„VMVT nuomone, mes pažeideme ženklinimą nenurodydami nitrito buvimo produktuose. Tačiau mes žinome ir galime bet kam įrodyti, kad tirtų gaminių gamybos procese jokių nitritų ar kitų konservantų nenaudojame. Patikrintuose gaminiuose buvo naudojami tik ES sertifikuoti priedai ir ženklinime ši informacija pateikima. O gal ant gaminio etiketės reikia surašyti viską, ko ten nedėjome?“, - stebisi Nerijus Kuzma, UAB „Klaipėdos mėsinė“ generalinis direktorius.
Patikrintų gaminių sudėtyje rasti minimalūs (15,09 mg/kg ir 17,48 mg/kg) nitritų kiekiai. Pavyzdžiui, pagal Lietuvos Higienos normą 53 natrio nitrito leistina norma mėsoje yra iki 150mg/kg.
Gamintojų nuomone, maži nitritų kiekiai jų gaminiuose gali būti atsiradę iš natūraliai prieskoniniuose augaluose, vandenyje bei mėsoje esančių medžiagų. Lietuvos nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto duomenimis, jokio reglamento, kaip ir kokie nitritų kiekiai gali natūraliai susidaryti mėsos gaminiuose, nėra. Užsienio ekspertai nagrinėdami panašius atvejus remiasi protingumo kriterijais.
„Tarnyba savo akte pripažįsta, kad tikrintų produktų gamybos procese nebuvo naudojami nitritai ir visi gaminių ingridientai yra nepažymėti E raide. Tai yra esminis įrodymas, kad mes neapgaudinėjame savo klientų“, - argumentavo Nerijus Kuzma.
UAB „Klaipėdos mėsinė“ nesutinka ir su VMVT reikalavimu sustabdyti produktų realizaciją bei tiekimą į prekybos tinklus. „Tarnyba neturi pretenzijų dėl mūsų gaminių kokybės, bet neleidžia jų parduoti dėl esą neteisingos etiketės. Mūsų įsitikinimu, tai neadekvačios priemonės. Etiketės teisingumas – dar ginčytinas klausimas, tačiau ar dėl to reikia išmesti keletą tonų puikiausios kokybės produkcijos?“, - tikrintojų veiksmais stebėjosi Nerijus Kuzma.
AB „Klaipėdos mėsinė“ vadovų nuomone, šis patikrinimas yra VMVT parodomoji akcija, kai žūtbūt stengiamasi rasti priekabių. „Mus baudžia už neteisingas etiketes, nors bet kurioje turgavietėje apstu mėsos gaminių, kurie išvis nesuženklinti ar suženklinti nepilnai“, - sakė Nerijus Kuzma, UAB „Klaipėdos mėsinė“ generalinis direktorius.