Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 08 /15:56

Koronavirusas paplito jau 15 ugdymo įstaigų, o A.Veryga susirūpino, kad vaikai gautų šilto maisto

Koronavirusas ėmė plisti šalies ugdymo įstaigose, tačiau griežtinti mokyklų veiklos taisyklių sveikatos apsaugos ministras nesiima. Antradienį ministras Aurelijus Veryga pakoregavo tik moksleivių maitinimo tvarką ugdymo įstaigose. Pagal naujas rekomendacijas, siūloma būtinai šiltą visavertį maistą vaikams tiekti arba klasėse, arba valgyklose.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Verygos ir Daivos Razmuvienės, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

D.Razmuvienės teigimu, koronavirusas jau pasiekė 15 ugdymo įstaigų – 2 darželius ir 13 mokyklų. Išvis kontaktinių asmenų, kurie turi izoliuotis po kontaktų ugdymo įstaigose šalyje yra 228 mokiniai. Serga 14 moksleivių, ir du darželinukai. Izoliacijoje 18 darželių darbuotojų.

Visi vaikai gydomi ambulatoriškai.

„Tai yra kol kas pavieniai atvejai, rugsėjo pradžia, pirma savaitė ir tai parodė, kad tikrai tie vaikai neužsikrėtė mokykloje – nė vienas iš 14. Jie atėjo iš šeimos, iš švenčių iš kitų vietų, kuriose jie dalyvavo prieš inkubacinį periodą ir atėjo su ta korona į mokyklą“, – kalbėjo D.Razmuvienė.

Naujausiais duomenimis, virusu užsikrėtė du Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos moksleiviai, lankęsi mokykloje rugsėjo 4 d. Izoliuoti 54 bendraklasiai, dėl mokytojų izoliacijos sprendžiama.

Išvis per pirmą rugsėjo savaitę Lietuvoje nustatyti 203 susirgimai, kai pirmą rugpjūčio savaitę buvo registruoti 64 atvejai.

„Atvejų daugėja. Taip, tai yra mokyklos, ugdymo įstaigos. Tiesiog reiktų ta aktualija nekelti panikos, – kalbėjo epidemiologė. – Nesakysiu, kad tai normalus procesas, bet tai yra priimtina.“

D.Razmuvienė tikino, kad nuotolinio mokymo masiškai tikrai nereikia įvesti, o kai kurios mokyklos savanoriškai taiko mišrų ugdymą.

A.Veryga antradienį pranešė pataisęs rekomendacijas mokykloms dėl vaikų maitinimo. Jose pabrėžiama, kad vaikai turi gauti šilto maisto.

Be to, ministras ragino savivaldybes atsiimti mokytojų tyrimams skirtus greituosius koronaviruso testus.

„Kuo anksčiau, tuo geriau būtų atlikti šituose testus ir matyti situaciją dar neįsibėgėjus mokslo metams, kad vėliau būtų galima matyti dinamiką“, – aiškino jis.

Ministras įspėjo, kad jei ir toliau bus nekreipiamas dėmesys į rekomendacijas, savivaldybės, kurios neatsiėmė testų, bus skelbiamos viešai.

Ministras tikino, kad kalbėti apie karštą maistą moksleiviams, kai virusas jau plinta ugdymo įstaigose, adekvatu, nes esą svarbu rūpintis, kad vaikai nesusirgtų ir kitomis ligomis.

Jokių naujų rekomendacijų mokykloms ministras neketina siūlyti.

Naujų rekomendacijų A.Veryga neketina teikti ir asmeninėms šventėms, kuriose pastaruoju metu taip pat daugėja užsikrėtimo atvejų.

„Kol kas tikrai neplanuojama. Pasakysiu labai taip paprastai ūkiškai, kodėl net ir nustačius tam tikras tvarkas, jas tikrai būtų sudėtinga įgyvendinti. Logiška priimti sprendimus, kurių įgyvendinimas yra įmanomas ir kur įmanoma patikrinti, ar jų laikomasi. (...)

Šeimos šventės jos truputį skiriasi nuo tokių pasilinksminimo vietų, kaip viešo maitinimo įstaigos, tuo, kad ten asmenys, kurie susirenka, paprastai sugeba atsiminti bent jau didžiąją dalį dalyvių. Aišku, visko būna, ir ten būna, kad neprisimena, bet nėra labai sudėtinga atsekti ir sužinoti", – teigė jis. Apie naujus ribojimus svarstoma tik barams.

Pats ministras antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo užkimusiu balsu, tačiau tikino, kad jokių peršalimo simptomų nejaučia ir dėl koronaviruso pats nesitirs.

A.Veryga aiškino, kad jo balsas pakimo dėl nuolatinio kalbėjimo.

„Tikrai ne nuo peršalimo esu užkimęs, o nuo kalbėjimo nuo ryto iki vakaro. Matyt, balso stygos pavedinėja ir balsas silpsta. Čia mano tokia profesinė liga dar nuo darbo universitete“, – sakė jis.

D.Razmuvienės teigimu, ligoninėse antradienį gydoma 40 asmenų, 3 iš jų reanimacijoje, vienam taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, su deguonies kaukėmis – 14 asmenų.

Ministro teigimu, virusas neplinta eksponentiškai, o ir ligoninėse neaugantys COVID-19 pacientų skaičiai esą yra geras ženklas.

Visgi ministras kvietė nepamiršti dėvėti kaukės, laikytis atstumo, vengti nebūtinų kontaktų.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 32 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius siekia 3131, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 1038 asmenys, 1994 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Izoliacijoje yra 6706 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje nustatyta 212 įvežtinių atvejų.

Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 4367 ėminiai, iš viso iki šiol ištirta 671 tūkst. 297 ėminiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas