Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 01 29

Konservatoriai siūlo Georgijaus juostelę priskirti draudžiamai simbolikai

Grupė konservatorių siūlo neleisti platinti ir naudoti Georgijaus juostelės, priskiriant ją draudžiamiems simboliams.
Šv. Georgijaus juostelė
Šv. Georgijaus juostelė / Kadras iš TV3 Žinių

Tai numatančias Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Susirinkimų įstatymo pataisas Seime registravo konservatoriai Paulius Saudargas, Valentinas Stundys ir Rimantas Jonas Dagys.

Konservatoriai nurodo, kad nuo 2005-ųjų, kai buvo minimos 60-osios Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinės, pradėtos naudoti dvispalvės oranžinės juostelės yra įrankis „sukelti nostalgiją tiems laikams“ ir sustiprinti kai kurių rusakalbių ir kitų asmenų palankumą Rusijos vykdomai politikai.

„Nors Rusijoje oficialiai buvo skelbiama, kad tai nėra politinis ar ideologinis simbolis ir negali būti naudojamas politinių partijų ar kitų judėjimų savireklamos tikslais, šią „taisyklę“ greitai sulaužė Kremlius – Georgijaus juosta pradėta naudoti kaip dabartinės Rusijos valdžios ir galios simbolis“, – rašoma Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pranešime.

Anot pataisų iniciatorių, tradicija pradėta „eksportuoti“ į kaimynines valstybes, į procesą įtraukiant ir Rusijos ambasadas, o po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijos remiamų separatistų karinių veiksmų Rytų Ukrainoje Georgijaus juosta tapo „Rusijos karinės agresijos, imperialistinių ambicijų, provokacijų, tautinės nesantaikos simboliu“.

Jie primena, jog Lietuvai Sovietų Sąjungos pergalė atnešė beveik pusę amžiaus trukusią okupaciją, kurios metu per 300 tūkst. gyventojų buvo ištremta į Sibirą, partizaniniame pasipriešinime žuvo daugiau nei 20 tūkst. piliečių.

„Todėl tiek istorinė, tiek ir dabartinė Georgijaus juostelės reikšmė suteikia pakankamai priežasčių reglamentuoti šio simbolio naudojimą viešumoje priskiriant jį prie draudžiamų sovietinių simbolių“, – teigia parlamentarai.

Lietuvoje draudžiama viešai demonstruoti nacistinę ar sovietinę simboliką – Georgijaus juostelės prie tokios simbolikos nėra priskiriamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas