Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 22 /11:47

Klaipėdos rajono politikų valdiškos išlaidos: nuolaidų kortelių ir keistų čekių lavina

„Skaidrinam“ iniciatyva patyrinėjo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos politikų išlaidas, kurias jie kompensavo iš biudžeto. Pasak „Skaidrinam“ iniciatoriaus Andriaus Tapino, vėl rasta krūvos greičiausiai svetimų čekių, „įsisavinto“ viešųjų pinigų, nesuprantamų kelionių. Taip pat aptiktas vienas politikas, sugebėjęs pateikti čekius, kuriuose yra beveik 300 skirtingų nuolaidų kortelių.
Klaipėdos rajono savivaldybės politikų išlaidas patikrino „Skaidrinam“
Klaipėdos rajono savivaldybės politikų išlaidas patikrino „Skaidrinam“ / 15min iliustracija

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių išlaidas tyrinėjo žurnalistė Karolina Pekarskienė.

Ji teigia, kad antrai kadencijai perrinktas meras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Bronius Markauskas yra bene skaidriausias žmogus administracijoje.

Maksimumo faktiškai niekad nebuvo išnaudojama. Kartais pakakdavo ir 60 eurų per mėnesį. Kartais šimto. Ta pati atsiskaitymo kortelė, ta pati nuolaidų kortelė.

Tačiau kitiems tarybos nariams tikriausiai reikės aiškintis teisėsaugai.

Tautos ir teisingumo sąjungos atstovas Viktoras Kura ne tik mėgo piltis kurą po kelis kartus tą pačią dieną, bet ir darė tai labai dažnai. Štai, pavyzdžiui, 2019 metų balandis. 14 pylimų per mėnesį. Iš jų balandžio 3 d. – 2 pylimai: vienas per pietus, kitas į darbo dienos pabaigą. Atsiskaitoma grynais. Ta pati kasininkė, skirtingos nuolaidų kortelės.

Nuotr. iš vrk.lt/Viktoras Kura
Nuotr. iš vrk.lt/Viktoras Kura

Balandžio 13 d. – 2 pylimai: vienas ryte, kitas vakare. Čekiai vardiniai, kasininkas tas pats, nuolaidų kortelės skirtingos. 2019 metų spalio 8 d. 2 pylimai ryte ir vakare. Ta pati degalinė, ta pati kasininkė, gryni, skirtingos nuolaidų kortelės. Ta pati situacija kartojasi ir kitais metais.

V.Kura visada atsiskaitydavo grynais ir panaudojo net 112 nuolaidų kortelių.

LSDP atstovė Ligita Liutikienė irgi pylėsi daug, įvairių degalų ir dažnai. 2020 kovo 24 d. L.Liutikienė degalinėje apsilankė 6 kartus. Deja, čekiai yra labai prastos kokybės ir pylimų laiko nematyti. Rugpjūčio 27 d. – 4 pylimai. Čia jau laiką čekiuose pamatyt galima: 9:33 – 23 litrai, 10:32 – beveik 20 litrų, 11:54 – 22 litrai ir 15:09 dar 20 litrų. Atsiskaitoma grynais, nuolaidų kortelės – skirtingos. Nors L.Liutikienė teikia pirmenybę gryniesiems pinigams, iš viso suskaičiuota 17 atsiskaitymo kortelių. Ir 125 nuolaidų korteles.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ligita Liutikienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ligita Liutikienė

Į šią tarybą jau neišrinkta liberalė Aušra Gudauskienė mėgo per dieną pilyis po kelis kartus skirtingų degalų. Štai 2019 m. balandžio 2 dieną Aušra 05:31 atvažiavusi į degalinę užsipila 21 l dyzelino, o lygiai už 6 minučių, 05:37 užsipila atskirai 15 ir 16 litrų jau benzino.

Nuotr. iš vrk.lt/Aušra Gudauskienė
Nuotr. iš vrk.lt/Aušra Gudauskienė

2022 m. vasario 24 d. ji 05:36:13 prisipila 32 litrus benzino. 05:36:27 prisipila 17 litrų dyzelino. Tarp pylimų yra vos 14 sekundžių skirtumas. 12:34 – dar 13 litrų dyzelio. 2022 m. gegužės 19 d. Aušra mažiau negu per minutę sugebėjo užsipilti ir benzino (05:27:37) ir dyzelino (05:28:03). dyzelino.

Ponia Aušra atsiskaitydavo visada tik grynais. Beveik visada degalinė „Palva“ ir beveik visada jos kasininkas Raimondas, kartais besikeičiantis su Andžela. Iš viso panaudojo 35 skirtingas nuolaidų korteles.

Į šią tarybą taip pat neišrinktas anksčiau konservatorius, o dabar demokratas UAB HST Baltic direktorius plėtrai Jonas Dumašius pildavosi nedaug, bet ir benzino, ir dyzelino.

Net pildamas 3 kartus per mėnesį skirtingomis dienomis toje pačioje degalinėje Jonas atsiskaitydavo skirtingomis kortelėmis ir naudojo skirtingas nuolaidų korteles. Įdomu, kad jis per dvi dienas du kartus nusipirko ir pasikeitė padangas. 2021 m. kovo 31 d. – paskutinę ketvirčio dieną Jonas nusipirko ir pasikeitė padangas. O tada atvažiavo kitą dieną, balandžio 1 d., vėl nusipirko ir pasikeitė padangas dar kartą. Iš viso jis panaudojo 10 banko kortelių ir 65 nuolaidų korteles.

Nuotr. iš vrk.lt/Jonas Dumašius
Nuotr. iš vrk.lt/Jonas Dumašius

Liberalų sąjūdžio atstovė Audronė Balnionienė yra dažnų ir smulkių pylimų entuziastė. Dažniausiai pildavosi toje pačioje degalinėje.

Dauguma atsiskaitymų buvo daroma grynais. Banko kortelių panaudota tik 9, bet nuolaidų kortelių – 263.

Liberalų sąjūdžio nuotr./Audronė Balnionienė
Liberalų sąjūdžio nuotr./Audronė Balnionienė

Klaipėdos rajono nuolaidų kortelių kolekcionieriaus titulas atitenka į šią tarybą nebeišrinktam buvusiam „Tvarkos ir teisingumo“ atstovui, o dabar konservatoriui Alfredui Šiauliui, kuris per dieną sugebėdavo užsipilti ir keturis kartus, naudodamas skirtingas nuolaidų korteles.

2021 m. birželį A.Šiaulys degalinėje lankėsi tik 3 dienas. Bet čekių pateikė net 13. 4 pylimai birželio 19 dieną (07:56, 10:12, 11:50, 15:17), 4 pylimai birželio 21 dieną (09:16, 10:04, 12:02, 18:50) ir 5 pylimai birželio 29 dieną (08:27, 09:15, 13:44, 15:49, 20:27). Visi čekiai – vardiniai. Visi iš tos pačios degalinės. Visus išrašė ponia Irena. Nuolaidų kortelės skirtingos. Beveik 300 litrų benzino per 10 dienų. Tokio kiekio užtenka maždaug nuvažiuoti 5 tūkstančius kilometrų.

Kiek nuolaidų kortelių turi ponas Alfredas? 297.

Nuotr. iš vrk.lt/Alfredas Šiaulys
Nuotr. iš vrk.lt/Alfredas Šiaulys

Socialdemokratas Andrius Adomaitis yra žmogus-automobilio remontas. Jis į savo automobilį „Nissan Qashqai“ per kadenciją investavo tūkstančius eurų. 2020 metų sausį pirkta ir keista traukė ir stabilizatorius. Vasarį servise atlikti elektriniai darbai. Gegužę įsigytas ir pakeistas oro srauto matuoklis, atlikta diagnostika. Spalį – padangų keitimas. Lapkritį pirkta ir keista alyva, alyvos ir oro filtrai, kuro filtras, salono filtras. Atliktas padangos remontas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Andrius Adomaitis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Andrius Adomaitis

2021 metų kovas – pirktos dvi padangos. Balandį dar dvi padangos. Gegužė – pirktas ir keistas traukės antgalis, atlikta ratų geometrija. Rugpjūtį – guolis ir jo keitimas, traukės stabilizatorius ir keitimas.

Rugsėjis – vėl alyva ir jos keitimas, vėl alyvos filtras, keitimas, oro filtras ir keitimas bei tvirtinimas, kuro filtras ir keitimas. Spalis – šarnyras, salono filtras ir abiejų keitimas. Lapkritis – stikliuko keitimas, padangų keitimas. Gruodis – žvakės ir keitimas, elektros instaliacijos keitimas, remontas, diagnostika. 2022 metų vasaris – pirktos ir keistos lemputės, tvirtinti valytuvai. Balandis – kompiuterinė diagnostika, svarelis, padangų balansavimas ir keitimas. Birželis – alyva ir jos keitimas, vėl alyvos filtras, salono filtras ir keitimas Liepa – pirktos ir keistos stabdžių kaladėlės, diskai, šarnyras, šakės įvorė ir keitimas. Rugsėjis – kuro filtras ir keitimas, kuro sistemos valymas. Lapkritis – padangų keitimas ir svarelis.

A.Adomaitis turėjo ir kitą „Nissan“ – „Nissan“ HGJ570, kuriam irgi ėjo dalis išlaidų. Ir dar vieną – „Nissan“ FON 936.

Tarybos narys bandė po tarybos nario išlaidom pakišti ir naujai įsigytą „Iphon“, bet buvo pričiuptas buhalterės.

Kitas LSDP atstovas, buvęs ilgametis rajono meras Vaclovas Dačkauskas irgi yra pamėgęs savo transporto priemones tvarkytis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vaclovas Dačkauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vaclovas Dačkauskas

Pagal faktūras aišku, kad vairuoja ponas Vaclovas „Mazda 6“ 2010 metų. Jam dažnai reikėdavo keisti kuro filtrą. Pasirodo, V.Dačkausko „Mazda“ varoma ir benzinu, ir dyzeliu.

Tačiau V.Dačkauskas per kadenciją pasinaudojo tik dviem skirtingomis banko kortelėmis ir tik dviem nuolaidų kortelėmis.

LVŽS atstovė vicemerė Violeta Riaukienė netaupė degalams. Kiekvieną mėnesį vicemerė degalinėse apsilankydavo apie 15 kartų. Kartais tiesiog važiuodama ten kiekvieną mielą dieną. 2020 metų liepą net 2 trigubi dubliai: 22 dieną ir 29 dieną. Rugpjūčio 7 d. – trigubas dublis, rugpjūčio 11 d. – keturgubas, rugpjūčio 20 d. – dvigubas.

Ponia Violeta turėjo 6 atsiskaitymo korteles ir net 164 nuolaidų korteles.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Mero pavaduotoja Violeta Riaukienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Mero pavaduotoja Violeta Riaukienė

Rinkimų komiteto „Klaipėdos rajono žemaičiai“ atstovė Rūta Cirtautaitė į šią tarybą jau ėjo su demokratais, bet nepasisekė. Ji vartojo visas kuro rūšis: benziną, dyzeliną ir dujas. Taip pilstydama grynais, skirtingom kortelėm ir skirtingus degalus per 2022 metų kovą išleido daugiau kaip 470 eurų. Išvis per kadenciją ponia Rūta atsiskaitė 33 skirtingomis banko kortelėm. Ir panaudojo 46 nuolaidų korteles.

Nuotr. iš vrk.lt/Rūta Cirtautaitė
Nuotr. iš vrk.lt/Rūta Cirtautaitė

Konservatorius Česlovas Banevičius per kadenciją atsiskaitinėjo 11 skirtingų kortelių. Ir panaudojo 34 nuolaidų korteles. Būdavo dienų, kai per dieną jam teko piltis ir tris kartus, ir du. Reikėdavo ir benzino, ir dyzelino.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ narys Vaclovas Macijauskas per kadenciją turėjo 7 atsiskaitymo korteles ir 9 nuolaidų korteles. Bet 2022 gruodžio 26 d. iš rajono gyventojų pinigų kompensavosi buitines dujos ir balioną. Nors čekis buvo net ne jo. Ataskaitoje tai nurodyta kaip „kuras“.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vaclovas Macijauskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vaclovas Macijauskas

LVŽS atstovas Raimundas Daubaris pildavosi tiek, kiek galima. Visada dyzeliną. Mokėjo tik viena banko kortele, ja mokėdamas naudojo tik dvi nuolaidų korteles. Bet dauguma atsiskaitymų – grynaisiais, o kiekvienas mokėjimas grynaisiais kartu ir su vis kita nuolaidų kortele.

Iš viso – 96 skirtingos nuolaidų kortelės.

Nuotr. iš vrk.lt/Raimundas Daubaris
Nuotr. iš vrk.lt/Raimundas Daubaris

Konservatorius Virgilijus Skuodas mokėdamas už degalus naudojo dvi mokėjimo korteles, bet naudojo net 64 nuolaidų korteles.

Pats išsikėlęs Martynas Pocius naudojo 10 mokėjimo kortelių ir 60 nuolaidų kortelių.

Konservatorė Rasa Linkienė už degalus mokėjo dažniausiai grynais arba keliomis kortelėmis, bet naudojo net 69 nuolaidų korteles.

LVŽS atstovė Rima Leonauskienė mokėjo grynais ir naudojo 22 nuolaidų korteles. Konservatorė Vida Ronkaitytė atsiskaitė grynais arba 4 kortelėmis, bet panaudojo net 107 skirtingas nuolaidų korteles.

Rinkimų komiteto „Kuriam kartu“ atstovas Sigitas Karbauskas už degalus mokėjo tik grynais ir panaudojo 92 nuolaidų korteles.

LVŽS atstovas Vytautas Butkus mokėjo 14 banko kortelių ir panaudojo 21 nuolaidų kortelę.

Visą tekstą skaitykite čia: „Skaidrinam. Klaipėdos rajonas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas