Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 13

Klaipėdoje paskelbus apie nemokamus skiepus – vietų greitai neliko

Klaipėdiečiai pirmą kartą gavo galimybę pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Skepsis, kad visuomenėje susvyravęs pasitikėjimas skiepais, greitai išsisklaidė: registraciją netrukus teko stabdyti, nes norinčiųjų būta daugiau nei vakcinų.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Klaipėdoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja nuo 2006-ųjų. Šiais metais jau taip pat užfiksuota atvejų, kai užsikrėsta šia pavojinga liga. Specialistų teigimu, geriausia apsauga – skiepai, nes erkių, platinančių šią ligą, yra ir miesto parkuose, skveruose.

Klaipėdos miesto savivaldybė balandžio 17–27 dienomis suteiks galimybę miestiečiams nemokamai pasiskiepyti pirmąja vakcinos doze nuo erkių platinamos ligos. Tokia galimybė suteikiama pirmą kartą ir ji finansuojama iš savivaldybės Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos priemonės „Erkių platinamų ligų profilaktika“. Nemokama paslauga gali pasinaudoti tik tie, kurie nuo šios ligos skiepysis pirmą kartą.

Kaip teigė savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė, paskelbus apie akciją, būta nerimo, kaip priims ją klaipėdiečiai. Tačiau jau pirmoji diena parodė, kad norinčiųjų netrūks – per tris dienas vietų neliko. Teko stabdyti registraciją.

Savivaldybė vakcinoms įsigyti skyrė 13,5 tūkst. eurų. Iš viso nupirkta 380 vakcinų. Viešųjų pirkimų metu sutaupyta lėšų, todėl bus dar perkama apie 190 vakcinų.

„Lietuva, Latvija ir Estija – Europos Sąjungos šalys, kuriose viena didžiausių rizikų užsikrėsti erkių platinamomis ligomis. Erkių aktyvumo sezonas paprastai prasideda pavasarį ir trunka iki lapkričio mėnesio, tačiau erkių gyvenimo sezoniškumas dėl klimato kaitos pamažu nyksta ir skiepai nuo erkinio encefalito tampa aktualūs visus metus (ankstesniais laikais šiuo skiepu rekomenduota vakcinuotis žiemą ir / ar pavasarį). Šiuo metu kaip tik yra pikas visoje Lietuvoje, kai asmenys šiuo skiepu vakcinuojasi“, – aiškino R.Perminienė.

Klaipėdos miesto savivaldybės finansuojamą skiepijimo paslaugą organizuoja Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras.

Paprastai skiepas nuo erkinio encefalito kainuoja apie 30 eurų. Imunitetui susidaryti reikia poros vakcinų skiepijant tam tikru laiko intervalu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas