Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 21

Korupcija „Regitroje“ – ne tik kyšiai, bet ir milžiniškas pavojus gyvybei

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktų kratų „Regitros“ Vilniaus padalinyje, įmonės vadovas sako, kad jo siekis – užkirsti kelią korupcijai „Regitroje“, pradedant visuomenės švietimu ir antikorupcinės kultūros diegimu. Ką apie tai mano politikų, įmonių veiklos skaidrumo tyrėjai? Apie tai diskusija 15min video laidoje „15/15“ su „Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovu Sergejumi Muravjovu.
Sergejus Muravjovas
Sergejus Muravjovas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

– Sergejau, ką dabar turėtų daryti „Regitros“ vadovybė ir vadovas Vaidas Dominauskas?

– Na, man atrodo, kad šiek tiek reikėtų praplėsti šitą klausimą. Aš siūlyčiau bendrauti ir kalbėti šita tema nemanant, kad yra tik „Regitros“ vadovas. Yra „Regitros“ valdyba, yra Vidaus reikalų ministerija, kuri irgi jau yra pasisakiusi šituo klausimu.

Ir aš kaip tik norėčiau pažymėti, kad šitų institucijų atstovai ir turėtų dabar nuolat informuoti mus apie tai, kokią pažangą daro, kokių veiksmų imasi, kokių imsis ir kaip galės mums su jumis po pusės metų, metų pasakyti, kad jiems sekasi tvarkytis su korupcija „Regitroje“, kad „Regitros“ vadovybė atsiskaito ne vien mums, bet ir valdybai, ir valdyba labai aiškiai supranta, kad antikorupcinė sėkmė yra vienas iš esminių sėkmės rodiklių, pagal kurį reikėtų vertinti vadovybės darbą.

– Kokie ženklai jums parodytų, kad „Regitra“ eina teisingu keliu ir kad išties po truputį išgyvendina korupciją?

– Visų pirma, aš tikėčiausi, kad bendravime su mumis – ne vien „Regitros“, bet ir kitų organizacijų, kuriose ką tik įvyko kratos, prasidėjo ikiteisminiai tyrimai – atstovai vengtų pokalbio apie pasekmes, apie tai, kad dabar jau tikrai nuo rytojaus turės nulinės tolerancijos korupcijai politiką. Nes aišku, kad per dieną tos politikos neturėsi, tai yra ilgas procesas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vaidas Dominauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vaidas Dominauskas

Jeigu pasirodo, kad buvo vis dėlto kažkokių problemų, visų pirma labai norėčiau išgirsti atsakymą, kad bandoma suprasti – kokios priežastys, kas iš tikrųjų nutiko, kodėl nepastebėjo ir ką dabar darys, kad ateity tokių dalykų nebebūtų.

Taip, pozicija yra be galo svarbu. Labai svarbu, kad vadovas aiškiai pasakytų, kad jis netoleruoja korupcijos, tačiau vien to neužtenka. Ir aš labai norėčiau šiek tiek didesnio dėmesio savianalizei – kalbu ne vien apie „Regitrą“. Kaip ir minėjau, mes iki šiol turėjome daug kitų skandalų, pavyzdžiui, milžinišką tyrimą Vilniaus miesto savivaldybėje, Kauno miesto savivaldybėje.

Svarbiausios interviu temos

  • Kada turėtų trauktis „Regitros“ vadovas?
  • Nematoma „Regitros“ korupcijos skandalo grėsmė visuomenei.
  • Visuomenė atskiria, kada iš tiesų kovojama su korupcija, o kada tik naudojamos viešųjų ryšių priemonės.
  • Atėjo laikas iš principo demistifikuoti korupcijos prevenciją.
  • Specialiųjų tyrimų tarnyba per pastaruosius penkerius metus iš esmės pakeitė savo veikimo braižą: ar į gerąją pusę?
  • Kiekybinių tyrimų tyrimų laikai, kai klausi žmonių – ar korupcija didelė ar maža, ar davėte kyšį, ar ne, praeina. Kaip tuomet suprasti, ar korupcija didėja, ar mažėja?

– Čia, šioje studijoje, „Regitros“ vadovo klausinėjau apie jo paties atsakomybę šioje situacijoje. Kokią jūs matote atsakomybę vadovo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito