Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10

Klaipėda pagal sergamumą pretenduoja į juodąją zoną: situacija – įtempta

Klaipėdoje sergamumas koronavirusu drastiškai šauna aukštyn, tokių skaičių savivaldybėje nebūta jau seniai. Antradienį, Statistikos departamento duomenimis, rodiklis siekė 498 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Per tris savaites sergamumas šoktelėjo kone penkis kartus. Panašu, kad uostamiesčiui pirmam tarp didmiesčių gresia patekti į juodąją zoną, kai šis rodiklis pasieks 500 atvejų ribą.
Vėjuotas šeštadienio pasivaikščiojimas po Klaipėdos miestą
Klaipėda / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Lietuvoje susirgimų skaičius nors ir auga, tačiau 100 tūkst. gyventojų šiuo metu siekia 202 atvejus. Tiek Vilniuje, tiek Kaune situacija taip pat geresnė nei Klaipėdoje – atitinkamai 291 ir 267 atvejai.

Uostamiesčio kaimynai, Klaipėdos rajonas, fiksuoja 263 susirgimus 100 tūkst. gyventojų.

Tuo pat metu skelbiama, jog Klaipėdoje serga 634 žmonės, o naujų atvejų per parą užfiksuota apie 60. Per savaitę sergamumas šoktelėjo trečdaliu.

Dar praėjusią savaitę Klaipėdoje fiksuota 350 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o liepos 20-ąją, prieš Jūros šventę, Klaipėdoje sergamumo rodiklis tesiekė 108,7.

Fiksuojami protrūkiai

Kaip 15min sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Raminta Mitkuvienė, šiuo metu Klaipėdos apskrityje užfiksuoti 24 koronaviruso židiniai – 14 Klaipėdoje, penki Palangoje, po du Klaipėdos ir Kretingos rajonuose bei vienas Šilutėje.

Protrūkiai užfiksuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose, globos namuose bei įvairiose įmonėse – gamybos, transporto, statybos.

Pastebima, jog įvedus privalomą testavimąsi viešojo maitinimo, laisvalaikio ir kitas paslaugas teikiančiuose sektoriuose, nustatoma nemažai susirgimų.

„Analizuodami protrūkius pagal veiklos pobūdį pastebėjome, kad išaugo sergamumas viešojo maitinimo paslaugas teikiančiose įstaigose. Per praėjusią savaitę tokių protrūkių yra penki.

Gali būti susiję su tuo, kad buvo pakeistas nutarimas, pagal kurį nustatomos sritys, kuriuose dirbantys darbuotojai privalo tikrintis, ar neserga“, – sakė R.Mitkuvienė.

Analizuodami protrūkius pagal veiklos pobūdį pastebėjom, kad išaugo viešojo maitinimo paslaugas teikiančiose įstaigose.

Išskiria tris vietoves

Vedėjos teigimu, situacija Klaipėdoje iš tiesų įtempta, rodikliai labai aukšti tiek Klaipėdoje, tiek Palangos mieste bei Skuodo rajone.

„Tose trijose savivaldybėse matome, kad sergamumas nemažėja, o pasiskiepijusių dalis nėra tokia didelė, kokia galėtų būti. Rodiklis vakar dienos duomenimis siekė 44,7 proc. pilnai arba dalinai paskiepytų“, – komentavo R.Mitkuvienė.

Didėjimas siejamas ir su pavojingų atmainų plitimu, kurios pasižymi didesniu užkrečiamumu.

Užsikrėtė Jūros šventėje?

Liepos 23-25 dienomis Klaipėdoje vyko Jūros šventė.

Anot R.Mitkuvienės, tarp liepos 30 dienos ir praėjusios savaitės būta nemažai registruotų susirgimų, kuomet asmenys negalėjo įvardinti ligos šaltinio, tačiau minėjo, kad lankėsi ir Jūros šventės renginiuose.

„Susieti nėra galimybės, nes lankėsi keliuose renginiuose, viešose vietose. Tai kad kartojasi informacija, jog lankėsi šventėje, duoda prielaidą, kad galbūt galėjo užsikrėsti ir masiniuose renginiuose“, – sakė Raminta Mitkuvienė.

Sergančiųjų daugėja

Šiuo metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje iš viso gydomi 102 COVID-19 sergantys pacientai.

Iš jų 18 pacientų gydoma Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Dar prieš savaitę sergančiųjų buvo 87, o reanimacijoje – 14.

Kaip pranešė ligoninė, Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL), organizuojanti sveikatos priežiūros paslaugų dėl COVID-19 ligos teikimą ir paslaugų organizavimą Klaipėdos ir Tauragės apskrityse, nuolat bendrauja ir bendradarbiauja su regiono ligoninėmis.

COVID-19 pacientai nuo rugpjūčio 5 dienos gydomi ir vadinamojoje atraminėje Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje.

Didėjant sergančių koronavirusu pacientų skaičiui, numatoma, kad artimiausiu metu darbui su COVID-19 pacientais įsijungs ir kitos vadinamosios atraminės ligoninės – Šilutės ir Tauragės ligoninės.

Taip pat artimiausiu metu numatoma lovų, skirtų COVID-19 sergantiems pacientams, skaičių regione didinti iki 176.

Šiuo metu jų yra 128.

Pasak ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, susirgimų skaičius auga tolygiai, todėl jis su Jūros švente nesietinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito