Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 09

Klaipėdoje viešintys Baltijos šalių premjerai nerado bendro sutarimo dėl regioninio SGD terminalo

Penktadienį Klaipėdos uoste SGD terminalą apžiūrėję Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai pirmininkai sprendimo dėl regioninio terminalo nepriėmė: sutarta rugpjūtį susitikti Inčukalnio dujų saugykloje Latvijoje.
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Klaipėdos uoste trijų Baltijos valstybių – Lietuvos, Latvijos bei Estijos – premjerai apžiūrėjo prieš kelerius metus pastatytą SGD terminalą, pabuvojo jo viduje.

A.Jašinskienės/15min.lt  nuotr./Estijos premjeras Juris Ratas
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Estijos premjeras Juris Ratas

Po vizito Estijos premjeras Juris Ratas teigė, jog bendras trijų valstybių siekis – užsitikrinti SGD tiekimą regione. „Mes atlikome įvairius tyrimus ir manome, kad terminalas turi stovėti ir Estijoje. Europos Komisija aiškinsis, kaip toks terminalas Suomijos įlankoje sumažintų SGD kainas. Turime įvertinti, koks projektas būtų priimtiniausias ir pigiausias vartotojui“, – teigė jis.

„Jeigu Estija nuspręstų statyti vidutinio dydžio SGD terminalą, tai tokie terminalai nekonkuruotų, o papildytų vienas kitą kartu su dujų saugykla Latvijoje“, - spaudos konferencijoje Klaipėdoje sakė Lietuvos vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis.

Tuo metu Latvijos premjeras Maris Kučinskis pasisakė už vieningą SGD tiekimą regionui.

Anot Estijos vyriausybės vadovo, Estijoje veiktų vidutinio dydžio terminalas ir jis tik papildytų Klaipėdoje jau veikiančio terminalo pajėgumus.

A.Jašinskienės/15min.lt  nuotr./„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius

Klaipėdos SGD terminalą valdančios „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius teigė, jog Estijos terminalas nebūtų grėsmė. „Tai sprendimas priimtas bendru sutarimu, ir tikima, kad būtų naudingiausias visoms trims Baltijos valstybėms. Pagrindinis tikslas – tenkinti svarbiausių klientų poreikius – užtikrinti SGD tiekimą piko metu bei transporto sektoriui tiek jūriniam, tiek antžeminiam“, – aiškino jis.

Praėjusiais metais apie pusę Lietuvoje suvartotų gamtinių dujų pateko per terminalą Klaipėdos uoste. Šiemet tikimasi išlaikyti panašų lygį. „Maža to, gavome užsakymų jau 2018-iems metams. Tai leidžia teigti, jog panašus poreikis ir vartojimas liks panašus ir ateityje“, – teigė M.Jusius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento