Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 06

Klaipėdos miesto taryba: nuo stambių verslininkų – iki barmenės

Klaipėdos taryboje yra 31 vieta. Klaipėdiečių balsai lėmė, kad taryboje vietas dalinsis šeši politiniai judėjimai: partijos ir Arvydo Vaitkaus suburtas komitetas „Ištikimi Klaipėdai“.
Arvydo Vaitkaus rinkimų štabas. Arvydas Vaitkus, Vidmantas Dambrauskas (dešinėje)
Arvydo Vaitkaus rinkimų štabas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“ – 8 mandatai.
  • Partija „Laisvė ir teisingumas“ – 7 mandatai
  • Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai – 7 mandatai
  • Liberalų sąjūdis – 3 mandatai
  • Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 3 mandatai
  • Lietuvos socialdemokratų partija – 3 mandatai

Daugiausiai vietų taryboje susirinko A.Vaitkaus vedamas komitetas „Ištikimi Klaipėdai“. Po reitingavimo aiškėja, kad į tarybą pateks joje jau buvę Arvydas Vaitkus, verslininkas Arūnas Tuma (rinkėjų valia pakilo iš trečios pozicijos į antrą), buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius (iš septintos pozicijos pakilo į ketvirtą).

A.Tuma, kurio prabangiame viešbutyje „Viktorija“ rinkimų rezultatų laukė A.Vaitkus ir jo štabas, yra vienas turtingiausių Klaipėdos verslininkų, vadovaujantis krovos bendrovei „Kamineros grupė“ ir kitoms įmonėms.

Penktoje vietoje – jau keletą metų turtingiausiu politiku tituluojamas Vidmantas Dambrauskas, kuris vadovauja žinomai uosto bendrovei UAB „Birių krovinių terminalas“, klestėjusiai, kol per Lietuvą nebuvo sustabdytas „Belaruskalij“ produkcijos eksportas.

Vaida Raugelė (iš 6 pozicijos nusmuko į 7). Jolanta Skrabulienė, 2015-2019 m. buvusi taryboje, po reitingavimo iš 4 pozicijos sąraše atsidūrė šeštoje vietoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Tuma ir Arvydas Vaitkus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Tuma ir Arvydas Vaitkus

Tačiau su šiuo sąrašu pateko ir naujokų – H.Zudermanno gimnazijos vadovė Jolita Andrijauskienė (iš antros pozicijos po reitingavimo atsidūrė trečioje), Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Jei antrasis turas lemtų, kad A.Vaitkus laimėtų mero rinkimus, taryboje atsirastų politinės patirties jau turintis, buvęs legendinio sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ vadovas Romaldas Idzelevičius.

Net 7 naujus veidus į tarybą atvedė partija „Laisvė ir teisingumas“. Pirmas sąraše – Remigijus Žemaitaitis, į tarybą pateko Klaipėdoje politinės patirties turinti Lina Šukytė-Korsakė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Kiti vardai uostamiestyje politinį lauką stebintiems politologams ir žurnalistams menkiau žinomi: logistikos specialistas Kęstutis Bartininkas, konsultantu dirbantis Steponas Venckus, Klaipėdos uosto direkcijoje infrastruktūros direktoriumi dirbęs Vidas Karolis (jis po reitingavimo iš 4 vietos nukrito į 5 poziciją). Į tarybą pateko ir odontologas Henrikas Galinauskas. Didžiausia staigmena taryboje – barmene dirbanti Monika Žvinklytė. Ji rinkėjų valia iš 11 pozicijos sąraše pakilo į 7 ir užsitikrino vietą taryboje.

Suprasti akimirksniu

  • Anot politologės, Klaipėdos universiteto lektorės Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili, dėlionės taryboje priklausys nuo antrojo turo.
  • Jei bus A.Petrošius, koalicija bus vienokia, jei A.Vaitkus – visai kitokia.
  • „Taryboje bus žmonių, kurie neturi visiškai jokios politinės patirties, su jais gali būti sunku susikalbėti“, - teigė ji.

7 pozicijas taryboje turės ir konservatoriai. Čia daug staigmenų nebūta. Į tarybą pateko pirmu numeriu sąraše buvęs Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas, tarybos naujokė Vilniaus dizaino kolegijos dėstytoja Aušra Pacevičiūtė iš 3 pozicijos sąraše rinkėjų valia atsidūrė antroje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Audriaus Petrošiaus rinkimų štabas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Audriaus Petrošiaus rinkimų štabas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju dirbęs Andrius Dobranskis po reitingavimo liko trečias, ketvirtas liko taryboje patirties turintis Andrius Petraitis. Į tarybą pateko Ugnius Radvila, „Novaturo“ valdybos pirmininkas. Didžiausia staigmena – iš 14 pozicijos į 6 pakilusi Laura Šaltytė-Vaisiauskė, KU mokslo ir inovacijų tarnybos vedėja. Taryboje darbą rinkėjų valia tęs ir iki šiol joje buvęs stambus verslininkas Aidas Kaveckis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sauliaus Budino rinkimų štabas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sauliaus Budino rinkimų štabas

Liberalų sąjūdis į tarybą atvedė klaipėdiečiams puikiai pažįstamus politikus. Taryboje dirbs Saulius Budinas, jau vadovavęs ir administracijai, taip pat pedagogas Edmundas Kvederis, socialinis darbuotojas Saulius Liekis.

Tris vietas turės ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Po VRK balsų skaičiavimo paaiškėjo, kad į tarybą pateko Jurandas Altuchovas, kineziterapijos centro vadovas, Algimantas Šniepis, dirbantis vienos bendrovės, užsiimančios mediena, vadovo pavaduotoju. Taip pat į tarybą pateko ir gerai žinomas profesinių sąjungų atstovas Raimundas Tamošauskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ligitos Girskienės rinkimų štabas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ligitos Girskienės rinkimų štabas

Lietuvos socialdemokratų sąjunga taryboje Klaipėdoje turės tris vietas. Taryboje dirbs Vytautas Grubliauskas, ilgametis Klaipėdos meras, ilgametis respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas, dabar vadovaujantis Kretingos ligoninei Romaldas Sakalauskas ir buvęs vicemeras Arvydas Cesiulis. Į šią partiją jis taip pat įstojo rinkimų išvakarėse.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vytautas Grubliauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vytautas Grubliauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas