Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 11 /17:00

Koronavirusas Lietuvoje: patvirtinta 19 naujų atvejų, pusė jų susiję su židiniais Santaros klinikose ir Kernavės šventėje

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 19 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamais naujausiais duomenimis, nuo infekcijos mirė 74, o pasveiko 1372 pacientai. Iš viso šalyje patvirtinti 1752 užsikrėtimo COVID-19 atvejai.
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per pirmadienį ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 5396

Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 350 788 (iš jų – 107 833 iš mobilių punktų)

Vyriausybė nusprendė nuo birželio 17 dienos nutraukti karantiną, tačiau išlieka valstybės lygio ekstremali situacija. Vyriausybė sako, kad ekstremali situacija būtina, siekiant toliau drausti atvykimą iš šalių, kur ligos plitimas yra didelis, riboti žmonių skaičių masiniuose renginiuose, bei užtikrinti parengties lygį. Opozicija teigia, kad šia priemone gali būti piktnaudžiaujama didinant valstybės išlaidas neperžiūrint biudžeto.

Vyriausybė leido atnaujinti reguliarius keleivinius skrydžius į Lietuvą iš Airijos, Ispanijos, Italijos, Graikijos, Kroatijos bei Kipro ir padidino renginiuose galinčių dalyvauti žmonių skaičių. Nuo birželio 17 iki 30 dienos renginiai gali būti organizuojami ir vykdomi atvirose erdvėse, juose dalyvaujant iki 700 žiūrovų ar dalyvių, o uždarose erdvėse – iki 150. Liepos 1-16 dienomis atvirose erdvėse organizuojamuose renginiuose galės dalyvauti iki 1000 dalyvių, uždarose erdvėse – iki 200.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ekspertai teigia, kad nors pandemija Baltijos šalyse nuslopinta, situacija kitose kaimyninėse šalyse vis dar kelia nerimą. Lenkijoje kasdien fiksuojama iki 500 naujų susirgimų, Karaliaučiaus krašte sergamumo lygis auga ir jau triskart viršija Lietuvos rodiklius, Baltarusijoje naujų ligos atvejų skaičiai mažėja iš lėto. Mokslininkų teigimu, Baltijos šalių gyventojai nėra kaip nors išskirtinai genetiškai atsparesni virusui, kadangi Baltarusijoje, kurios gyventojai genetiškai artimi Lietuvai, sergamumas yra labai aukštas.

Svarbiausias koronaviruso pandemijos naujienas sekite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Koronavirusas sugrįžo į Ukmergę

17:01

Ukmergės rajono valdžia džiaugiasi, kad koronavirusas jau baigia išnykti rajone, tačiau infekcija vėl sugrįžo.

„Kai prieš savaitę paskutinį kartą paskelbiau koronaviruso statistiką Ukmergėje, labai tikėjausi, kad daugiau tų skaičių nebereikės čia jums prieš akis rikiuoti, jog naujų atvejų pas mus jau nebeatsiras ir kad pasidžiaugsime visi kartu, jog pagaliau visi sirgusieji COVID-19 infekcija ukmergiškiai pasveiko.

Deja, klastingas virusas niekur nedingo. Šią savaitę paaiškėjo, kad turime dar vieną sergantį šia infekcija. Taigi, iš viso turime patvirtintą jau 91 atvejį. Ugniagesiu gelbėtoju dirbantis ukmergiškis jokių koronavirusui būdingų simptomų nejautė. Kad yra užsikrėtęs, sužinojo po atlikto privalomo tyrimo dėl koronaviruso, kadangi rengėsi gultis į ligoninę dėl planinės operacijos.

Ukmergėje pasveikusiųjų skaičius jau kuris laikas nekinta, tebėra vis tie patys 76, o sergančiųjų turime 6“, – savo paskyroje feisbuke rašo Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas portalui gzeme.lt papasakojo, kad šeštadienio rytą ugniagesiui gelbėtojui atlikus koronaviruso testą, sekmadienio vakare gautas teigiamas atsakymas.

„Birželio 6-ąją šis darbuotojas budėjo, vyko gesinti gaisrų. Su juo kartu dirbo dar penki pamainos ugniagesiai gelbėtojai. Prieš tai užsikrėtęs vyras kontaktavo su dar dviem kitos pamainos žmonėmis. Jie visi 14 dienų izoliavosi namuose, kol kas nė vienas jokių ligos simptomų nejaučia“, – sakė viršininkas ir pridūrė, jog susirgęs kolektyvo narys jokių įtarimų galinčių sukelti kontaktų neturėjo, niekur nebuvo išvykęs. Jis laiką leido namuose, vykdavo tik į darbą bei parduotuvę.

Pirmadienį buvo dezinfekuotos Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos patalpos.

Portalas gzeme.lt praneša, kad kiek anksčiau  susirgo vaikų lopšelio-darželio darbuotoja. D.Varnas sakė, kad moteris darbo kontaktų neturėjo, nes karantino metu ikimokyklinio ugdymo įstaigoje nedirbo, nebendravo nei su kolektyvu, nei su vaikais. Koronaviruso testas jai atliktas prieš ruošiantis pradėti darbą. Lopšelio-darželio darbuotojos susirgimo atvejį būtų galima sieti su užsikrėtimu šeimoje, nes prieš tai sirgo šeimos narys, bet jis jau nuo balandžio 17-osios yra laikomas pasveikusiu.

Taip pat susirgo vienas Ukmergėje dirbantis miškininkas, kuris yra Širvintų rajono gyventojas. Šis susirgimo atvejis sietinas su neseniai Kernavėje vykusia asmenine švente, kurioje dalyvavusieji užsikrėtė koronavirusu. Miškininkas Ukmergėje turėjo kontaktą su vienu kolega, kuris izoliavosi.

Koronavirusu užsikrėtė šeima iš Jonavos – simptomų nejautę tėvai ir mažametis vaikas

17:00

Antradienį koronavirusas buvo nustatytas dviems Jonaviškiams, vyrui ir žmonai, nejautusiems jokių viruso simptomų. Tai patvirtino Jonavos rajono savivaldybė. Trečiadienį COVID-19 patvirtintas ir mažamečiam jų vaikui, rašo „Kauno diena“.

Vaikas lanko Jonavos vaikų lopšelį-darželį „Lakštingalėlė“. Nors visa šeima saviizoliacijoje buvo nuo birželio 4 dienos, uždaryta ir darželio grupė, kurią lankė vaikas. Saviizoliacijoje – tiek vaikai, tiek pedagogai, iš viso – 21 asmuo.

Šeima koronavirusu užsikrėtė nuo giminaitės, gyvenančios Širvintų rajone.

NVSC: pusė naujų atvejų yra susiję su židiniais Santaros klinikose, Kernavės šventėje

13:18

Devyni iš devyniolikos naujų koronaviruso atvejų yra susiję su židiniais Santaros klinikose bei Kernavėje vykusioje šventėje, BNS ketvirtadienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Per praėjusią parą koronavirusas patvirtintas trims Santaros klinikų darbuotojams, vienam pacientui ir dviem užsikrėtusių darbuotojų artimiems asmenims.

Sveikatos specialistams nerimą kelia tai, kad vienas iš susirgusių Santaros klinikų darbuotojų lankėsi sporto klube.

„Būtų viskas nieko, bet vienas iš užsikrėtusių Santaros klinikų darbuotojų lankėsi sporto klube, kur nustatyti 94 sąlytį turėję lankytojai ir vienas darbuotojas. Sąlyčio pobūdis tikslinamas“, – BNS teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Pasak jos, tiriant atvejį Lietuvos pašto laiškininkui, nustatyti sąlytį turėję žmonės. 

„Lietuvos pašte nustatyti du didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, 25 mažos rizikos“, – sakė NVSC atstovė.

Anot R.Lingienės, koronavirusas patvirtintas ir trims šventėje Kernavėje dalyvavusių žmonių vaikams. Iš viso susirgo šeši šventės dalyviai ir devyni sąlytį turėję asmenys.

Jos teigimu, sąlytį su užsikrėtusiais šventės dalyviais ar jų artimais asmenimis turėjo 61 asmuo, iš jų izoliuoti – 47.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės, koronavirusas per praėjusią parą taip pat patvirtintas bendrovės „Affidea“ darbuotojui. Įmonė veikia Vilniaus miesto klinikinės ligoninės patalpose.

„Šis atvejis galimai susijęs su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, nes gegužės viduryje jo kolegai taip pat buvo nustatytas užsikrėtimas. Tuomet jis buvo izoliuotas. (...) Per visą izoliacijos laiką skundėsi sveikata, jautėsi negerai, tačiau tyrimai nerodė užsikrėtimo“, – kalbėjo R.Lingienė.

„Birželio pradžioje grįžo į darbą, ten atliko tam tikrus tyrimus, kurie parodė tam tikrus pakitimus organizme, tada kreipėsi į Santaros klinikas, ten patvirtino koronavirusą. (...) Apklausos metu, sakė, kad tris kartus darėsi tyrimą dėl koronaviruso“, – sakė NVSC atstovė.

„Vertinama rizika, bet, ko gero, nebus didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, nes naudojamos asmens apsaugos priemonės“, – pridūrė ji.

R.Lingienė teigia, kad užsikrėtimas COVID-19 taip pat nustatytas keturiems su židiniais nesusijusiems asmenims. Du iš jų – sveikatos priežiūros sistemos darbuotojai.

„Vienas asmuo dirba Juodšilių ambulatorijoje, atvejis – besimptomis. Sąlytį turėjo 77 asmenys, nes jis dalyvavo gimtadienyje garbingo amžiaus žmogaus. Iš jų didelės rizikos sąlytį turėjo keturi bendradarbiai ir keturi pacientai. Dėl kitų sąlyčio lygio dar aiškinamasi“, – teigė NVSC atstovė.

„Kitas asmuo yra Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vairuotojas. Bendras sąlytį turėjusių žmonių skaičius yra 13, iš jų 10 – darbe. Pirminiais duomenimis, didelės rizikos sąlyčio nebuvo“, – pridūrė ji.

Kiti du su židiniais nesusiję asmenys – privačių įmonių darbuotojai.

„Koronavirusas nustatytas įmonės Vilniuje sandėlyje dirbančiam žmogui. Tyrimas atliktas prieš hospitalizuojant. Bendras sąlytį turėjusių skaičius yra trys. Kitas žmogus, kuriam nustatytas susirgimas, važinėjo po objektus – šaldymo įrangą montuoja. Individuali rizika nustatoma kiekviename objekte, kuriame lankėsi. Kol kas sąlytį turėjusių asmenų nustatyti du“, – kalbėjo R.Lingienė.

Jos teigimu, per praėjusią parą patvirtinti du įvežtiniai atvejai iš Lenkijos ir du su jais susijusių artimųjų atvejai.

„Paskutinis praėjusios paros atvejis – koronavirusas nustatytas buvusiai Kartenos ligoninės pacientei, tačiau apie šį atvejį taip pat informavome dar vakar“, – teigė NVSC atstovė.

Antroji banga gali prasidėti anksčiau

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų – tai didžiausias patvirtintų dienos užsikrėtimų skaičius per pastarąjį mėnesį.

R.Lingienės teigimu, dar sunku pasakyti, ar matoma antrosios viruso bangos rizika.

„Reikia įdėmiai išanalizuoti epidemiologinę situaciją. Vienas iš indikatorių yra epideminė kreivė, tačiau dabar negaliu pasakyti, kaip ji atrodo. Kadangi atvejų registruojama ne taip mažai, kaip buvo praėjusią savaitę, tai tą dalyką tikrai pažiūrėsim“, – sakė NVSC atstovė.

„Tačiau tikrai negalim paneigti, kad antroji banga gali kilti nesulaukus rudens. Labai priklauso nuo žmonių, kaip jie laikysis rekomendacijų, kaip prisiims atsakomybę“, – kalbėjo ji.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 1752, Latvija – 1094, Estija – 1965

12:15

Baltijos šalyse iki ketvirtadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 4811 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 1752 atvejai, atlikti 350 tūkst. 788 tyrimai, mirė 74 žmonės.

Latvija: patvirtinti 1094 atvejai, atlikti 123 tūkst. 364 tyrimai, mirė 26 žmonės.

Estija: patvirtinti 1965 atvejai, atlikti 93 tūkst. 837 tyrimai, mirė 69 žmonės.

Per parą patvirtinta 19 naujų atvejų

10:26

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 11 d. duomenimis:

  • Patvirtintų atvejų skaičius: 1752
  • Sergančių žmonių skaičius: 296
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 19 (dalis šių atvejų nustatyta vakar, tačiau kaip nauji patvirtinti tik atlikus epidemiologinį tyrimą ir įtraukti į šiandienos statistiką)
  • Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius: 74
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 10
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 1372
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 294
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys

Nuo birželio 1 d. įvežtinių atvejų: 14

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas