Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 20

Kodėl politikai kibo vienas kitam į atlapus dėl naujojo pagalbos numerio?

Kodėl politikai nori dar vieno pagalbos numerio 113? TV3 laidoje „Svaitės komentaras“ buvo svarstoma, ar dar vienas numeris gali išgelbėti gyvybę, o gal – tik pastorinti kai kurių piliečių kišenes.
Bendras pagalbos telefonas
Bendras pagalbos telefonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po skandalų su 112 numeriu neva medikų interesams atstovaujančios organizacijos ėmė reikalauti naujo pagalbos numerio. Šio numerio kūrėjai – tie patys, kurie pasirašė nutarimą dėl Bendrojo pagalbos centro (BPC) steigimo. Šį sykį profesinės sąjungos žada viską padaryti už dyką – numerį 113 pajungti iš pinigų, skirtų ligoniams gydyti ir darbuotojų algoms mokėti.

Aiškinantis, kuris numeris geresnis – 112 ar 113 – tarp greitosios medicinos pagalbos ir BPC šią savaitę įsiplieskė nuožmus karas. Medikai teigia, kad BPC nepajėgus aptarnauti gyventojų, kviečiančių pagalbą, nes per ilgai užtrunka reagavimas į žmonių pagalbos šauksmą. Nepasitikėdami BPC, medikai siūlo greitąją leisti prisikviesti kaip ir anksčiau – atskiru numeriu. Tik šį kartą ne 03, o 113.

Dabar 70 proc. gyventojų tiesiogiai skambina į greitąją pagalbą, –  sakė T.Rodzas.

„Dabar 70 proc. gyventojų tiesiogiai skambina į greitąją pagalbą. 30 proc. skambina per BPC. Reikėtų klausti ne politikų, o žmonių. Jie jau yra nubalsavę“, – sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Tadeušass Rodzas.

Tačiau, kaip skelbia TV3, medikų nesutarimų su BPC priežastis gali būti ne žmonių nelaimės, o dideli pinigai. Politikai tvirtina, kad pradėjus įgyvendinti 113 projektą, lėšos bus nukreiptos greitosios medicinos pagalbos stočiai, o BPC galios bus susilpnintos, todėl šiam teks mažinti etatų ir tenkintis mažesniu finansavimu.

„Esu girdėjęs, kad steigiant papildomą telefono numerį 113 ir norint jį integruoti su numeriu 112, tai kainuotų apie 20 mln. litų“, – sakė Seimo Sveikatos komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas.

Mes nieko neturime išradinėti. Reikia vadovautis Lietuvos įstatymais, – teigė D.Barakauskas.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas premjerą įtikinėjo, kad dar vieno numerio Lietuvai nereikia. „Mes nieko neturime išradinėti. Reikia vadovautis Lietuvos įstatymais, kurie buvo suderinti su Europos Komsija, Europos Taryba ir pagal kuriuos Lietuvai buvo skirtas finansavimas, kad būtų sukurtas BPC“, – sakė jis.

Įgyvendinant BPC projektą apie 30 mln. litų dingo kaip į vandenį. Tai anksčiau patvirtino ir Valstybės kontrolė. „Savaitės komentarų“ žiniomis, BPC buvo sumanytas dar Algirdo Brazausko vyriausybės. Tuomečiu vidaus reikalų ministru buvo dabartinis teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Dabar socialdemokratų deleguotas premjeras užstoja BPC vadovus ir žada tirti ligonių sveikatos kasų skirtų lėšų panaudojimo tikslingumą.

Algirdas Butkevičius ir Dailis Alfonsas Barakauskas apžiūrėjo BPC patalpas.
Algirdas Butkevičius ir Dailis Alfonsas Barakauskas apžiūrėjo BPC patalpas.

„Bus paklausta ir ligonių kasų, surinkta kita informacija, kiek buvo panaudota pinigų lygiagrečiai kuriant atskirą programą. Ar tai buvo pinigai, kurie patvirtinti atskira eilute. Ar buvo naudojamos lėšos, kurios turėjo būti skirti medikų atlyginimams“, – sakė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas