Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 23

Klaipėdoje dirbanti laisvai samdoma specialistė: „Darbo vieta gali būti ir pajūris“

Klaipėdietė Violeta Potapionok jau dvejus metus Lietuvos mados prekių ženklų atstovus konsultuoja elektroninės komercijos klausimais. „Freelancere“ prisistatanti Violeta neturi tikslaus darbo laiko, o vienintelis jos darbo įrankis – kompiuteris. Klaipėdą ji vadina tobulu miestu ne tik ieškantiems ramybės, bet ir laisvai samdomiems darbuotojams.
Violeta Potapionok
Violeta Potapionok / Asmeninio archyvo nuotr.

„Čia viskas labai arti, gana ramu, tad gali dirbti įvairiose vietose mieste, net ir prie jūros“, – teigė V. Potapionok.

Įkvėpė iliuzija apie lengvą darbą po palme

Pašnekovė teigė kasdien pasirenkanti darbo vietą pagal nuotaiką. Jei norisi ramybės ir susikaupimo, ji renkasi biblioteką. Šiltą vasaros dieną Violeta dirba prie jūros – šalia Smiltynės gelbėjimo stoties ar Melnragėje, prie molo, įsikūrusioje kavinėje. Jei norisi daugiau šurmulio ir jaunimo, tinka kuri nors populiari uostamiesčio kavinė.

„Neretai tenka dirbti ir namuose. Tačiau tai erzina, nes pradedi tvarkytis ar sukti ratus aplink šaldytuvą. O po darbo dienos dar tenka namuose ilsėtis. Dėl to, manau, labai svarbu susirasti kitą vietą darbui“, – pastebėjo pašnekovė.

Pasiteiravus, kodėl apskritai Violeta nusprendė tapti laisvai samdoma darbuotoja, pašnekovė atsakė, kad iš pradžių tokį sprendimą priimti ją įkvėpė iliuzija apie lengvą darbą po palme. „Tačiau iš tiesų nėra taip lengva, kaip atrodo. Kaip ir kiekviename darbe, čia gausu iššūkių. Vis dėlto, kai pradedi „freelancinti“, taip pripranti prie laisvės ir dinamikos, kad grįžti į samdomą darbą nebesinori“, – šyptelėjo pašnekovė.

Čia viskas labai arti, gana ramu, tad gali dirbti įvairiose vietose mieste, net ir prie jūros

Klaipėdą renkasi ir vilniečiai

Kad Klaipėda yra draugiškas miestas laisvai samdomiems specialistams, patvirtino ir kūrybiškų verslų inkubatoriaus „Kultūros fabriko“ direktorė Raimonda Masalskienė. Pasak jos, uostamiestyje tokį darbo stilių renkasi ne tik klaipėdiečiai, bet ir vandens sportą mėgstantys vilniečiai.

„Stabilūs „freelanceriai“, kurie kuria savo prekinį ženklą ir nesiblaško po pasaulį, uostamiestyje nuomojasi bet kokio tipo ofisą, o jeigu turi sąlygas, dirba namuose. Menininkai mėgsta Pilies dirbtuvių erdvės. Taip pat populiaru dirbti kavinėse, nors aš neįsivaizduoju, kaip įmanoma dirbti šurmulyje“, – pastebėjo pašnekovė.

Pasak R. Masalskienės, apskritai Lietuvoje laisvai samdomų specialistų daugėja, tačiau pamažu. Esą užsienyje šis judėjimas yra madingas reiškinys, įtraukiantis ir jaunimą, ir senjorus. JAV prognozuojama, kad po dešimties metų beveik pusė dirbančiųjų bus laisvai samdomi darbuotojai. „Nors Lietuvoje neprognozuojama nieko panašaus, tačiau reikia stebėti tendencijas. Gaila, kad mūsų šalyje dar nėra paruošta įstatyminė bazė, taigi, galima sakyti, niekas negina tokių darbuotojų teisių. Nors kol kas laisvai samdomi darbuotojai Lietuvoje moka mažesnius mokesčius, tačiau neaišku, ar to galima tikėtis ateityje“, – pastebėjo „Kultūros fabriko“ direktorė.

Asmeninio archyvo nuotr./Violeta Patapionok
Asmeninio archyvo nuotr./Violeta Patapionok

Išskyrė tris laisvai samdomų darbuotojų kategorijas

R.Masalskienės žiniomis, laisvai samdomus specialistus galima suskirstyti į tris kategorijas. Vieni jų yra migruojantys, prie vienos darbo vietos neprisirišantys laisvai samdomi darbuotojai. Ypač populiarus jų pasirinkimas – žiemoti šiltuose kraštuose. Tokie „freelanceriai“ linkę bendrauti, ieško pažinčių, kolegų, partnerių, užsakovų viešose bendradarbystės erdvėse.

„Vis dėlto šie laisvi žmonės susiduria su nemažai sunkumų. Didelė jų dalis nusivilia neapibrėžtumu, tad grįžta į samdomą darbą ar sukuria šeimas“, – pastebėjo pašnekovė.

Antroji kategorija – laisvai samdomi specialistai, kurie nori darbo vietą susikurti ne tik sau, bet ir kitam. Tokie žmonės esą kur kas stabilesni, ir jie dažnai sukuria verslus.

Trečioji kategorija – menininkai. „Deja, jie yra „freelanceriai“ ne savo noru, nes valstybė jiems nesukuria stabilių darbo vietų“, – pridūrė R. Masalskienė.

Nors tapti laisvai samdomais specialistais vilioja daugelį jaunų žmonių, pasak pašnekovės, visų pirma reikia įvertinti, ar esi pakankamai verslus. „Reikia mokėti save pristatyti, parduoti, komunikuoti, tvarkyti apskaitą. Jeigu tokių savybių neturi ar nenori jų vystyti, tuomet tapti laisvai samdomu darbuotoju – ne tau“, – pastebėjo pašnekovė.

123rf.com/Laisvai samdomi darbuotojai nėra pririšti prie konkrečios darbo vietos
123rf.com/Laisvai samdomi darbuotojai nėra pririšti prie konkrečios darbo vietos

Dešimt geriausių darbo vietų Klaipėdoje dirbantiems laisvai samdomiems specialistams pagal Violetą Potapionok:

1. Ievos Simonaitytės biblioteka, kai ypač reikalingas susikaupimas ir ramybė;

2. Smiltynės paplūdimys šalia gelbėtojų stoties. Ten – puikus bevielis internetas, patogūs sėdmaišiai. Tinka lengviems darbams;

3. Kavinė „Musangas“, kai norisi geros kavos, ramybės ir gero interneto;

4. Senamiesčio „Caffeine“, kai norisi šurmulio ir jaunimo klegesio;

5. Pilies dirbtuvės. Labiausiai tinka tiems „freelanceriams“, kurie nori pastovios darbo vietos už mažą kainą,

6. „Kultūros fabrikas“ – ieškantiems modernios ir pastovios darbo vietos;

7. Šalia molo įsikūrusi kavinė „Ateik, ateik“;

8. Klaipėdos mokslo ir technologijų parko „Telia HUB“ erdvės;

9. Namai, tačiau tik išskirtiniais atvejais – kai už lango pūga ar užklumpa liga;

10. Parkai, Danės krantinė, Jono kalnelis ar kita įkvepianti vieta tinka idėjų paieškai, minčių lietui (taip vadinamam „brainstormui“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas