Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 11

Konflikto baimė stabdo NATO dėl Ukrainos, bet V.Zelenskis Vilniuje gali pakeisti požiūrį

Pastarąsias dienas NATO šalių diplomatai praleido žongliruodami žodžiais ir formuluotėmis, kad narystės Aljanse siekianti Ukraina išliktų motyvuota Vilniaus viršūnių susitikime pasiektu rezultatu, bet Kyjivui nebūtų prižadėta per daug.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

NATO vadovai turėtų sutarti atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano vykdymo (angl. Membership Action Plan, MAP), įsteigti NATO ir Ukrainos tarybą ir sukurti su Rusijos invazija tebekovojančios šalies kariuomenės paramos planą.

Tačiau didžiausia susitikimo intriga išlieka dėl to, ką NATO viršūnės deklaracijoje Ukrainai pasakys šalia viso šito.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs nesitikintis, jog Ukraina iš tikrųjų įstos į NATO, kol vyksta karas, tačiau norėtų, kad aukščiausiojo lygio susitikime būtų akivaizdžiai užsiminta apie ketinimą įtraukti valstybę į Aljansą.

Nubrėžti Kyjivui aiškią narystės perspektyvą derybose ragino iki dešimties Aljanso šalių, daugiausia iš Vidurio ir Rytų Europos, sako diplomatai. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį žengė dar toliau, paragindamas, jog Ukrainos kelias į NATO būtų apibrėžtas laike.

Tačiau Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) vadovė Margarita Šešelgytė teigia, kad aiškaus pakvietimo į NATO Ukraina neturėtų tikėtis, nes „viena iš pagrindinių šalių NATO mano, kad Ukraina dar yra nepasiruošusi tai narystei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas