Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos burlaivis „Brabander“ – tarp regatos „The Tall Ships Races“ lyderių

Po pirmojo regatos „The Tall Ships Races“ etapo Klaipėda-Helnsinis, paaiškėjo, kad Klaipėdos universiteto mokomasis-tiriamasis burlaivis – grafelinė škuna „Brabander“ iškovojo antrąją vietą.
KU laivas „Brabander“
KU laivas „Brabander“ / KU nuotr.

Birželio 30 d. „The Tall Ships Races“ didieji burlaiviai iškilmingai išskleidė „The Tall Ships Races“ bures ir gavo lenktynių startą atviroje Baltijos jūroje.

Išplaukė 41 burlaivis, iš kurių – 4 A klasės, 13 – B klasės, C ir D klasės – 24, kurie buvo atvykę iš 12 skirtingų šalių. Klaipėdos uoste pradėję kelionę didieji burlaiviai vyksta iš anksto numatytu maršrutu Baltijos jūroje ir jau įveikė pirmąjį lenktynių etapą Helsinkyje.

Domo Rimeikos nuotr./„The Tall Ships Races“ regata
Domo Rimeikos nuotr./„The Tall Ships Races“ regata

Palikę Helsinkį, leisis Talino link, toliau vyks į Turku, Mariehamno uostus bei finišuos Ščecine rugpjūčio pradžioje.

Pasak „The Tall Ships Races 2024“ lenktynių uosto dalies vadovo Valdemaro Vizbaro, birželio 30 d. apie 10.45 val. burlaiviai pradėjo atsišvartuoti nuo krantinių ir rikiuotis į flotilę, kurių pirmas suomių laivas „Helena“ apie 12.30 val. kirto uosto vartus ir simboliškai visus paskui išsivedė į savo šalies – Suomijos – Helsinkio uostą.

Paskutinis pro uosto vartus išplaukė lietuviškasis Klaipėdos universiteto mokomasis-tiriamasis burlaivis „Brabander“ įguloje turintis net 10 buriavimo praktikantų iš Klaipėdos.

Iš viso, įvairių valstybių burlaivių įgulose išvyko net 55 praktikantai lietuviai. Burlaivių išlydėjimą stebėjo tūkstančiai miestiečių bei miesto svečių, tiek Klaipėdos kruizinių laivų terminale, tiek ant šiaurinio bei pietinio Klaipėdos molų, tiek organizatorių internetinėse paskyrose tiesioginės transliacijos metu.

Domo Rimeikos nuotr./„The Tall Ships Races“ regata
Domo Rimeikos nuotr./„The Tall Ships Races“ regata

Laivai, kuriems vėjas buvo palankus skriejo į Helsinkį 9 ir daugiau mazgų.

„The Tall Ships Races“ etapas Klaipėda – Helsinkis jau suskaičiavo laivus Suomijos sostinės krante. Absoliučioje įskaitoje pirmavo A klasės burlaivis, lenkų brigas „FRYDERYK CHOPIN“. B burlaivių klasėje pirmi finišavo Suomiai „ALBANUS“ – gafelinė škuna iš Mariehamno. Klaipėdos universiteto gafelinė škuna „BRABANDER“ B klasėje iškovojo prizinę 2-ąją vietą.

Domo Rimeikos nuotr./„The Tall Ships Races“ regata
Domo Rimeikos nuotr./„The Tall Ships Races“ regata

C klasėje jachtas namo pirma parvedė „HELENA“. D klasėje pirma tapo lenkų jachta iš Ščecino „DAR SZCZECINA“. Šliupas, kaip ir jachta „LIETUVA“ priklauso Ščecino miestui. Klaipėdos miesto S/Y LIETUVA savo D klasėje užėmė garbingą 5 vietą, nors finišą kirto tarp kelių greičiausių laivų.

Rezultatus kartu gali stebėti ir skaitytojai, besidomintys buriavimu ir šiomis prestižinėmis lenktynėmis Baltijos jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas