Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl degalų neleidžiama pilti į permatomą tarą: internautai turi savo paaiškinimą

Vienam internautui užkliuvo, rodos, jau seniai suvokiamas dalykas. Jis iškėlė klausimą, kodėl draudžiama degalus pilti į permatomą tarą, ir spėjo, kad taip yra dėl prastos degalų kokybės. Tai nėra tiesa – toks reikalavimas net yra įtvirtintas teisės aktuose, jo reikia dėl saugumo.
Degalai
Degalai / 123RF.com nuotr.

Interneto vartotojas vienoje „Facebook“ grupėje pasvarstė, kodėl degalus į plastikinę tarą pilti draudžiama.

„Žinote kodėl kolonėlėse draudžia piltį kurą į plastikinę ar kitą permatomą tarą? Atsakau – jūs galite pamatyti kiek visokio šudo primaišoma, ne visur, bet pasitaiko (kalba netaisyta – red. past.)“, – rašė vyras.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Draudžia įstatymas

Lietuvoje pilti degalus į plastikinius bakus ar kitą plastikinę tarą, kuri nėra pritaikyta degalams laikyti ir gali kaupti elektrostatinį krūvį, draudžiama įstatymu. Toks teisės aktas galioja dėl saugumo.

Kaip nurodoma JAV Nacionalinės žemės ūkio saugos duomenų bazėje, jei benzinas laikomas netinkamai, gali kilti gaisras arba sprogimas, kuris sužeistų ar net nužudytų gyventojus. Taip yra dėl to, kad benzinas yra lakus skystis, kuris gali lengvai užsidegti nuo kibirkšties, liepsnos ar kito karščio šaltinio.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Degalai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Degalai

Benzinas yra labai degus ir koroziją sukeliantis skystis. Laikomas standartinėse plastikinėse talpyklose benzinas ir kiti degalai gali reaguoti su chemine plastiko sudėtimi ir suardyti chemines jungtis, dėl ko pati talpa gali prakiurti.

Plastikas taip pat gali paveikti degalų cheminę sudėtį, dėl to jie tampa nestabilūs ir dažnai netinkami naudoti.

Benziną pavojinga maišyti net su oru

Degalų talpyklos taip pat gali būti pavojingos, jei naudojamos netinkamai. Taip gali kilti pavojus pačiam asmeniui ir esantiems aplink. Bet kokia talpykla, skirta laikyti benzinui, turi būti tinkamai ventiliuojama, kad nesikauptų benzino garai.

Šie garai yra degūs ir dėl netinkamų sąlygų gali padidėti jų slėgis ir gręsti pavojinga situacija. Vieno puodelio benzino garai, tam tikromis proporcijomis sumaišyti su oru, atitinka maždaug penkių svarų dinamito sprogstamąją galią, kurios užtektų sunaikinti bet kokį namą ar automobilį.

Geriausia benziną laikyti sklidinai užpildytoje sandarioje talpoje. Palikus oro, net ir uždarame bakelyje, gali susidaryti vandens kondensatas. Vanduo užsistovėjusiame benzine yra pirminė kuro sistemos komponentų korozijos priežastis.

Degalai yra ne tik degūs. Juos taip pat sunku sandėliuoti. Dėl to privaloma laikytis griežtų taisyklių, kad pavyktų išvengti pavojingų incidentų. Keičiantis temperatūrai degalai susitraukia ir išsiplečia, todėl skysti degalai gali lengvai išgaruoti arba pradėti irti net ir po trumpo saugojimo laikotarpio. Geriausia juos laikyti saugiose, gerai vėdinamose patalpose, atokiau nuo bet kokio šilumos ar elektros šaltinio.

Lietuvos policijos nuotr./Vogti degalai
Lietuvos policijos nuotr./Vogti degalai

Dauguma iš plastiko pagamintos taros yra netinkama laikyti degalus. Pieno, antifrizo ar kita panaši tara netinkama transportuoti ir laikyti benziną. Kai kurie plastikai su amžiumi tampa trapūs ir prastai sąveikauja su benzinu. Kitos talpyklos nėra pakankamai tvirtos, kad atlaikytų temperatūros pokyčių sukeliamą slėgį. Taip pat kai kurios taros paprasčiausiai neįmanoma uždaryti pakankamai sandariai, kad pavyktų išvengti išsiliejimo.

Benzinas turėtų būti laikomas atitinkamų institucijų patvirtintose talpyklose. Daugelis benzinui skirtų talpyklų yra pagamintos iš tvirto plastiko ir yra įvairių spalvų, priklausomai nuo skysčio, kuriam laikyti jos skirtos.

15min verdiktas: melas. Benziną laikyti tam nepritaikytoje plastikinėje ar stiklinėje taroje dėl saugumo sumetimų draudžia įstatymai. Nesilaikant saugumo priemonių ir jį laikant netinkamoje talpykloje gali kilti didelis pavojus žmogui ir aplinkiniams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas