Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 07 18

Kitoks kelias į gyvybę: kodėl negalintieji susilaukti vaikų važiuoja į Estiją, Latviją ar Turkiją?

„Čia jūs matote „dirbtines gimdas“, kur palaikoma reikiama temperatūra ir kiti svarbūs parametrai tam, kad galėtų augti embrionas. O dabar aš jums parodysiu, kur jie yra užšaldomi“, – sako Kauno klinikų Reprodukcinės medicinos centro embriologė dr. Agnė Kozlovskaja-Gumbrienė. Tada kviečia į kitą patalpą – lytinių ląstelių ir reprodukcinių audinių banką, dar vadinamą saugykla. Čia, specialiose talpose, plonyčiuose šiaudeliuose, kurie iš pirmo žvilgsnio primena spalvotus pieštukus, saugomi užšaldyti embrionai. Jausmas – tarsi stovėtum prie laiko kapsulės, suprasdamas, kad tavo akys žiūri į kažkada galimai gimsiančius žmones.
Embriologė Agnė Kozlovskaja-Gumbrienė
Reprodukcinės medicinos centras

Kauno klinikų Reprodukcinės medicinos centro duris vaikų negalinčios susilaukti poros praveria jau drąsiau, nei prieš keliolika metų. Šio centro vadovė gydytoja doc. dr. Eglė Drejerienė sako, kad viename iš kabinetų yra ir vaikų nuotraukų – jomis, po sėkmingo pagalbinio apvaisinimo, pasidalina tėvai.

„Tik, žinoma, tų nuotraukų rodyti kitiems negalime. Pasidžiaugiame patys“, – šypteli medikė.

„Kaip tik vakar buvo atėjusi pora su kelių savaičių kūdikiu, kuris gimęs iš užšaldyto embriono. Kai supranti, kad prie to prisidėjai ir tu – sukyla jausmai“, – prisipažįsta embriologė Agnė Kozlovskaja-Gumbrienė. Beje, ji – ne medikė, o biologė.

Biologai, gydytojai, akušeriai, psichologai – tokie specialistai dirba Reprodukcinės medicinos centre. Vietoje, kurioje prasideda kelias į gyvybę. Kartais jis būna ilgas, kartais – sunkus, kartais – ir nesėkmingas.

Į centrą mes pakviečiami ateiti sutartą valandą – tada, kada čia nebus nė vieno paciento. Šeimos, susiduriančios su vaisingumo problemomis, nenori nė kruopelės daugiau dėmesio, tik bendravimo su gydytojais.

15min pokalbis su E.Drejeriene ir A.Kozlovskaja-Gumbriene – apie pagalbinį apvaisinimą, vis dar netobulą įstatymą ir „laiko kapsulėje“ saugomus embrionus.

– Agne, minėjote, kad apsilankius porai su ką tik gimusiu kūdikiu ir jus apėmė jausmai. Vadinasi, jūsų darbas nėra tik mechaninis veiksmas laboratorijoje, o ir jausmas?

A.Kozlovskaja-Gumbrienė: Tikrai nesakyčiau, kad man tai yra tik darbas. Čia reikia ir sėkmės, ir žinių, bet stebuklą tu irgi jauti.

Aš ne taip dažnai matau ateinančias poras, nes nesu gydytoja. Su pacientais mes, embriologai, nebendraujame. Tai ne mūsų darbas, o ir emocijų daug būtų, jos išbalansuotų. Mes viską matome lentelėse, dokumentuose. Dokumentuose stebime, kaip vystosi procedūros metu sukurti embrionai. Arba kas pagimdė, kas – persileido.

Šią porą pamatyti buvo labai smagu. Kai sužinojau, kad tai buvęs labai sudėtingas atvejis – ypatingai džiugu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Agnė Kozlovskaja-Gumbrienė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Agnė Kozlovskaja-Gumbrienė

E.Drejerienė: Dėl anatominių organizmo ypatybių tąsyk komplikavosi embriono perkėlimas.

Nors iš principo embriono įkėlimas į gimdą nėra ypatingai sudėtingas darbas. Bet būna visko, kartais tai užtrunka. Pavargsta ir moteris, ir gydytojas. Tad šios poros situacija ir buvo viena iš sudėtingų.

Negaliu sakyti, kad po gimdymo pas mus ateina kiekviena šeima. Žinoma, kai kurios ateina, padėkoja, atneša gėlių, vaikų nuotraukų. Kiti parašo elektroniniu paštu.

Bet viešų padėkų mes gauname labai retai.

Lengva viešai padėkoti, kai tau gerai išoperavo akis ar kad sėkmingai pakeitė kelio sąnarį. O viešai pasakyti ačiū, kad tokiu būdu gimė vaikas – tam reikia drąsos.

Nors asmeniškai gauname labai daug šilumos. Kartais, kai nepasiseka, sulaukiame ir pykčio. Bet taip yra visur.

– Pasikalbėkime apie tai, ką rodė Agnė – užšaldytus embrionus. Kokioje temperatūroje jie laikomi? Kiek laiko gali būti užšaldyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius