtų būti užregistruota, bet aiškesnių terminų neturime.“

123RF.com nuotr./Omikron
123RF.com nuotr./Omikron

Profesorius Vytautas Kasiulevičius feisbuke prieš kelias dienas įspėjo dėl galimo naujų COVID-19 atvejų augimo Vakarų Europoje, kadangi įsivyrauja greičiau plintantys ir iš dalies atsparūs jau susiformavusiam imunitetui omikron BA.4 ir BA.5 subvariantai.

Jo teigimu, čia esama ir geros, ir blogos žinios. Geroji – kad „Moderna“ sukūrė dvivalentę vakciną, kuri efektyvi ir prieš šiuo metu vyraujančias „Omikron“ atmainas, tačiau blogoji – kad ši atnaujinta vakcina vartotojus JAV ir Europoje pasieks rudenį ir esą dar nežinia, ar pateks į Lietuvą.

Ligoninėse – vyresni nei 50 metų

SAM parengtoje COVID-19 vakcinacijos strategijoje apie prioritetines grupes skiepyti nuo COVID-19 teigiama, jog „vertinant hospitalizacijų duomenis galima teigti, kad nepaisant tuo metu vyraujančios atmainos, 50 m. ir vyresnių gyventojų hospitalizacijos visada siekė 80 proc. nuo visų hospitalizacijų“.

Todėl esą siekiant apsaugoti sveikatos sistemą nuo didelio hospitalizacijų skaičiaus, būtų tikslinga būtent šiai grupei asmenų 2022-2023 m. peršalimo ligų sezono metu rekomenduoti skiepytis ir taikyti specialiąsias skatinamąsias priemones.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras šiuo metu siūlo svarstyti 80 m. ir vyresnių bei 60-79 m. asmenų skiepijimą antrąja sustiprinančiąja doze. Dėl kitų grupių rekomendacijų kol kas nėra ir tikimasi, kad jos galėtų atsirasti artėjant sezonui, kai padidėja sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Jei bus sukaupta daugiau duomenų arba gauta naujos informacijos apie vakcinų veiksmingumą ir/ar imunogeniškumą įvairaus amžiaus grupėse ir/arba informacijos apie rizikos veiksnius, vakcinų saugumą skirtingose amžiaus grupėse, apsaugą nuo sunkios ligos, rekomendacijos dėl rizikos grupių skiepijimo gali būti atnaujintos ir papildomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas