Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 02 27

Klaipėdoje sugriaudės nauji vargonai

Klaipėdoje naujoje šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje vasarą sugriaudės naujų vargonų garsai.
Klaipėdoje šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje montuojami nauji vargonai
Klaipėdoje šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje montuojami nauji vargonai / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Prie Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamento brolių pranciškonų atkaklių pastangų dėka iškilusi koplyčia dar praėjusią vasarą pakvietė maldininkus. Modernios architektūros šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje trūko tik vargonų. 

Šią savaitę į uostamiestį atgabentas beveik 10 tonų sveriantis austrų firmos „Rieger-Orgelbau“ instrumentas. Iš Austrijos atvykę darbininkai beveik mėnesį montuos instrumentą. Vėliau atvyks profesionalai, kurie derins vargonų skambesį. Tai gali trukti dar porą mėnesių. 

Naujieji vargonai pirmą kartą suskambės liepos 15 d. Į uostamiestį laukiama atvykstant žymiausių pasaulio vargonininkų, tarp jų ir kompozitorius , vargonininkas Garis Grodbergas, konsultavęs brolius pranciškonus, kokius vargonus įsigyti. Liepos 19 d. numatoma vargonų inauguracija. 

„Noriu pasidžiaugti su Klaipėda, su visa Lietuva, kad turėsime puikiausius vargonus. Man, kaip dvasininkui, didžiausias džiaugsmas, kad čia skambės sakrališka muzika. Kviesime visus klausytis ir kartu patirti muzikos terapijos galią. Vargonų muzikos terapija – pati efektyviausia“, - teigė brolis pranciškonas Benediktas Jurčys. 

Vargonininkas Alvidas Remesa tikina, kad vargonai – visų instrumentų karalius. „Šis instrumentas stovi visų instrumentų piramidės viršūnėje. Klaipėdoje prieš kartą buvo net vienuolika vargonų. Dabar jų likę vos keturi, dar vienas yra Klaipėdos universiteto Menų fakultete“, - teigė A.Remesa. 

Austrų kompanija „Rieger-Orgelbau“ per metus pagamina po 1-2 vargonus. Kai kurios medinės dalys džiovinamos ir 16 metų ir tik tinkamai apdirbtos naudojamos instrumentui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas