Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 08

Klaipėdoje – apgulti mobilieji patikros punktai, dalis žmonių nesupranta, kokį testą darytis

Klaipėdoje apgulti mobilieji patikros punktai. Artimiausia laisva diena atlikti testą dėl COVID-19 – po savaitės, rugsėjo 15-ąją. Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė sako, jog ažiotažas bereikalingas, nes žmonės suprato ne visą informaciją. Be to, pastebima, jog testuotis atvyksta ir tokie asmenys, kuriems ši patikra apskritai nereikalinga ir netinkama galimybių pasui gauti. Taip pat apgailestaujama, jog kasdien pasitaiko žmonių, kurie užsiregistruoja, bet neatvyksta pasitikrinti, ar neužsikrėtė koronavirusu.
COVID-19 testas
COVID-19 testas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Visiškai užpildytos visos galimos vietos iki rugsėjo 15 dienos, visą savaitę į priekį, antigenų tyrimui. Nuo 15 dienos atidarome dar tris pamainas, didinam pajėgumus. Vietų dar tikrai yra nuo rugsėjo 15-osios“, – sakė L.Venckienė.

Ji pabrėžė, jog įsigaliojantys pasikeitimai nuo rugsėjo 13 dienos numato, jog darbuotojai, kuriems būtina atlikti testus, tai gali padaryti per 7–10 dienų nuo minėtos datos, rugsėjo 13-osios, ir nespėję to padaryti neturėtų nerimauti.

L.Venckienė taip pat apgailestavo, jog žmonės labai neatsakingai elgiasi, kasdien apie 5 proc. užsiregistravusiųjų neatvyksta.

Profilaktiniai antigenų testai mobiliuosiuose punktuose atliekami tik tam tikrose srityse dirbantiems, kuriems Vyriausybės nutarime numatyta tokia būtinoji patikra.

„Galimybių pasams negalioja greitieji antigenų testai. Kaip ir PGR, kurie atliekami punkte, bet tik tiems, kurie turėjo didelį kontaktą. Norisi pabrėžti, kad šie tyrimai negalioja galimybių pasams“, – kalbėjo Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso testavimo punktas Vilniuje

Pasimetę dėl testų

Medikė sakė pastebėjusi, jog žmonės pasimetę dėl testų ir to, kam jie skirti.

„Dar vienas aktualus dalykas – atliekame ir kokybinius serologinius testus. Šie testai naudojami tik tiems žmonėms, kuriems reikia susitrumpinti izoliacijos laiką ar nebūti izoliacijoje. Jie irgi negalioja nei galimybių pasams, nei europiniam pasui, o žmonės nesupranta. Tai antikūnų tyrimas, kuris parodo jų buvimą arba nebuvimą, – paaiškino L.Venckienė.

– Pastebime, kad ateina darytis serologinio testo ir kalba žmogus: „Kad tik nebūtų teigiamas, neleis į darbą.“ Mums kyla klausimas, dėl kokios priežasties darotės testą? Išaiškėja, kad nesuprato, ką daro. Valstybinėse įstaigose daromi tik kokybiniai serologiniai tyrimai, kurie parodo, yra ar nėra antikūnų, bet kiek jų yra, netiriama.“

Galimybių pasui gauti reikia kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio tyrimo.

Minėtus kiekybinius tyrimus atlieka privačios įstaigos.

Didina apimtis

Šiuo metu mobiliajame punkte aptarnaujama apie 800 žmonių, kuriems būtina patikra, o nuo mėnesio vidurio pajėgumai išaugs iki 1000 tiriamų asmenų.

„Šiai datai susitvarkėm su žmogiškaisiais ištekliais, be to, reikia paruošti infrastruktūrą – papildomi autobusai, stogeliai, paruošti vietas. Tyrimai atliekami ten pat, punkte prie arenos“, – sakė pašnekovė.

Vienoje komandoje dirba du žmonės, per dieną dirba trys punktai, iš viso devynios komandos, o padidinus pajėgumus iki keturių punktų bus dvylika komandų.

„Pas mus dirba tie patys žmonės, kurie dirba poliklinikoje, atlieka tiesiogines pareigas, ir nuo 15 dienos pasitelkėme iš kitų įstaigų – Vaikų ligoninės, Slaugos, Jūrininkų ligoninės, bet daugiausia mūsų įstaigos darbuotojų. Dirbame visas savaitės dienas, be švenčių, nuo ryto iki 20 val.“, – situaciją komentavo Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė.

Be jau minėtų 800 besitikrinančių profilaktiškai pagal numatytą Vyriausybės įsakymą, punkte papildomai tikrinami simptominiai pacientai, kuriuos atsiunčia šeimos gydytojai.

Anot L.Venckienės, be šeimos gydytojų įsikišimo simptomų turintis žmogus dėl eilių galėtų ir nepakliūti į punktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito