Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 22 /15:23

Koronaviruso vakcinos: Lietuva gali priimti visus pasiūlymus, planas – paskiepyti 70 proc. gyventojų

Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, gali būti, kad Lietuva, kaip ir dauguma valstybių, dalyvaus visų europiniu lygiu aprobuotų tiriamų vakcinų pirkimuose. Vyriausybės vadovas akcentavo, kad galime pasirinkti du pirkimus, bet, jeigu nepataikysime, liksime be vakcinos. Skirtingų gamintojų vakcinų, kurių tyrimai dabar atliekami, kainos, anot premjero, svyruoja nuo 3 iki daugiau kaip 18 eurų.
Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentui Gitanui Nausėdai atsisakius šaukti Valstybės gynimo tarybą dėl koronaviruso vakcinų įsigijimo, šio klausimo ėmėsi valdantieji – antradienį sušaukė valdančiųjų partijų koalicijos tarybą.

„Pristatėme, kokie yra variantai, galimybės, kokios yra rizikos, ir, man atrodo, kad visų politinių partijų – bent jau dalyvaujančių koalicijoje, lyderiai suprato, kad reikia padaryti maksimalius sprendimus, jog mūsų žmonės būtų saugūs, sveiki, gyvi ir nebūtų stabdoma ekonomika“, – komentavo premjeras.

S.Skvernelis po susitikimo su koalicijos partneriais sakė, kad formuojasi nuomonė dėl vakcinų pirkimo. Esą gali būti, kad Lietuva, kaip ir dauguma valstybių, dalyvaus visų europiniu lygiu aprobuotų tiriamų vakcinų pirkimuose.

„Gali būti toks variantas, kad mes, kaip, matyt, dauguma valstybių, dalyvausime visuose bandymuose, kadangi nėra jokios garantijos. Galime, sakykime, pasirinkti du šaltinius, dvi kryptis ir jos bus, gali būti, nesėkmingos“, – nurodė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, yra septynios kompanijos, testuojančios vakcinas nuo koronaviruso.

„Mūsų pasirinkimas. Galime pasirinkti dvi, jeigu nepataikome, liekame be vakcinos“, – komentavo S.Skvernelis.

Rusija yra skelbusi esą jos mokslininkams pavyko sukurti vakciną nuo COVID-19. Premjeras pabrėžė, kad įsigijimai iš šios valstybės nesvarstomi.

Dėl to, kokius sprendimus siūlyti ministrų kabinetui, rytoj besirinksiančiam į posėdį, šiandien aptars ir S.Skvernelio šaukiama Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisija.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra sakęs, kad vakcinų nuo COVID-19 pirkimas gali kainuoti per 100 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Ir Saulius Skvernelis

S.Skvernelio teigimu, tai – kol kas ankstyvi skaičiai. Minėta suma, anot jo, yra maksimali galima, esą ji gali būti mažesnė ir keletą, ir keliolika kartų.

Lėšų vakcinoms įsigyti šaltinis – valstybės biudžetas. Klausiamas, kokios sritys gali nukentėti dėl to, S.Skvernelis akcentavo, kad niekas nenukentės.

„Mes pagalvokime, kas nukentėjo, kai mes sustabdėme ekonomiką. Kokie buvo kasdieniai nuostoliai – tai viršija kelis kartus tą sumą įvardytą“, – teigė jis.

Kada galima tikėtis vakcinos? „Priklausomai nuo to, kaip seksis toms įmonėms, kurios šiandien kuria vakcinas“, – nurodė Vyriausybės vadovas.

Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis finansuoja vakcinų tyrimus. S.Skvernelio teigimu, manoma, kad šios vakcinos gali būti pasirodyti laikotarpiu nuo gruodžio iki kitų metų trečio ketvirčio.

Vakcinų, dėl kurių šiuo metu atliekami tyrimai, kainos, kaip nurodė premjeras, svyruoja nuo 3 iki daugiau kaip 18 eurų.

Nepasiskiepijusiems – kitokios sąlygos

Pasak S.Skvernelio, galvojama, kad Lietuvoje nuo COVID-19 galėtų pasiskiepyti apie 70 procentų gyventojų.

Yra valstybių, į savo teritoriją neįsileidžiančių žmonių, nepasiskiepijusių nuo tam tikrų susirgimų. Pavyzdžiui, vykstant į Braziliją, būtina būti pasiskiepijus nuo geltonojo drugio ir panašiai.

„Jeigu mes tikrai sėkmingai atliksime šituos veiksmus ir vakcina bus veiksminga, tai atsitikus protrūkiams – antrai, trečiai bangai – mes nežinome, kas ten toliau bus su tuo virusu, mums nereikės uždarinėti šalies nei ūkio, nei ekonomikos, nei patiems užsidaryti, nei izoliuotis. Tai reiškia, kad tai bus sąlyga. Jeigu vėl kalbėtumėme apie kelionių burbulą, bendradarbiavimą, tai natūralu, tas, kas turės skiepą, jam bus visiškai kitos keliavimo, bendravimo, verslo sąlygos, nei tam, kuris bus rizikos grupėje“, – pabrėžė S.Skvernelis.

Planuoja, ką skiepys pirmiausia

A.Veryga aiškino, kad labiausiai pažengę kompanijos „AstraZeneca“ vakcinos, dėl kurios pirkimo sutartį pasirašė Europos Komisija, tyrimai.

Dar pora gamintojų, anot sveikatos apsaugos ministro, yra antroje-trečioje vakcinų klinikinių tyrimų stadijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo koronaviruso

Nors vakcina nuo COVID-19 dar nėra sukurta, jau planuojama, kas pirmiausia bus skiepijami ja. A.Verygos teigimu, kaip ir skiepų nuo gripo atveju, pirmiausia vakcina nuo koronaviruso būtų skiepijami medikai, vyresnio amžiaus žmonės ir asmenys, sergantys tam tikromis lėtinėmis ligomis. Viena tokių ligų – diabetas.

G.Nausėda atsisakė šaukti VGT

Antradienio rytą Seime žurnalistams S.Skvernelis sakė, kad sprendimai dėl COVID-19 vakcinų pirkimo bus priimti Vyriausybės posėdyje trečiadienį.

Sprendžiant klausimą dėl vakcinos nuo koronaviruso pirkimo, antradienį S.Skvernelis sušaukė ir Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisijos posėdį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Pirmiausia šį klausimą siekta svarstyti Valstybės gynimo taryboje (VGT). Tačiau G.Nausėda atsisakė šaukti jos posėdį.

Šalies vadovo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius aiškino, kad už koronaviruso vakcinos įsigijimą yra atsakingas sveikatos apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas