Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdos uoste pajėgas papildys du locmanų kateriai

Į Klaipėdos uostą įvedamus ir iš jo išlydimus laivus po pusantrų metų lydės du nauji, hibridiniai locmanų kateriai. Su Estijos įmone „Baltic Workboats AS“ pasirašyta sutartis.
Locmaninis kateris
Locmaninis kateris / „Baltic Workboats AS“ nuotr.

„Kitų metų pabaigoje Klaipėdos uosto kanalu plaukios vandeniliu varomas atliekų surinkimo laivas ir du naujutėlaičiai hibridiniai locmanų kateriai. Klaipėdos uostas atsinaujina, modernėja ir į aplinkosaugos gerinimo uoste klausimą žiūri kompleksiškai“, – sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Naujieji kateriai bus eksploatuojami ištisą parą, jie galės dirbti esant prastesnėms oro sąlygoms, net kai bangų aukštis jūroje sieks 5 metrus, o bangos įsiūbuos iki 30 m/s. Kateriuose taip pat bus sumontuota paieškos ir gelbėjimo įranga, skirta asmenims, atsidūrusiems vandenyje, gelbėti: bortinis kranas, gelbėjimo platforma, paieškos prožektoriai su integruotomis šiluminėmis kameromis. Jie bus varomi dyzeline-elektrine pavara.

„Baltic Workboats AS“ nuotr./Locmaninis kateris
„Baltic Workboats AS“ nuotr./Locmaninis kateris

„Verta akcentuoti, kad locmaniniai kateriai, judėdami uosto akvatorija, naudos tik elektrą. Tačiau esant didesniam greičio poreikiui, ypač tai aktualu plaukiant į jūrą, už uosto vartų, varikliai persijungs ir bus varomi dyzeliu. Tai leis sumažinti emisijas į aplinką“, – sako Laivyno skyriaus viršininkas Gintaras Petreikis.

Elektros įkrovos stotelės kateriams bus įrengtos naujai statomoje Uosto direkcijos laivyno bazėje ir šalia planuojamo naujo įmonės administracijos pastato.

„Baltic Workboats AS“ nuotr./Locmaninis kateris
„Baltic Workboats AS“ nuotr./Locmaninis kateris

Locmanų kateriai bus statomi Estijoje, Saremos saloje įsikūrusioje „Baltic Workboats AS“ laivų statykloje. Klaipėdos uostą jie turėtų pasiekti 2025 metų pabaigoje.

Vienas kateris Uosto direkcijai kainuos 3 milijonus 242 tūkstančius eurų be PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas