Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 21 /11:37

Klaipėdos hospiso istorija tapo detektyvu: meras kreipėsi į prokuratūrą

Koronaviruso židiniu tapę privatūs globos namai „Klaipėdos hospisas“ kasdien kelia vis daugiau klausimų, kurie virsta detektyvu. Imta narplioti, kas gi įstaigos savininkai, o jie, kaip aiškėja, susiję ir su slaugos klausimų Klaipėdos regione sprendimais. Be to, dirba keliose sveikatos įstaigose. Uostamiesčio meras kreipėsi į prokuratūrą.

Savaitgalį pranešta apie koronaviruso židinį Klaipėdoje. Liga išplito privačiuose globos namuose „Klaipėdos hospisas“. Sergančiųjų čia per 40. Virusas išplito tiek tarp slaugomų pacientų, tiek ir pačių darbuotojų. Antradienio duomenimis, užsikrėtė 33 hospiso pacientai, 11 darbuotojų. Du užsikrėtę hospiso globotiniai mirė.

Bendradarbiaujant su miesto ligoninėmis sprendžiama, kaip organizuoti įstaigos veiklą. Klaipėdos ekstremalių situacijų posėdžio nariai šį klausimą narplioja jau kelintą dieną iš eilės, ieškodami sprendimų dėl personalo ir kitų klausimų. Rasti norinčiųjų dirbti įstaigoje sudėtinga.

Į viešumą iškilo istorija apie pažeidimus „Klaipėdos hospise“. Aiškėja, jog higienos pasas leidžia turėti tik vieną lovą, o pacientų čia apie 40. Iš jų sveiki tik keli, tačiau, manoma, jog ir jiems netruks pasireikšti koronaviruso simptomai.

Tam tikru detektyvu tapo ir žinia apie šios įstaigos savininkus. Paaiškėjo, jog direktorė Rasa Dagienė yra ir hospiso bendrasavininkė. Ji dirba ir vieno Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) skyriaus vedėja.

Žurnalistė Rita Miliūtė paviešino, jog būtent R.Dagienės viršininkė rašė Klaipėdos tarybai laišką, kaip deramai organizuotas darbas per pandemiją ir apie tai, kad visiems pakako apsaugos priemonių, kad virusas iš KUL neplistų. Kiti gi medikai ėmė teigti priešingai – situacija KUL esą nebuvusi suvaldyta, nes apsaugos priemonių stigo.

Tarybos narė Ligita Girskienė pirmadienį paviešino prieštaringą informaciją apie šią įstaigą.

„Įstaigoje „Klaipėdos hospisas“, kuriame nustatytas Covid-19 protrūkis, oficialiais duomenimis, dirba tik 3 darbuotojai‼️Ar įmanoma trims darbuotojams aptarnauti 38 slaugomus ligonius? Abiejų įmonių buveinės yra Jūros g. 11, Klaipėda. Įmonių kodai skirtingi. Savininkai šios įmonės Rasa Dagienė ir Viljaras Reigas, kurie taip pat yra ir VšĮ „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“ savininkai. Pastarosios įmonės pajamos, viešai prieinamais duomenimis, 300 001–500 000 € (pelningas verslas). UAB „Klaipėdos hospisas“ gyvuoja vos 11 mėnesių, todėl pajamos dar nėra viešai skelbiamos. Viljaras Reigas (skelbia pats) taip pat dirba VšĮ Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotis“, – rašė L.Girskienė.

Viljaras Reigas kaip aiškėja taip pat dirba VŠĮ „Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė“ Vidaus medicininio audito vadovu.

„Kas čia per schemos?“ – retoriškai klausė L.Girskienė.

Tarybos narė kelia klausimą, kur buvo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) akys, kad įstaiga nematė ir nežinojo, jog hospise slaugomi 38 ligoniai, o leidimas išduotas tik vienai lovai.

L.Girskienė teigia, jog atskleista galimai didelės apimties „slaugos biznio“ schema.

Kreipėsi į prokuratūrą

Klaipėdos meras pranešė, jog kreipėsi į prokuratūrą.

„Faktas tas, kad metus nuo veiklos pradžios Visuomenės sveikatos centras neturi prievolės stebėti. Tikiuosi, kad bus keistina taktika. Atsižvelgiant į viešoje erdvėje paskelbtą informaciją vienoje iš labiausiai pažeidžiamų asmenų priežiūros vietų, kur yra ypač sunkūs ligoniai, kreipiausi į prokuratūrą dėl galimai kaltų asmenų nustatymo ir sprendžiant dėl viešojo intereso gydymo. Tikiuosi, kad prokuratūra nedelsiant imsis viešojo intereso gynimo. Situacija tokia pat, o gal ir rimtesnė kaip ir sprendžiant tiek taršos, tiek kvapų mieste klausimus. Šis klausimas gerokai jautresnis ir neatidėliotinai spręstinas. Tikiuosi, prokuratūra įvertins visas aplinkybes, visų institucijų reikšmę, išaiškinant kaltų asmenų nustatymą ir jų atsakomybės klausimus“, – sakė meras, pranešdamas, jog hospise mirė antras žmogus.

Minėtas vienas hospiso savininkų V.Reigas, kaip patikslinta, anksčiau buvo paskirtas Klaipėdos regiono slaugos koordinatoriumi. Kaip pranešė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, gavus informaciją, kreiptasi į SAM ir V.Reigas nuo pareigų nušalintas. Vietoj jo į šias pareigas paskirta Slaugos ligoninės vyr. gydytoja Danguolė Drungilienė.

„Reikia pripažinti, kad žmogus (V.Reigas) išgyvena, parašė graudų raštą. Situacija, kurioje atsidūrė nekalti žmonės, yra nepavydėtina ir negera“, – sakė G.Neniškis.

Savivaldybės atstovė Rožė Perminienė patvirtino, jog iš tiesų abi įstaigos, tiek „Klaipėdos hospisas“, tiek „Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras“ iš tiesų registruotos tuo pačiu adresu ir jų savininkai yra minėti asmenys. Tiesa, V.Reigas yra nusišalinęs nuo vadovo pareigų antrojoje iš minėtų įstaigų.

„Mūsų žiniomis, taip, R.Dagienė dirba KUL, yra ir savininkė šių dviejų įstaigų. V. Reigas yra darbuotojas mūsų viešojoje įstaigoje „Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė“. Pagal deklaraciją matome, kad yra ir mūsų „Greitosios medicininės pagalbos“ darbuotojas. Deklaracijoje nurodyta, kad yra steigėjas minėtų dviejų įstaigų. Kaip vadovas jis nuo „Paliatyvios pagalbos ir šeimos centro“ yra nusišalinęs, yra tik kaip savininkas“, – aiškino Savivaldybės atstovė Rožė Perminienė.

Stinga priemonių

Aiškėja, jog hospisui trūksta įvairių saugos priemonių. Miestas nusprendė gelbėti židiniu tapusiems globos namus. Pasigirdo, jog medicininės atliekos nešamos į šalia esančius atliekų konteinerius.

„Miestas pastatytas į tokią poziciją, kai turi būti užtikrinta sauga, priemonės, ligoniai turėtų orias gyvenimo sąlygas. Turėjome susirinkimą, įvertinome, kad savivaldybė pastatys medicininių atliekų konteinerį aptvertoje teritorijoje. Tuo turėjo pasirūpinti pati įstaiga. Dezinfekuosime aplinką aplink hospisą. Miestas visokeriopai prisidės ir pagelbės“, – sakė G.Neniškis.

Atsiradus keliems savanoriams, kurie panorėjo dirbti šiame židinyje, jiems bus suteiktas apgyvendinimas, maitinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas