Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 21 /14:46

Įvesti nauji ribojimai: Lietuva suskirstyta į zonas, grįžtama prie nuotolinio mokymo, barai dirbs trumpiau

Sparčiai augant sergančių koronavirusu skaičiui, trečiadienį Vyriausybė nutarė įvesti papildomas priemones infekcijos plitimui stabdyti. Pagal COVID-19 plitimo mastą šalies savivaldybės bus suskirstytos į žalią, geltoną ir raudoną zonas. Keisis kavinių, barų, naktinių klubų darbo laikas – jie galės dirbti nuo 7 iki 24 valandos. Epidemiologinei situacijai prastėjant, po rudens atostogų mokiniai negrįš į mokyklas, savaitę mokysis iš namų.
Karantininis rytas Raseiniuose
Karantininis rytas Raseiniuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtame Vyriausybės pasitarimo protokole numatyta, kad savivaldybės į zonas bus skirstomos pagal atitikimą nustatytiems kriterijams.

Žalia spalva bus žymimos savivaldybės, kuriose sergamumas koronavirusu yra mažesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – mažiau nei 4 proc.

Geltonai „nusidažys“ savivaldybės, kuriose sergamumas COVID-19 yra mažiau nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – 4 ar daugiau proc. arba sergamumas yra nuo 25 iki 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – mažiau nei 4 proc.

Savivaldybėms patekusioms į šią zoną, pasak premjero Sauliaus Skvernelio, yra paskutinis skambutis, kad jos nepatektų į raudonąją zoną.

Raudonai bus žymimos savivaldybės, kuriose padėtis dėl COVID-19 yra grėsmingiausia. Tarp tokių pateks savivaldybės, kuriose sergamumas yra 50 ar daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – 4 arba daugiau proc. ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais/židiniais dalis, yra 30 ar daugiau proc. per savaitę.

Arba sergamumas yra daugiau nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais/židiniais dalis, yra 30 ar daugiau proc. per savaitę (tačiau savivaldybėje turi būti registruota ne mažiau kaip 10 atvejų per savaitę).

Numatoma, kad paveiktų savivaldybių sąrašas bus skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalios pirmadienį.

Sustiprintos valdymo priemonės (karantino režimo ir kitos) bus pradėtos taikyti, kai didžiųjų Lietuvos miestų ir jų rajonų savivaldybės priskiriamos geltonoms savivaldybėms. Visais kitais atvejais – kai priskiriamos raudonoms savivaldybėms.

Karantino režimas bus skelbiamas, kai savivaldybės pateks į „raudonąją zoną“.

Kaip vyks mokymas?

Pasak vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, ikimokyklinis, priešmokyklinis ugdymas, profesinis mokymas vykdomi užtikrinant valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijos vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas saugos priemones.

R.Tamašunienė sakė, kad ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ugdymo programas vykdomos nuotoliniu būdu.

Rekomenduojama aukštojo mokslo studijų programas vykdyti nuotoliniu būdu, jeigu švietimo teikėjo vadovai priima tokį sprendimą.

123RF.com nuotr./Klasėje
123RF.com nuotr./Klasėje

Neformalusis švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas.

Nuo lapkričio 9 dienos ikimokyklinis, priešmokyklinis, bendrasis ugdymas, neformalusis švietimas, profesinis mokymas, aukštojo mokslo studijos vykdomos užtikrinant asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas saugos priemones.

„Kitais žodžiais tariant, imama tokia dviejų savaičių nekontaktinio mokymo forma. Tai yra atostogos ir nuotolinis mokymo būdas“, – nurodė R.Tamašunienė.

Sutrumpintas barų darbo laikas

Vyriausybė taip pat nusprendė dar dviem savaitėms pratęsti karantiną Raseinių rajono savivaldybėje. Taip pat jį siūloma skelbti dar 12 šalies savivaldybių.

Dėl COVID-19 priimti ir dar keli nauji sugriežtinimai. Jie numato, kad dabar privalomai bus registruojami laisvalaikio, pramogų, viešojo maitinimo ir kitų vietų lankytojai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno senamiesčio kavinės
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno senamiesčio kavinės

Lažybų ir totalizatorių punktuose nurodoma valdyti asmenų srautus, nustatyti saugaus atstumo laikymąsi ir kitas priemones.

Vyriausybės nutarimo pakeitimo projekte trumpinamas maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laikas: šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos.

Darbo laiko ribojimai nebus taikomi tais atvejais, kai maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas kitais būdais, kai viešasis maitinimas teikiamas įmonių, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įstaigų teritorijose ir patalpose.

Darbo laikas nebus apribotas kazino ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktuose, jei šiose vietose neteikiama viešojo maitinimo paslauga.

Naujas rekordas

Pastarosiomis savaitėmis užsikrėtusiųjų koronavirusu asmenų skaičius Lietuvoje sparčiai auga.

Pagal antradienį atliktų tyrimų duomenis, užfiksuotas naujas rekordas – per parą patvirtinta 311 naujų COVID-19 atvejų.

Iš viso šalyje patvirtinti 8239 COVID-19 atvejai. 3599 žmonės pasveiko nuo ligos, o 4483 – serga.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./COVID-19 punktas Radviliškyje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./COVID-19 punktas Radviliškyje

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 245 pacientai.

Antradienį nuo koronaviruso mirė dar du žmonės.

Nuo pandemijos pradžios ši infekcija pareikalavo 120 gyvybių. Dar 37 užsikrėtusieji COVID-19 mirė dėl kitų priežasčių.

Izoliacijoje (sergančių, sąlytį turėjusių, iš paveiktų teritorijų atvykusių, kuriems išduoti sprendimai aktualiu 14 dienų laikotarpiu) šiuo metu yra 31 859 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas