Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 21 /12:08

Kneseto vadovas kreipdamasis į Seimą kvietė telktis kovai prieš kylantį antisemitizmą

Izraelio parlamento vadovas Amiras Ohana ketvirtadienį kreipdamasis į Seimą perspėjo dėl pasaulyje atgyjančio antisemitizmo ir kvietė telktis bendrai kovai, kad Holokausto tragedija daugiau niekada nepasikartotų.
NATO valstybių narių parlamentų pirmininkų aukšto lygio susitikimas
Seimas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Mes su nerimu stebime pasaulyje kylant antisemitizmą, ypatingai Europoje, ir Knesete tvirtai stovime kartu su jumis bekompromisėje kovoje prieš antisemitizmą ir Holokausto menkinimą. Mes turime dirbti kartu, kad užtikrintumėm saugesnį, laisvesnį, labiau įtraukų pasaulį, kad ši neapsakoma tragedija daugiau niekada nepasikartotų“, – sakė A.Ohana.

Kneseto vadovas vaizdu kreipėsi į Seimą ketvirtadienį parlamente vykstant Vilniaus geto 80-ųjų sunaikinimo metinių minėjimui.

Vaizdo kreipimesi A.Ohana prisiminė turtingą Lietuvos žydų tradiciją, kuri formavosi per šimtus metų, bet buvo sunaikinta nacių ir jų kolaborantų.

„Lietuva buvo namai intelektualams, kultūros veikėjams, menininkams ir filosofams, kurių įtaka buvo pasaulinė, ir visa tai buvo nutraukta, kai naciai ir jų vietos kolaborantai sunaikino didžiąją dalį žydų bendruomenės“, – kalbėjo Izraelio parlamento vadovas.

Savo kreipimesi jis taip pat paminėjo Lietuvoje įvykusius pokyčius reaguojant į Holokaustą, to ženklais sakė esant genocido aukų atminimo įamžinimą, Seimo priimtą įstatymą dėl nusavinto žydų turto kompensavimo, Pasaulio teisuolių dienos paminėjimo.

„Šie žingsniai demonstruoja drąsią, vertybėmis grįstą lyderystę, ir mes ją vertiname. Ryšiai tarp Lietuvos ir Izraelio yra stiprūs ir nuoširdūs, grindžiami ne tik tragiška praeitimi, bet ir bendromis vertybėmis bei darbu daugelyje sričių“, – pažymėjo A.Ohana.

Minėjime dalyvavęs Pasaulinio Holokausto atminimo centro pirmininkas Danis Dayanas teigė, kad Lietuva turi pripažinti savo kai kurių tautiečių kolaboravimą su naciais, o tolerancija antisemitizmui turi būti nulinė – taip pat ir parlamento rūmuose.

„Lietuva taip pat turi nuolat pripažinti, kad dauguma Lietuvos žydų buvo išžudyti Holokausto metu taip pat ir Lietuvos bendrapiliečių rankomis ir kad lietuviai taip pat dalyvavo žydų naikinime, kaimynų naikinime kaimyninėse šalyse. Tokį pripažinimą mes esame skolingi žydų aukoms“, – sakė D.Dayanas.

„Užmaršumas yra blogas pavyzdys, kai kalbame apie jaunuolių mokymąsi. Turėtume netoleruoti antisemitizmo taip pat ir šiuose rūmuose. Tokia nulinė tolerancija turi būti taikoma taip pat ir karo nusikaltėlių šlovinimui, nusikaltėlių, kurie yra susiję su žydų žudynėmis“, – kalbėjo Pasaulinio Holokausto atminimo centro pirmininkas.

1941 metų rugsėjo 6 dieną įkurtas Vilniaus žydų getas buvo sunaikintas 1943 metų rugsėjo 23 dieną. Iš 57 tūkst. Vilniaus žydų, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, gyvi liko apie du tūkstančiai.

Rugsėjo 23-ioji yra paskelbta Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, skirta pagerbti Vilniaus geto likvidavimo 1943 metais aukas.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų vietos kolaborantai nužudė maždaug 94 proc. iš daugiau kaip 200 tūkstančių žydų tautybės Lietuvos piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas