Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Komitetas domėsis šalies pažanga priimant Vokietijos brigadą Lietuvoje

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) antradienį domėsis šalies pažanga priimant Vokietijos brigadą Lietuvoje.
Arvydas Pocius
Arvydas Pocius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Kalbėsime apie pradėtus darbus, apie būsimus darbus, apie terminus, ar laiku, ar spėsime“, – BNS sakė NSGK pirmininkas Arvydas Pocius.

Pasak jo, į posėdį kviečiamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Ministras, kaip ir priklauso, vykdant politinę kontrolę, pristato Seimo komitetui susidariusią situaciją, nes visokių interpretacijų yra buvę. (...) Ateis ministras, pasakys, kas vyksta ir kas bus dar daroma“, – teigė A. Pocius.

Rūdninkų poligone Šalčininkų rajone pirmadienį pradėtas Vokietijos brigadai skirto karinio miestelio vystymas, čia įkasta simbolinė kapsulė.

Būsimajame kariniame miestelyje tarnybą atliks apie 80 proc. Vokietijos brigados karių, jų čia bus panašiai tiek, kiek gyvena Šilalėje – virš 4 tūkstančių, likusi dalis tarnaus Rukloje Jonavos rajone.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Vilnius su Berlynu sutarė dėl nuolatinio Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje. Didžioji brigados dalis įsikurs Rūdninkų poligone. Lietuva per tą laiką žada parengti reikalingą infrastruktūrą.

Berlynas brigadą Lietuvoje planuoja dislokuoti iki 2027 metų. Vokietija yra sakiusi, kad perkėlimo tempas priklausys nuo Lietuvos pasirengimo priimti karius ir jų šeimas, sukuriant reikalingas sąlygas.

Brigadą sudarys apie 5 tūkst. karių. Kol kas Lietuva skaičiuoja, kad trečdalis jų atvyks su šeimomis.

Krašto apsaugos ministerijos vertinimu, investicijos į vokiečių brigadai priimti reikalingą karinę ir treniravimosi infrastruktūrą galėtų siekti 800 mln. eurų.

Balandžio pradžioje į Lietuvą atvyko pirminis Vokietijos brigados Lietuvoje elementas. Kiek daugiau nei 20 karių įsikūrė Vilniuje ir yra atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą, karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas