Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 16

Koronavirusas keičia kasdienybę: tėvai gali vestis vaikus į darbą, privačios mokyklos atostogaus mažiau

Vyriausybė, reaguodama į situaciją dėl koronaviruso, paskelbė privalomas dviejų savaičių darželinukų, mokinių ir studentų atostogas, per kurias įstaigos turėtų pasirengti mokymui nuotoliniu būdu, jei tokio prireiktų. Tačiau privačios mokyklos ir darželiai suskubo ir nuotolinį mokymą suorganizavo jau dabar. Namuose mokslus kremtantys vaikai neturėtų būti palikti vieni – tėvai turi prašyti nedarbingumo arba atostogų, atžalas galima vestis į darbą, jei tam yra tinkamos sąlygos. Išskirtiniais atvejais priežiūrą privalo užtikrinti savivaldybės.
Mama ir dukra
Mama ir dukra / 123RF.com nuotr.

Vyriausybė apie griežtesnį ugdymo įstaigų veiklos reguliavimą informavo ketvirtadienį. Dvi savaites nuo pirmadienio nebegalės veikti darželiai, mokyklos, universitetai, kolegijos, neformaliojo švietimo įstaigos, dienos ir užimtumo centrai. Šiuo laikotarpiu mokiniai ir studentai atostogaus, pedagogams rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Koronavirusas: ką Lietuvoje daryti uždraudė Vyriausybė?

„Dėl koronaviruso plitimo grėsmės švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu mokinių pavasario atostogos yra 1 savaite pailgintos ir perkeltos iš balandžio vidurio į kovo 16–27 dieną. Per atostogas mokiniai atostogauja, o mokyklos dirba mokinių atostogų režimu: rekomenduojama, kad mokytojai atliktų įstaigos nustatytus darbus nuotoliniu būdu“, – 15min nurodė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

123RF.com nuotr./ Laikas su vaiku
123RF.com nuotr./ Laikas su vaiku

Jei situacija dėl viruso nesikeis, tikėtina, atostogoms pasibaigus vyks mokymas iš namų.

„Sprendžiama dėl formų, kuriomis mokiniai galėtų tęsti mokymąsi, jei per 2 savaites grėsmė dėl koronaviruso išplitimo nesumažės. Viena iš galimybių – mokymasis nuotoliniu būdu, tam dabar yra rengiamasi“, – informavo ministerija.

Mokiniai atostogaus tik savaitę

Visi šie nurodymai galioja ir privačioms švietimo įstaigoms, tačiau bendrovių „Karalienės Mortos mokykla“ ir „Vaikystės sodas“ mokiniai ar auklėtiniai nesiilsės taip ilgai ir jau dabar kibs į mokslus.

„Karalienės Mortos mokykla“ ir „Vaikystės Sodas“ ugdymą perkelia į virtualią erdvę – vaikai neina į mokyklą/darželį, tačiau ugdymo procesas tęsiamas virtualioje erdvėje“, – 15min informavo įstaigų rinkodaros vadovė Rita Meilūnaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karalienės Mortos mokykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karalienės Mortos mokykla

Kovo 16–20 dienomis Karalienės Mortos mokyklų mokiniai, pasak jos, atostogaus, o vėliau mokysis nuotoliniu būdu.

„Kadangi šeimoms reikia pasiruošti tokiai situacijai, kitą savaitę (kovo 16–20 dienomis) mokiniai atostogaus – perkeliame mokinių Velykų atostogas.

Nuo kovo 23 dienos Karalienės Mortos mokykloje toliau vyks ugdymas virtualioje erdvėje (UVE). Tokiai situacijai ruošėmės iš anksto, turime daug informacijos ir realių patirčių iš UVE veikiančių mokyklų visame pasaulyje – pritaikysime tvarkaraščius ir ugdymą tęsime“, – paaiškino R.Meilūnaitė.

Darželinukai jau dabar mokosi iš namų

Darželių „Vaikystės sodas“ auklėtiniai neatostogaus.

„Vaikystės sode“ nuo šiandien (penktadienio, – 15min) taip pat ugdymą perkėlėme į UVE. Vadinasi, Sodeliuose dirba tik mokytojai, o vaikai namuose, su suaugusiųjų pagalba, atlieka tas pačias užduotis ir veiklas, kurias atlikdavo Sodelyje.

Pavyzdžiui, kartu su mokytoja virtualioje erdvėje dalyvavo Ryto rate, kartu padarė rytinę mankštą. Vėliau suaugę gauna iš anksto paruoštą ugdymo medžiagą, kurią padeda atlikti mažiesiems. Rekomenduojame net klausimus, kuriuos tėvai turėtų užduoti vaikams, kad įsitikintų, kad vaikai suprato, kokia jų refleksija.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams itin svarbu išlaikyti rutiną.

Taip pat tėvai turi galimybę nuotoliniu būdu konsultuotis su mokytojais bei Sodelio psichologais. Ikimokyklinio amžiaus vaikams itin svarbu išlaikyti rutiną, o tėvams nereikia sukti galvos, ką veikti namuose su vaikais“, – apie tai, kaip vyksta mokymas namuose, papasakojo įstaigų atstovė.

Auklėtiniai, anot jos, tokiu mokymu patenkinti: „Nuo pat ryto gauname gausybę tėvų siunčiamų nuotraukų, vaizdo įrašų – vaikams toks ugdymas itin patinka, jie atsakingai rūpinasi, kada vėl reikės prisijungti prie pamokos, net nenori daryti pertraukų.“

Įžvelgia absurdą

Atostogų neskelbs ir privati, Vilniuje veikianti, „Saulės“ gimnazija.

„Reaguodama į tėvų ir mokinių lūkestį tęsti kokybišką ugdymo procesą, neleisti laiko veltui ir skirti jį mokymuisi, gimnazija pasiruošė nuotoliniam mokymui ir nuo kovo 16 d. (pirmadienio) ves pamokas el.priemonėmis pagal įprastą tvarkaraštį“, – skelbiama švietimo įstaigos svetainėje.

Mokykla nuotoliniam mokymui praneša pasiruošusi per vieną darbo dieną.

Vida Press nuotr./ Prie kompiuterio
Vida Press nuotr./ Prie kompiuterio

„Sukuriama absurdiška situacija. Mokiniai turės net dvi savaites laisvo laiko, tačiau negalės išeiti iš namų ir tiesiog neturės ką veikti. Tačiau, kai oras bus geresnis, o, tikėtina, bus per karšta mokiniams sėdėti mokyklose, tada mokiniai turės mokytis!

Dabar yra tinkamas metas mokytis, tereikia operatyviai reaguoti į situaciją, naudotis turimais elektroniniais ištekliais ir karantino laikotarpį išnaudoti mokymuisi“, – svetainėje cituojama „Saulės“ gimnazijos direktorė Irena Baranauskienė.

Tėvams, auginantiems vaikus, darbdaviai turėtų užtikrinti galimybę dirbti nuotoliniu būdu. Jei tokios galimybės nėra, turėtų būti išduotas nedarbingumo pažymėjimas.

„Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka.

Taip pat tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – kasmetines arba nemokamas“, – informavo ŠMSM.

Ragina vadovautis protingumo kriterijumi

Ar tėvai vaikus gali vestis į darbus?

„Konkrečios rekomendacijos šiuo klausimu nėra. Siūlome vadovautis protingumo kriterijumi – atsižvelgti, ar darbe vaikui bus taip pat saugu kaip namuose, įvertinti, kiek žmonių dirba patalpose, koks atstumas tarp jų, kaip dažnai patalpos vėdinamos, dezinfekuojamos ir pan.“, – 15min nurodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Jei tėvai užtikrinti vaikų priežiūros negali, tai įstaigose išskirtiniais atvejais privalės padaryti savivaldybės.

Lietuvos savivaldybių asociacija, anot jos patarėjos viešiesiems ryšiams Indrės Vilūnienės, kokių nors bendrų rekomendacijų dėl vaikų priežiūros nesulaukė. Atstovė darė prielaidą, kad dėl to turi spręsti pačios savivaldybės atskirai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ŠMSM
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ŠMSM

ŠMSM informavo, kad savivaldybės priežiūrą turėtų suteikti vaikams, turintiems labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, arba tiems, kurių tėvai privalo dirbti ekstremalios situacijos metu.

Savivaldos atsakomybė

„Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų priežiūrą išimtinais atvejais savivaldybių įstaigose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose. Pavyzdžiui, vaikų, turinčių didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, priežiūra, vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, kurių tėvai ekstremalios situacijos metu privalo dirbti, priežiūra ir pan.

Savivaldybės gali savarankiškai spręsti, ar tai ta pati vaiko lankyta įstaiga, ar kita.

Savivaldybės gali savarankiškai spręsti, ar tai ta pati vaiko lankyta įstaiga, ar kita, teikianti tokias paslaugas, pavyzdžiui, miesto mastu“, – teigiama atsakyme.

Lietuvoje iki šiol nustatyta keturiolika koronaviruso infekcijos atvejų, dėl viruso grėsmės šalyje paskelbtas karantinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas