Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 22

Kinijos ambasadorius Prancūzijoje teigia, kad posovietinės šalys „neturi statuso tarptautinėje teisėje“

Duodamas interviu kanalui „TV1Info“ Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye pareiškė, kad posovietinės šalys „neturi veiksmingo statuso tarptautinėje teisėje“, praneša „Kyiv Independent“.
Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye
Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tarptautinėje teisėje net šios buvusios Sovietų Sąjungos šalys neturi veiksmingo statuso, nes nėra jokio tarptautinio susitarimo, kuris materializuotų jų suverenios šalies statusą“, – sakė jis.

„Jis neigia patį tokių šalių kaip Ukraina, Lietuva, Estija, Kazachstanas ir t. t. egzistavimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Paryžiuje įsikūrusio analitinio centro „Foundation for Strategic Research“ Kinijos ekspertas Antoine'as Bondazas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Į Kinijos ambasadoriaus repliką sureagavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Jei kam nors vis dar įdomu, kodėl Baltijos šalys nepasitiki, kad Kinija „tarpininkaus Ukrainoje“, štai Kinijos ambasadorius, teigiantis, kad Krymas yra Rusijos, o mūsų šalių sienos neturi jokio teisinio pagrindo“, – tviteryje rašė ministras.

Be to, paklaustas, ar mano, kad Krymas priklauso Ukrainai, ambasadorius atsakė, kad „tai priklauso nuo to, kaip jūs suvokiate problemą“, ir pridūrė, kad „tai nėra taip paprasta“. Jis taip pat sakė, kad Krymas „pradžioje buvo rusiškas“, nepatikslindamas, ką turi omenyje sakydamas „pradžioje“.

Anksčiau šį mėnesį Kinijos ambasadorius Europos Sąjungoje Fu Congas sumenkino Rusijos ir Kinijos partnerystę. Nepaisant to, kad Kinija atsisakė pasmerkti Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Fu Congas sakė, kad jo tėvynė nėra Rusijos karo pusėje.

Kinijos ambasadorius pridūrė, kad Pekino ir Maskvos santykiai buvo „sąmoningai neteisingai interpretuojami“.

Jis taip pat paneigė JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno šių metų vasario mėnesio pareiškimą, kad Kinija svarsto galimybę tiekti Rusijai ginklus.

Tačiau kovo mėnesį JAV vyriausybė patvirtino, kad Ukrainoje buvo naudojama kiniška amunicija, kuria tikriausiai šaudė Rusijos pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas