Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 06

Klaipėdiečių namo renovacijai koją kiša į merus kandidatavęs žinomas politikas

Renovacijai besirengiantys vieno Klaipėdos daugiabučio gyventojai sunerimę. Jų name veikiančių komercinių patalpų savininkas, į merus kandidatavęs buvęs Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus jau kelis kartus nepateikė reikalingų dokumentų. Minijos g. 144 namo gyventojai sako, kad jeigu projektas sustos, jiems gali tekti atlyginti valstybei už jau atliktą darbą. O suma gali siekti 30 tūkst. eurų.
Arvydas Vaitkus
Minijos gatvės 144 namas ir Arvydas Vaitkus / 15min nuotr.

Prastos būklės namas

Su 15min susisiekę Minijos 144 namo gyventojai pasakojo dar prieš porą metų surinkę parašus ir pradėję ruoštis renovacijos procesui.

Gyventojų teigimu, namas yra prastos būklės, pastaraisiais metais teko lopyti stogą, tvarkyti vamzdžius. Tačiau žmonės baiminasi, kad procesas visame pasirengimo įkarštyje gali imti ir sustoti.

Pasak gyventojų, name šeimininkauja ir du komercinių patalpų savininkai. Viena iš jų yra bendrovė „Lyrava“, kurios akcininkai – Ilona ir Arvydas Vaitkai. Jų patalpos išnuomotos maisto prekių parduotuvių tinklui.

Renovacijos procesui finansuoti bankui privalu pristatyti name esančių juridinių asmenų pažymas, kad jos nėra gavusios paramos iš valstybės. „Lyrava“ tokios deklaracijos nepateikė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Vaitkus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Vaitkus

Konkursas neįvyko

Dėl vis kylančių darbų ir statybinių medžiagų kainų pirmasis daugiabučių administratoriaus paskelbtas darbų konkursas nebuvo sėkmingas. Investicinis projektas buvo parengtas sėkmingai, tačiau už numatytą sąmatą renovuoti namo norinčių statybos bendrovių neatsirado.

Gyventojams teko projektą koreguoti, iš naujo rinkti parašus. Anot namo atstovų, 30 proc. renovacijai reikalingos sumos bus finansuojama iš ES fondų, o likusią dalį jie skolinsis iš banko. Dėl šios priežasties bankui ir reikia minėtų juridinių asmenų pažymų.

„Be paskolos mes negalime pradėti renovacijos darbų, tad renovacija gali pasibaigti net neprasidėjusi“, – aiškino gyventojai.

Bandė kalbėtis

Namo atstovai bandė kalbėtis su Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariu A.Vaitkumi. Jam siųstos ir trumposios žinutės su prašymu pateikti reikiamus dokumentus. Gyventojai sako girdėję politiko nuogąstavimus, kad namas senas ir renovacijos atlikti neverta.

„Kreipiamės gyventojų vardu dėl namo, adresu Minijos g. 144, Klaipėda, atnaujinimo (modernizavimo) proceso, kuris šiuo metu yra sustabdytas dėl Jūsų, kaip patalpų savininko, neteikiamos minimos deklaracijos.

Kreipiamės į jus ne tik kaip į patalpų savininką, bet ir kaip į tarybos narį, kadangi esate išrinktas atstovauti mūsų interesams, o ne vilkinti procesą.

Pažymėtina, kad vien dėl to, kad nepateikiate šios pažymos, nutrūksta renovacijos procesas ir mes, namo gyventojai, patirsime ne tik materialinius nuostolius, bet ir moralinius.

Pažymėtina, kad turėsime apmokėti už techninio darbo projekto parengimą. Svarbu pabrėžti, kad namas yra prastos būklės, prateka stogas, gyventojų turtas yra gadinamas, veisiasi pelėsis, kas kenkia ir sveikatai.

Kreipiamės į jus ne tik kaip į patalpų savininką, bet ir kaip į tarybos narį, kadangi esate išrinktas atstovauti mūsų interesams, o ne vilkinti procesą“, – toks gyventoju prašymas neseniai turėjo pasiekti politiką.

15min.lt nuotr./Minijos gatvės 144 namas
15min.lt nuotr./Minijos gatvės 144 namas

Anot gyventojų, kada vyko susirinkimai dėl renovacijos, A.Vaitkus juose nedalyvavo.

„O dabar reikalauja pateikti jam informaciją atskirai, motyvuoja, kad nebuvo supažindintas su medžiaga. Mes esame paprasti namo gyventojai, o jis politikas, dirba mums. Nesakau, kad nuomonė negali skirtis, bet jis čia negyvena. Gal nenori patirti išlaidų, todėl stabdo renovaciją? – dėstė gyventojai. – Jis pats sakė, kad skaičiuoja pinigus, jų nemėto. Bet taip elgtis yra labai negarbinga. Visi esame bendrasavininkiai. Mes dėl vystomo verslo mūsų name patiriame nepatogumų – į parduotuvę vyksta sunkiasvoris transportas, užkliudo ir taip griūvantį namą, automobiliai apibraižyti. Jų rampa apgriuvusi, kur krauna prekes.“

Jis pats sakė, kad skaičiuoja pinigus, jų nemėto. Bet taip elgtis yra labai negarbinga. Visi esame bendrasavininkai.

Gyventojai sako, jog, atsidūrę aklavietėje dėl vienos bendrovės ir stojančios renovacijos, jau kreipėsi į Aplinkos ministeriją, Seimo narius, skambino Klaipėdos merui. Gyventojai sulaukė patarimo kreiptis į Ramūną Karbauskį, o šis kaip partijos lyderis esą pasikalbėtų su A.Vaitkumi.

Į klausimus neatsakė

Tarybos narys A.Vaitkus į 15min skambučius neatsiliepė, pranešė perskambinsiantis, tačiau skambučio sulaukti nepavyko. Į 15min raštu pateiktus klausimus A.Vaitkus neatsakė.

Portalui atviraklaipeda.lt jis teigė, jog renovacijos procesas kelia daug klausimų.

„Situaciją komentuoti turėtų įmonės vadovė, o ne aš, bet kalbėsiu, nes esu įžūliai įtrauktas į šią istoriją. Pirminiame etape mes dėl renovacijos neprieštaravome, tačiau parašėme griežtą sąlygą, kad norėtume gauti visą informaciją apie procedūras, kainas ir panašiai. Kai prasidėjo renovacijos dokumentacijos rengimas, negavome jokios informacijos nei apie kainas, nei apie žaliavas ir jų kiekius.

Mano preliminariomis žiniomis, planuojama renovacija kainuos tiek, kad žmonės iki mirties įklimps į skolas.

Mano preliminariomis žiniomis, planuojama renovacija kainuos tiek, kad žmonės iki mirties įklimps į skolas. Mes norime pamatyti visą renovacijos visumą, prašome dokumentų, kad galėtume pasakyti, jog procesas yra skaidrus. Tačiau nieko negauname.

O kadangi negauname, tai ir neduodame tos deklaracijos, kurios reikia, kad renovacija toliau vyktų. Mes nenorime būti apgauti, o kai atsakymų negauname, tai ir kyla klausimų dėl skaidrumo“, – teigė A.Vaitkus.

Jis pripažino, jog namą tikrai reikia modernizuoti, tačiau kyla klausimas, kokios turėtų būti darbų apimtys.

15min.lt nuotr./Minijos gatvės 144 namas
15min.lt nuotr./Minijos gatvės 144 namas

„Jei renovacija žmonėms kainuos po 20–30 tūkst. eurų, tai kada jie išsimokės, juk šiame name tikrai ne turtuoliai gyvena. Todėl ir norime kalbėti, diskutuoti, ieškoti geriausių variantų, o ne aklai tikėti tuo, kas sakoma. Išeitis nenutraukti renovacijos yra.

Bet visi turime susėsti prie bendro stalo, ant jo turi atsirasti visi dokumentai, skaičiavimai. Ir kai rasime sprendimą, kaip namą geriausiai renovuoti, tada ir suteiksime tą prašomą deklaraciją. Jei viskas vyks sąžiningai, tada ir judėsime į priekį“, – portalui „Atvira Klaipėda“ sakė A. Vaitkus.

Pirminiame investiciniame plane buvo nurodyta, kad modernizavimo darbai galėtų kainuoti apie 900 tūkst. eurų. Vienam butui tektų apie 17 tūkst. eurų išlaidų.

Pirminiame investiciniame plane buvo nurodyta, kad visi daugiabučio modernizavimo darbai galėtų kainuoti apie 900 tūkst. eurų. Vienam butui tektų apie 17 tūkst. eurų išlaidų. 30 proc. šios sumos būtų kompensuojama.

Sureagavo kolegos

Į situaciją netruko sureaguoti kiti Klaipėdos tarybos nariai. Alina Velykienė teigė pati turinti patirties burti žmones renovacijai, todėl gyventojus ji suprantanti

„Kai man pačiai teko eiti sunkiu renovacijos keliu (Nidos g. 40, Klaipėda), žiūrint į šią situaciją svyra rankos. Kaip yra sunku sutelkti gyventojus namo renovacijai, praeiti įvairius etapus, o prieštaraujančių visada atsiranda.

Tai kainuoja daug energijos bendraujant, teikiant visą informaciją, pamenu, kad realiai dirbau visu etatu su gyventojais, – socialiniame tinkle skelbia A.Velykienė. – Visiems pasakojant, nors buvo ir administratorius, ir renovacijos projekto įmonė, labai daug dirbti teko pačiai. Didžiausias laimėjimas buvo, kai bankrutavus pirmam rangovui, susitelkėme ir dar kartą susitarėme dėl renovacijos vykdymo.

Na, o vėliau jau pasibaigus renovacijos procesui, kreipėmės į teismą dėl draudimo išmokos už sutarties sąlygų nevykdymą. Ir mums pasisekė. Mes prisiteisėme 43 tūkst. eurų ir susiremontavome laiptines. Per visą renovacijos procesą kartais būdavo taip sunku, kad svirdavo rankos, tačiau tikėjimas vedė į priekį.“

Partnerio nuotr./Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.
Partnerio nuotr./Kvartalinė renovacija Klaipėdoje.

A.Velykienė neslepia nustebusi dėl tokio A.Vaitkaus elgesio.

„Pamačiusi, kokias „sąlygas“ stato mano politinis kolega – išsižiojau. Žmogau, jei pats viską organizuotum, suprastum, kad norint šiek tiek geresnės gyvenimo kokybės, reikia sutelktumo, o ne priešiškumo. Labai nustebino. Bet tikiu, kad susikalbėjimas įvyks“, – rašė moteris.

Neslėpė nuostabos

Nuostabos neslėpė ir kitas Klaipėdos tarybos narys, konservatorių atstovas ir verslininkas Aidas Kaveckis.

„Mane stebina toks kolegos tarybos nario elgesys, kai sprendžiamas toks svarbus ir ne mažiau kaip su šimtu gyventojų susijęs klausimas. Pats esu išnuomojęs nekilnojamojo turto bendro naudojimo pastatuose, namuose, kurie buvo ar yra renovuojami.

Paprastai esu pirmas, kuris dedu parašą, suprasdamas, kad procesas turi būti vykdomas ir jam negalima sudaryti kliūčių. Žinoma, jis turi vykti skaidriai ir pagal visus galiojančius teisės aktų reikalavimus“, – rašė A.Kaveckis.

Mane stebina toks kolegos tarybos nario elgesys, kai sprendžiamas svarbus ir ne mažiau kaip su šimtu gyventojų susijęs klausimas.

Jo teigimu, delsimas pateikti reikiamus dokumentus tam, kad darbai prasidėtų laiku – yra mažų mažiausiai neatsakingas elgesys.

„Daugiabutis yra bendras visų čia gyvenančių ir patalpas turinčių turtas, dėl kurio atsakomybę turi jausti visi. Raginu kolegą A.Vaitkų kuo greičiau išspręsti klausimus su namo gyventojais.

Konfliktai nieko gero nežada nei vienai, nei kitai pusei. Kartais asmenines ambicijas derėtų nustumti į šoną, ypač, kai sprendžiama dėl 56 klaipėdiečių šeimų gerovės“, – skelbia A.Kaveckis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito