Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:00

Koalicijos dėlionės: kas ir su kuo gali eiti?

Sekmadienį pasibaigus antrajam Seimo rinkimų turui, dar nė nesuskaičiavus visų balsų, jau ėmė ryškėti būsimos valdančiosios koalicijos kontūrai, tačiau kartu – ir problemos, kurios gali trukdyti formuoti naują valdžią. 15min apžvelgia devynis įmanomus koalicijos variantus. Kuris iš jų realiausias?
Restorane „Grey“ Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų laukia Lietuvos socialdemokratų partija
Restorane „Grey“ Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų laukia Lietuvos socialdemokratų partija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kas kiek turi mandatų?

Naujos kadencijos parlamente dirbs devynių politinių jėgų atstovai ir du save išsikėlę kandidatai.

BNS pateikia mandatų skaičių pagal partijas:

  • Lietuvos socialdemokratų partija – 52 mandatai
  • Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 28 mandatai
  • Partija „Nemuno aušra“ – 20 mandatų
  • Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 14 mandatų
  • Liberalų sąjūdis – 12 mandatų
  • Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 8 mandatai
  • Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 3 mandatai
  • Nacionalinis susivienijimas – 1 mandatas
  • Partija „Laisvė ir teisingumas“ – 1 mandatas
  • Save išsikėlę kandidatai – 2 mandatai

Parlamente dirba 141 Seimo narys.

Ką į koaliciją kviečia socialdemokratai?

Rinkimus laimėję socialdemokratai jau sekmadienio naktį pradėjo konsultacijas dėl būsimos valdančiosios koalicijos. Socialdemokratai į koaliciją kviečia demokratus bei valstiečius ir žaliuosius, tačiau dėl šių politinių jėgų lyderių Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio neslepiamos abipusės priešpriešos su jais kalbėjosi atskirai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Ramūnas Karbauskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė ir Ramūnas Karbauskis

Pirmiausia V.Blinkevičiūtė susitiko su S.Skverneliu, o po to – su R.Karbauskiu ir Ignu Vėgėle. Su abiem politinėm jėgom sutarta tęsti „konsultacijas“. S.Skvernelis iš susitikimo išėjo nė nepasisveikinęs su audiencijos laukusiais R.Karbauskiu ir I.Vėgėle.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis laukia, kol Vilija Blinkevičiūtė baigs kalbėtis su Sauliumi Skverneliu
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis laukia, kol Vilija Blinkevičiūtė baigs kalbėtis su Sauliumi Skverneliu

1 variantas: socialdemokratai, demokratai, valstiečiai

Lietuvos socialdemokratų partija turi 52 mandatus, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 14 mandatų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 8 mandatus. Tad bendrai šios trys partijos turi 74 mandatus, trimis daugiau nei minimali 71 Seimo dauguma. Tad matematiškai koalicija yra, tačiau apžvalgininkai pastebi, kad jos sėkmingam darbui galėtų trukdyti ne tik S.Skvernelio ir R.Karbauskio priešprieša, bet ir ryškėjanti R.Karbauskio ir I.Vėgėlės konkurencija dėl lyderystės.

VIDEO: Užkulisiai: Ramūnas Karbauskis ir Ignas Vėgėlė laukia eilėje pas Viliją Blinkevičiūtę

Tiesa, iš į valstiečių sąrašą inkorporuotos I.Vėgėlės komandos į Seimą pateko tik jis pats, o kiti bendražygiai liko už borto. Kiti septyni į Seimą patekę politikai yra R.Karbauskio šalininkai. Jeigu mandato, kaip žadėjęs, atsisakys europarlamentaras Aurelijus Veryga, į Seimą pateks dar vienas I.Vėgėlės komandos narys – Rimas Jonas Jankūnas.

Galimas dramas valstiečių frakcijoje galėtų neutralizuoti papildoma parama. Svarstoma, kad prie valdančiosios koalicijos galėtų prisidėti trys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai bei du save išsikėlę kandidatai – buvęs Darbo partijos narys Viktoras Fiodorovas, jau pareiškęs norą dirbti valdančiojoje centro–kairės koalicijoje, ir Vitalijus Šeršniovas. Neatmestina, kad prie koalicijos galėtų prisidėti ir „Laisvės ir teisingumo“ lyderis Artūras Zuokas, naktį jau apsilankęs pas socialdemokratus ir pareiškęs norą dirbti kartu, galbūt ir Nacionalinio susivienijimo atstovas Vytautas Sinica. Tad matematiškai tokia koalicija turėtų 80–81 balsą.

VIDEO: Pergalė socialdemokratų štabe: V.Blinkevičiūtė šoka pagal M.Mikutavičiaus dainą

Be to, Remigijaus Žemaitaičio „Nemuno aušra“, taip pat siuntusi signalus apie norą dirbti kartu, bet taip ir nesulaukusi socialdemokratų kvietimo, paskelbė svarstanti galimybę dirbti Seimo mažumoje ir remti valdančiųjų sprendimus, kuriuos laikytų racionaliais. Tai koalicijai suteiktų dar 20 balsų paramą.

12 mandatų laimėjęs Liberalų sąjūdis taip pat yra žadėjęs remti valstybei reikalingus sprendimus.

2 variantas: socialdemokratai, demokratai, liberalai

R.Karbauskiui priešpriešos neslepiantis S.Skvernelis viešai socialdemokratams siūlo į koaliciją kviesti ne valstiečius, o Liberalų sąjūdį. Šio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen neatmeta galimybės dalyvauti tokioje koalicijoje, tačiau tikina, kad būtų sunku suderinti programines nuostatas su socialdemokratais, ypač mokesčių srityje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas ir Viktorija Čmilytė–Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas ir Viktorija Čmilytė–Nielsen

Lietuvos socialdemokratų partija turi 52 mandatus, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 14 mandatų, Liberalų sąjūdis – 12 mandatų. Iš viso tokia koalicija turėtų 78 balsus. Tačiau ši koalicija negalėtų tikėtis „Nemuno aušros“ ir valstiečių paramos, nes Liberalų sąjūdis yra griežtai pareiškęs, jog su šiom dviem partijom nenori turėti nieko bendro.

VIDEO: Saulius Skvernelis atvyko pasveikinti Vilijos Blinkevičiūtės: derybos prasideda

Tačiau šią koaliciją galėtų paremti trys LLRA-KŠS atstovai, du save išsikėlę kandidatai V.Fiodorovas ir V.Šeršniovas bei „Laisvės ir teisingumo“ lyderis A.Zuokas. Tad tokia koalicija galėtų surinkti 84 balsus.

Problema, kaip suderinti socialdemokratų ir liberalų programines nuostatas ir ypač surasti bendrą kalbą mokesčių srityje, kur požiūriai ypač skiriasi.

3 variantas: socialdemokratai, demokratai, „Nemuno aušra“

Lietuvos socialdemokratų partija turi 52 mandatus, „Nemuno aušra“ – 20 mandatų, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 14 mandatų. Iš viso tokia koalicija surinktų 86 mandatus. Pridėjus 3 LLRA-KŠS, du savarankiškai išsikėlusius V.Fiodorovą ir V.Šeršniovą bei A.Zuoką, iš viso būtų net 92 mandatai.

S.Skvernelis yra neseniai viešai svarstęs, kad „Nemuno aušra“ galėtų dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, prezidentas Gitanas Nausėda taip pat yra siuntęs signalus, jog tokia galimybė priklausytų nuo partijos lyderio Remigijaus Žemaitaičio elgesio ir retorikos pokyčių. Galbūt būtų galima svarstyti tokią koaliciją su sąlyga, kad R.Žemaitaičio nebūtų Vyriausybėje, nors jis prieš rinkimus jau matavosi žemės ūkio ministro kėdę. Tačiau socialdemokratai kol kas atmeta tokį variantą, nes baiminasi neprognozuojamų Seimo naujokų bei reputacinės žalos, jei susidėtų su asmeniu, kuris šiuo metu yra teisiamas dėl antisemitinių pasisakymų ir Konstitucinio Teismo yra pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs Seimo nario priesaiką.

4 variantas: socialdemokratai, demokratai ir pavieniai

Jeigu nepavyktų sutaikyti S.Skvernelio ir R.Karbauskio, sutarti su liberalais, socialdemokratai galėtų rinktis ir mažumos Vyriausybės variantą.

Lietuvos socialdemokratų partija turi 52 mandatus, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 14 mandatų. Iš viso – 66 mandatai. Pridėjus 3 LLRA-KŠS, du savarankiškai išsikėlusius V.Fiodorovą ir V.Šeršniovą bei A.Zuoką, iš viso susidarytų 72 mandatai.

Tokios trapios, vos dviejų balsų persvarą turinčios koalicijos Vyriausybės sprendimus Seime dar galėtų paremti ir liberalai, ir „Nemuno aušra“, galbūt ir dalis valstiečių. Tačiau socialdemokratai nenorėtų taip rizikuoti ir suteikti tiek daug įtakos pavieniams koalicijos nariams, kurių balsai taptų auksiniai.

5 variantas: mažumos Vyriausybė

Blogiausiu atveju socialdemokratai galėtų sudaryti mažumos Vyriausybę. Kaip minėta, su demokratais jie turi 66 mandatus.

Mažumos Vyriausybės sprendimus galėtų paremti ir 3 LLRA-KŠS atstovai bei trys pavieniai Seimo nariai, ir liberalai, ir bent dalis „Nemuno aušros“, valstiečių ar net konservatorių atstovų. Tačiau tokia persvara rinkimus laimėję socialdemokratai vargu ar norėtų valdyti kiekvienam sprendimui ieškodami paramos.

6 variantas: vaivorykštės koalicija

Prieš Seimo rinkimus konservatoriai ne kartą socialdemokratams siūlė su jais sudaryti vaivorykštės koaliciją. Lietuvos socialdemokratų partija turi 52 mandatus, konservatoriai – 28 mandatus. Tokia koalicija turėtų 80 balsų. Ją galėtų paremti ir 14 demokratų, ir 12 liberalų.

Tačiau centro kairės politinių jėgų persvara Seime tokia didelė, jog vaivorykštės koalicijos, kuri kelia erzelį socialdemokratų lyderiams, sudaryti nėra prasmės.

7 variantas: socialdemokratai, valstiečiai, „Nemuno aušra“

Jeigu socialdemokratams nepavyktų numalšinti S.Skvernelio ir R.Karbauskio priešpriešos ir S.Skvernelis nutartų likti opozicijoje, jie galėtų lipdyti koaliciją su valstiečiais ir „Nemuno aušra“. Tokia koalicija turėtų 80 mandatų.

Tačiau R.Karbauskis apie „Nemuno aušrą“ taip pat yra pažėręs daug skambių frazių, o R.Žemaitaičio dešinioji ranka Agnė Širinskienė R.Karbauskiui jaučia ne ką mažesnę neapykantą nei S.Skvernelis. Be to, turint omenyje reputacines rizikas, tokios koalicijos galimybė yra labai menka.

8 variantas: socialdemokratai, „Nemuno aušra“

Jei socialdemokratams nepavyktų įtikinti ir S.Skvernelio, ir R.Žemaitaičio dirbti kartu su R.Karbauskiu, jiems dar yra galimybė lipdyti koaliciją tik su „Nemuno aušra“. Tokia koalicija turėtų 72 balsus. Ir galbūt dar šešių ar septynių pavienių Seimo narių paramą.

Tačiau vėlgi turint omenyje reputacines rizikas, vargu ar yra įmanoma. Nebent R.Žemaitaitis užimtų R.Karbauskio poziciją ir liktų nuošalyje, ypač jei teismo sprendimas jam būtų nepalankus ir jis būtų pašalintas iš Seimo. Tačiau ir tokiu atveju vargu, ar socialdemokratai ryžtųsi tokiai avantiūrai.

9 variantas: konservatorių vadovaujama koalicija

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 28 mandatai, o dabartinis jos partneris valdžioje Liberalų sąjūdis – 12 mandatų. Iš viso 40 mandatų.

Toks variantas neįmanomas net teoriškai, nes visos kitos į Seimą patekusios partijos yra pareiškusios nenorą dirbti su konservatoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai