Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokio maisto ligoniai gali tikėtis už 3 eurus per dieną?

Lietuvaičiai ligoninių maistu skundžiasi dažnai ir periodiškai. Ši problema nėra aplenkusi, ko gero, nė vieno miesto ir nė vienos gydymo įstaigos, tačiau, žinoma, išties siaubingo maisto archyvuose atrasti Kėdainių krašto ligoninę – menkas malonumas. Juo labiau kad ligoninė visai neseniai sudarė naują dvejų metų maitinimo sutartį su įmone, kuri, deja, jau ne kartą yra nuskambėjusi nekokybiško ir prasto maisto skandaluose. Vis dėlto kol kas sutarties nutraukti priežasčių nėra, o įmonė esą po gyventojų skundų savo išvadas taip pat pasidarė.
Kėdainių ligoninės pacientai skundžiasi dėl maisto
Kėdainių ligoninės pacientai skundžiasi dėl maisto / 15min iliustracija

Lėkštėje – neaiškios konsistencijos maistas

Visa diskusija apie nekokybišką maistą prasidėjo nuo kraštietės Sandros pasidalintos nuotraukos socialiniame tinkle. Nuotraukoje užfiksuoti pietūs, skirti 94 metų senjorei – o lėkštėje, be ryžių, yra dar dvi neaiškios krūvelės maisto, tačiau kas ten yra, pasakyti išties sunku.

„Facebook“ grupės „Kėdainių bėdos“ nuotr./Štai ši nuotrauka paskatino diskusijas apie maitinimą Kėdainių ligoninėje – nors sutartyje nurodoma, kad maistas turi būti pateiktas estetiškai, nepervirtas ir tokios formos, kokia priklauso, realybė yra kitokia
„Facebook“ grupės „Kėdainių bėdos“ nuotr./Štai ši nuotrauka paskatino diskusijas apie maitinimą Kėdainių ligoninėje – nors sutartyje nurodoma, kad maistas turi būti pateiktas estetiškai, nepervirtas ir tokios formos, kokia priklauso, realybė yra kitokia

Gyventojams nuotrauka paliko išties nekokį įspūdį, o ją lydėjo komentarai „jovalas“, „vėmalai“ ir svarstyta, kaip čia išeina, kad kaliniai valgo geriau, nei ligoninėje gulintys pacientai.

Be abejonės, visi supranta, kad į ligoninę patenkame gydytis, o ne puotauti, tačiau tikėtis bent jau estetiško maisto, turinčio skonį, ko gero, nėra per daug.

Nors buvo spėliojančių, kad galbūt maistas atrodo taip, nes močiutė yra nejudanti ar negali pati sukramtyti, tačiau pasirodė ir kitų, gerokai jaunesnių asmenų, gulėjusių ligoninėje komentarai, kad ir jie gavo tokius pačius patiekalus.

Įmonė maitinimą tiekia ne vienai ligoninei

Su Kėdainių ligonine pacientų maitinimo sutartį pasirašė įmonė UAB „Sotega“. 532,4 tūkst. eurų vertės sutartis galios dvejus metus.

„Maitinimą tiekia įmonė, kuri atrinkta pagal privalomus Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO). Sąlygos yra tos, kurias numato CPO. Kitu būdu pirkti neturime teisės“, – sakė ligoninės vadovė Asta Šakickienė.

Ji pridūrė, kad pagal sutartį vieno paciento paros maitinimo kaina siekia vos pusketvirto euro. Dažniausiai pacientai maitinami 3–4 kartus per parą.

UAB „Sotega“ pacientus maitina ne tik Kėdainiuose, bet ir kai kuriuose kituose miestuose. Ir juose nuolat sulaukiama tokių pačių skundų – maistas nevalgomas, porcijos mažos.

Štai dar šių metų vasarį įmonės vadovei teko pasiaiškinti Raseinių rajono savivaldybės atstovams, mat šie sulaukė daugybės pacientų skundų dėl ligoninėje tiekiamo maisto kokybės.

Tiesa, UAB „Sotega“ vadovė Rita Juškienė su savivaldybės atstovais susitikti nepanoro ir pasakė, kad į klausimus atsakys tik tada, jei šie jai bus pateikti raštu.

Ne kitokia situacija ir Plungės ligoninėje, kurioje ta pati įmonė maistą tiekė prieš porą metų. Plungės ligoninės direktoriaus pavaduotoja Danguolė Luotienė vietos spaudai sakė, kad blogi atsiliepimai apie ligoninėje tiekiamą maitinimą įstaigos administracijai – ne naujiena. Esą skundų gaunama nebe pirmą kartą, kiekvienas nusiskundimas perduodamas ligonius maitinančiai UAB „Sotega“.

„Kaskart po tokių signalų situacija kuriam laikui lyg pasitaiso, bet praeina kiek laiko ir vėl išgirstame, kad tai tas negerai, tai anas. Kokie tie nusiskundimai? Kad sekmadieniais prasčiau duoda, kad košių per daug arba sviesto per mažai, kad duona apdžiūvusi“, – vardino D.Luotienė.

UAB „Sotega“ figūruoja ir Dainų šventės maitinimo skandale. Šventės dalyviai skundėsi, kad maistas vėlavo, porcijos buvo mažos, nebuvo to, kas žadėta, o galiausiai kai kurie šventės dalyviai atsidūrė Santaros klinikose vemdami.

Patiekalai, kurie yra ne skysti, patiekiami nepraradę jiems būdingos formos, neištižę, vienoje lėkštėje, jei ji nėra padalinta į sekcijas.

Tiesa, šventėje maitinimą tiekė gerokai daugiau įmonių, tad teigti, kad tai yra būtent Kėdainių pacientus maitinančios įmonės atsakomybė, negalima.

UAB „Sotega“ taip pat maitina ir ugdymo įstaigas, tiesa, nusiskundimai dėl maitinimo kokybės yra dažni, o kai kur, kaip antai Vilkaviškyje, tai tapo tokia didele problema, kad vaikų maitinimu savivaldybė nusprendė rūpintis pati.

Sutartyje nurodyta patiekalus pateikti estetiškai

Sutartyje, kurią pasirašė UAB „Sotega“ su Kėdainių ligonine yra nurodyta, koks maistas kaip turi būti gaminamas ir net kaip turi būti patiekiamas.

Štai sutarties punkte „Dietinių patiekalų gaminimo ir patiekimo reikalavimai“ 28 punktas nurodo, kad patiekalai turi būti patiekiami estetiškai.

„Patiekalai, kurie yra ne skysti, patiekiami nepraradę jiems būdingos formos, neištižę, vienoje lėkštėje, jei ji nėra padalinta į sekcijas“.

Taip pat sutartyje nurodoma, kad patiekalai negali būti pervirti, perkepti, pridegę. Be abejonės, nurodoma ir kad maistas turi būti sveikas, tausojantis, pagamintas nekepant, neverdant ir neskrudinant riebaluose, kepta mėsa ir žuvis negali būti prieš tai apvoliota džiūvėsėliuose, negalima tiekti riebių padažų su spirgučiais, negalima tiekti rūkytų maisto gaminių. Šiltas maistas negali būti prieš tai užšaldytas pusgaminis.

Nutraukti sutarties nėra pagrindo

Akivaizdu, kad Kėdainių ligoninės pacientai eilinį kartą tapo viešųjų pirkimų sistemos įkaitais – kai konkursą laimi mažiausią kainą pasiūliusi įmonė. Mažiausia kaina, savaime suprantama, su kokybe niekaip nesisieja.

Maža to, sunku ir įsivaizduoti, kur įmonė taupo, jei sugeba žmogui per dieną duoti maisto keturis kartus už vos 3,5 euro. Kitaip sakant, vienas maitinimas kainuoja mažiau nei eurą… Pabandykite namie pavalgyti pietus už mažiau nei eurą – vargu, ar pavyks.

Pati UAB „Sotega“ į pateiktus klausimus neatsakė, o Kėdainių ligoninės vadovė sako, kad maitinimo situaciją stebi labai atidžiai.

Pati UAB „Sotega“ į pateiktus klausimus neatsakė, o Kėdainių ligoninės vadovė sako, kad maitinimo situaciją stebi labai atidžiai.

„Maitinimo paslaugų teikimas stebimas labai detaliai, teikėjas reaguoja į pastabas, pakartotinių pastabų dėl tos pačios klaidos nebuvo, esminių pažeidimų, kurie sudarytų prielaidą vienašališkai nutraukti sutartį neužfiksuota. Teikėjas bendradarbiauja ir matome pastangas“, – sako A. Šakickienė.

Tarybos narė Indrė Fiodorova visgi atkreipė dėmesį, kad surinkus esminius pažeidimus, net neabejojama, kad Kėdainių ligoninė būtų pajėgi nutraukti sutartį.

„Jei jau priėjome prie absurdo, kad tokias paslaugas įstaigos (ir mokyklos) turi pirkti per CPO ir tik pagal ten nurodytas sąlygas – kiek analizavome, ten nėra įrašytų svarbių „kokybės“ kriterijų – tai, esu tikra, kad savivaldybės galėjo tai numatyti jau seniausiai, ir bendrai ieškoti išeičių, kad būtų tam tikri kriterijai įtraukti į paslaugos pirkimo sąlygas.

Paaiškėjo, kad Jonavos ligoninė turi susitvarkiusi pati savo valgyklą ir ligonių maitinimu rūpinasi pati įstaiga. Tai yra idealiausias variantas ir rezultatas kalba pats už save. Mintys, kad ir Kėdainių ligoninė turėtų savo valgyklą, su direktore sutapo. Tikiuosi, kad būtent taip artimiausioje ateityje ir įvyks“, – sakė I.Fiodorova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas