Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 12 /22:01

Koronavirusas Lietuvoje: antradienį pranešta apie keturias naujas mirtis, užregistruotas įvežtinis atvejis

Koronavirusas per parą Lietuvoje diagnozuotas 6 žmonėms. Nuo epidemijos pradžios patvirtintų ligos atvejų skaičius Lietuvoje siekia 1491. Pasveikusiais laikomi – 850 asmenys. Dar serga – 587, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Plaučių ventiliavimo aparatas
Plaučių ventiliavimo aparatas / Vida Press nuotr.

SAM nurodo, kad dėl įtariamo COVID-19 per parą ištirti 5821 ėminys. Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso 192 386.

Pirmadienį užfiksuotas pirmasis koronaviruso atvejis Neringoje, o reabilitacijos centre „Pušyno kelias“ pirmadienį patvirtinti trys koronaviruso atvejai.

Po šilto savaitgalio, kai daugiau gyventojų leido laiką lauke, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje teigė, kad yra visos galimybės, jog virusas pradės plisti greičiau. Bet apie karantino sąlygų švelninimo stabdymą reiktų galvoti, jei koronaviruso atvejų skaičiai pradėtų didėti staiga.

Koronavirusu židiniu buvusi Šeškinės poliklinika pirmadienį atvėrė duris: pacientai vaikščios pagal rodykles, o konsultacijos telefonu – ir po karantino.

Svarbiausias koronaviruso pandemijos naujienas šalyje sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Lietuvoje mirė dar vienas asmuo – iš viso nuo COVID-19 mirė 54 žmonės

22:01

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras 2020 m. gegužės 12 d. gavo pranešimą apie mirties nuo COVID-19 atvejį. Mirė Vilniaus rajono gyventojas, priklausęs 70–80 metų amžiaus grupei. Asmuo turėjo gretutinių ligų.

Tai 54-tas mirties nuo šios infekcijos atvejis. Šiandien spaudos konferencijos metu pranešta apie dar tris mirties atvejus.

SADM: iš 196 globos įstaigų, koronavirusas nustatytas 4-iose

15:51

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) skelbia, kad 196 veikiančiose socialinės globos įstaigose, kuriose gyvena 13,3 tūkst. senyvo amžiaus ar negalią turinčių asmenų, nustatyti 22 koronaviruso atvejai. Iš viso COVID-19 atvejai fiksuoti 4-iose globos įstaigose Tai sudaro 0,16 proc. nuo visų įstaigų globotinių. Iš 22 užsikrėtusiųjų koronavirusu šalies globos įstaigose mirė du globotiniai. Mirties atvejai dėl koronaviruso nustatyti privačioje globos įstaigoje –  Antavilių pensionate.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įvairaus pavaldumo socialinės globos įstaigoms perdavė asmeninių apsaugos priemonių, globos namų gyventojai ir darbuotojai yra periodiškai tiriami, įstaigas konsultuoja ir rekomendacijas teikia epidemiologai.

„Situaciją socialinės globos įstaigose stebime nuolat, tačiau norime, kad duomenys būtų prieinami visai visuomenei. Kadangi socialinės globos sistema labai sudėtinga, nes globos namai gali būti pavaldūs ministerijai, atskiroms savivaldybėms, įkurti privačių asmenų arba parapijų, apibendrinta informacija iš visos Lietuvos padės geriau matyti bendrą situaciją", – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

Prevenciškai nuolat tiriami ir socialinių globos įstaigų darbuotojai. Profilaktiškai atliekamas socialinės globos įstaigų darbuotojų testavimas padeda užtikrinti ir pačių darbuotojų, ir jų aptarnaujamų gyventojų saugumą.

Šalies globos įstaigose ištirta didžioji dauguma darbuotojų, turinčių tiesioginį kontaktą su globotiniais. Ištyrus daugiau nei 6 tūkst. globos įstaigų darbuotojų, COVID-19 šiuo metu nustatytas 19-ai darbuotojų.

Nustatyta, kad jeigu globos įstaigų darbuotojams išryškėja COVID-19 būdingi simptomai, jie nedelsiant nušalinami nuo darbo ir privalo kreiptis į gydytoją bei išsitirti.

NVSC: Klaipėdoje užfiksuotas įvežtinis koronaviruso atvejis

13:53 Atnaujinta 14:05

Iš šešių per praėjusią parą Lietuvoje nustatytų naujų koronaviruso atvejų vienas yra įvežtinis, dar trys užfiksuoti reabilitacijos centre „Pušyno kelias“.

„Vėl turime įvežtinį atvejį, jis irgi yra Klaipėdos apskrityje. Asmuo sekmadienį grįžo į Lietuvą, prieš tai apie du tris mėnesius plaukiojo kruiziniame laive ir nurodė, kad kruizinis laivas keleivių neturėjo, plaukiojo tik su įgulos nariais, nes jam nebuvo leidžiama prisišvartuoti uostuose“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Rolanda Lingienė.

Susirgusiojo teigimu, kruiziniame laive dirbo jo artimas asmuo.

Užsikrėtęs asmuo į krantą išlipo gegužės 7 dieną Barbadose ir užsakytu reisu su įgula skrido į Londoną, iš kur gegužės 10 dieną vyko į Taliną ir maršrutiniu taksi grįžo į Klaipėdą. Šiuo metu ieškoma sąlytį turėjusių asmenų kruizinės laivybos kompanijoje.

„Taip pat turime vieną atvejį Telšių apskrityje, asmuo priklauso rizikos grupei dėl susirgimų, lėtinių ligų. Nustatyti devyni sąlytį turėję asmenys, visi šeimos nariai“, – sakė R.Lingienė.

Liga paaiškėjo asmenį ruošiant planinei hospitalizacijai ir atlikus privalomą tyrimą dėl koronaviruso.

„Kiti keturi atvejai yra Vilniaus apskrityje: trys reabilitacijos centre „Pušyno kelias“, vienas – šeiminio protrūkio atvejis, šeimoje yra daugiau sergančių“, – sakė ji.

Pasak R.Lingienės, dar vienas naujas atvejis šio centro darbuotojui patvirtintas antradienį. Jis neatsispindi šiandien skelbtoje naujų atvejų statistikoje.

„Pušyno kelyje“ koronavirusas iš viso su naujuoju atveju nustatytas 12 žmonių: trims darbuotojams ir devyniems pacientams.

„Jis nėra medicinos darbuotojas ir tikėtina, kad šis darbuotojas užsikrėtė bendraudamas su pirmaisiais atvejais“, – apie antradienį nustatytą atvejį sakė NVSC atstovė.

Iš viso Lietuvoje yra nustatyti 1491 koronaviruso atvejas.

Dėl koronaviruso ligoninėse gydomi 105 žmonės, 12 iš jų – reanimacijoje

13:27

Lietuvoje ligoninėse gydomi 105 užsikrėtusieji koronavirusu, 12 iš jų – reanimacijoje.

„Stacionare gydomi 105 asmenys, iš jų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 12, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma penkiems asmenims ir su deguonies kauke gydomi 41“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Rolanda Lingienė.

Lietuvoje patvirtintas 1491 COVID-19 atvejis, iš jų 298 – medikams, šiuo metu serga 587 asmenys, pasveiko – 850 iš jų 176 medikai.

Dėl koronaviruso mirė Vilniaus klinikinės ligoninės Vidaus ligų skyriaus pacientas

13:22

Antradienį spaudos konferencijoje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė  pranešė apie trečią mirtį dėl koronaviruso – auka tapo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vidaus ligų skyriaus pacientas.

NVSC: dėl koronaviruso mirė dvi Antavilių pensionato globotinės

12:33

Mirė dvi Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje dėl koronaviruso gydytos Antavilių pensionato globotinės, antradienį BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Mes turime telefonu gautą informaciją, oficialiai raštu ji dar nepatvirtinta“, – teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Kaip BNS sakė Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė, viena globotinė mirė šeštadienį, kita – pirmadienį.

„Abi moterys priklausė rizikos grupei, turėjo gretutinių lėtinių ligų. Viena buvo 82 metų amžiaus, kita – 85 metų amžiaus“, – kalbėjo ji.

Anot R.Lingienės, šie mirties atvejai į oficialią statistiką dar nėra įtraukti.

Antavilių pensionato atstovės teigimu, įstaigoje koronavirusu iš viso užsikrėtė 34 žmonės: 21 gyventojas ir 13 darbuotojų.

„Tiriami iki šiol netirti gyventojai“, – kalbėjo B.Šarakauskienė.

Šiuo metu laukiama tyrimų atsakymų maždaug dėl 200 globotinių.

Kaip pirmadienį informavo NVSC, tirti visus koronaviruso židiniu tapusio Antavilių pensionato gyventojus nuspręsta paaiškėjus, jog darbuotojai čia nesilaikė reikalavimų dirbti komandomis.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 1491, Latvija – 950, Estija – 1746

12:06

Baltijos šalyse iki antradienio vidurdienio iš viso patvirtinti 4187 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai, 50 mirčių užfiksuota Lietuvoje, 61 – Estijoje, 18 – Latvijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtintas 1491 atvejis, atlikti 192 tūkst. 386 tyrimai, mirė 50 žmonių.

Latvija: patvirtinta 950 atvejų, atlikti 79 tūkst. 47 tyrimai, mirė 18 žmonių.

Estija: patvirtinti 1746 atvejai, atlikti 64 tūkst. 975 tyrimai, mirė 61 žmogus.

Per parą nustatyti 6 nauji atvejai

10:20

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 12 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1491
  • Sergančių žmonių skaičius: 587
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID 19 susirgusių žmonių skaičius: 6
  • Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius: 50
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 4
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 850
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius:  280
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos gegužės 12 d. 7 val. duomenimis:

  • Per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 5821
  • Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 192386

LABORATORIJŲ DARBAS: tyrimų srautai šalies laboratorijose. Ši lentelė rodo laboratorijų darbą, tyrimų srautus, atlikimo apimtis už paėjusią dieną. Tai yra atlikti tyrimai, o ne nauji atvejai. 

Laboratorijų darbas
Laboratorijų darbas

Laboratorijos teikia bendrą iš gautų ėminių nustatytą koronaviruso infekcijų skaičių. Į šį skaičių įeina tiek naujai nustatytieji atvejai, tiek pakartotiniai. Primename, kad žmogus bus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų. 

Paskutinis atnaujinimas 2020-05-12 10:20

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas