Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrabandininkų balionai nusileido ne tik Alytaus, bet ir Vilniaus kariniame dalinyje

Lietuvos kariuomenė praneša, kad, kaip manoma, kontrabandininkų iš Baltarusijos skraidinami meteorologiniai balionai su cigarečių kroviniais nusileido ne tik Alytuje dislokuoto kariuomenės dalinio teritorijoje, bet ir Vilniaus rajone esančio karinio dalinio teritorijoje.
Pasieniečiai perėmė dar vieną meteorologiniu balionu iš Baltarusijos atskraidintą cigarečių krovinį
Meteorologinis balionas. Asociatyvinė nuotrauka / VSAT nuotr.

Vakar vakare Alytuje dislokuotame Birutės Ulonų bataliono stadione nusileido balionas su kontrabandinėmis cigaretėmis. Balioną pastebėjo dalinio apsaugą vykdę kariai, o apžiūrėjo ir išsivežė Lietuvos kariuomenės karo policija.

Trečiadienio rytą toks pats balionas, irgi su cigaretėmis, buvo stebimas ir vėliau nusileido karinėje teritorijoje Vilniaus rajone.

„Kariniu požiūriu patys savaime šie įvykiai nėra reikšmingi incidentai – karinių dalinių apsauga kartais susiduria ir užkardo įvairius pažeidimus (sulaiko fotografuojančius asmenis, bandančius patekti į teritoriją asmenis ir panašiai). Ginklų panaudojimą reglamentuoja Karinės jėgos naudojimo statutas, pagal jį karinės jėgos naudojimas prieš tokius objektus yra kraštutinė priemonė, taikoma aiškiai identifikuotos grėsmės atveju, šiais atvejais tokios grėsmės nėra“, – teigiama kariuomenės pranešime.

„Oro erdvės gynyba yra Lietuvos kariuomenės užduotis, tačiau tokie balionai esamomis aplinkybėmis (taikos metu, nepakitus grėsmės lygiui) nėra oro gynybos objektai. Informacija apie kontrabandą gabenančius balionus Lietuvos kariuomenė dalinasi su kitomis institucijomis tolimesniam šių incidentų vertinimui. Dėl balionų panaudojimo kitiems tikslams – kariuomenės vertinimu tai mažai tikėtina, kadangi balionai skraido nekontroliuojamai“, – tikina kariuomenė.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas trečiadienį taip pat teigė, kad meteorologiniai balionai skraido nevaldomai: „Reikia vis tiek aiškiai pasakyti paprastą dalyką, nes čia pasirodė jau klaidinanti informacija, kad neva jie turi kažkokius naviguojančius mechanizmus, tai nieko panašaus. Balionai to neturi, tai yra atsitiktiniai skrydžiai, bet jų yra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas