Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 04

Korupcijos skandalas Vilniuje: atleidžiamas STT tiriamoje aferoje parašus dėjęs savivaldybės įmonės vadovas

15min.lt atskleistos aferos su Vilniaus savivaldybės įmonės „Start Vilnius“ nekilnojamuoju turtu vėl drebina sostinės savivaldybę. Meras Remigijus Šimašius nutarė atsisakyti savivaldybės architektų įmonės „Vilniaus planas“ vadovo Jono Treinio paslaugų.
Sklypas ir pastatas esantis Geležinio Vilko g. 21, Vilniuje
Parašai ant dokumentų, susijusių su šio pastato perėmimu, kainavo kėdę vienos iš Vilniaus savivaldybės įmonių vadovui J.Treiniui / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

J.Treinys laikinojo „Vilniaus plano“ vadovo pareigas eina nuo šių metų rugsėjo. O kėdę jam kainavo giminystės ir verslo ryšiai su pagrindiniu „Start Vilnius“ aferos herojumi Rimantu Jurkšu.

Dėjo parašus ant skandalingų dokumentų

15min.lt žiniomis, J.Treinys – dėl galimai neteisėto savivaldybės turto užvaldymo „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojo kėdės netekusio R.Jurkšo žentas. Tačiau tai toli gražu ne vienintelis faktas, siejantis laikinąjį „Vilniaus plano“ vadovą su afera, kurią jau beveik pusmetį narsto Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Jonas Treinys
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Jonas Treinys

15min.lt turimais duomenimis, dar neseniai J.Treinys vadovavo kitai įmonei – bendrovei „Statybos progresija“, priklausančiai R.Jurkšui ir jo šeimos nariams. Būtent ši įmonė „Start Vilnius“ suteikė maždaug 180 tūkst. eurų paskolą, kuri R.Jurkšo verslui atvėrė kelią į savivaldybės turto užvaldymą. Didžiąją dalį paskolos atgavusi pinigais, „Statybos progresija“ likusią skolos dalį atgavo NT pavidalu – iš „Start Vilnius“ gavo pastatą, esantį Geležinio Vilko g. 21 ir stovintį ant valstybinės žemės.

Kitoje, privačioje to paties sklypo dalyje, devynaukščio statybas plėtoja kita R.Jurkšo valdoma įmonė „NT Koncernas“. O įgijusi buvusį „Start Vilnius“ pastatą ant valstybinės sklypo dalies „Statybos progresija“ gavo ir pirmumo teisę išpirkti ar išsinuomoti žemę po šiuo namu.

15min.lt nuotr./Rimanto Jurkšo verslo schema
15min.lt nuotr./Rimanto Jurkšo verslo schema

15min.lt žiniomis, su STT narstomu sandoriu susijusius dokumentus pasirašinėjo ir J.Treinys. Neoficialiais duomenimis, jis STT buvo apklaustas kaip liudytojas.

Pats J.Treinys apie savo santykius su „Statybos progresija“ nelinkęs daugžodžiauti. Vis dėlto jis patvirtino dėjęs parašus ant dokumentų, susijusių su STT narstomu sandoriu.

„Tuo metu aš pasirašinėjau kaip direktorius. Bet aš sakau, aš ten nedirbu“, – 15min.lt teigė J.Treinys.

„Statybos progresijai“ J.Treinys vadovauti nustojo rugpjūčio 31 d. Atitinkamas R.Jurkšo vadovaujamos įmonės valdybos sprendimas priimtas savaite anksčiau. Netrukus po darbinių santykių su „Statybos progresija“ pabaigos J.Treinys užėmė laikinojo „Vilniaus plano“ vadovo postą.

R.Šimašius apsisprendė greitai

Su 15min.lt pateikta informacija susipažinęs R.Šimašius penktadienį išsikvietė laikinąjį „Vilniaus plano“ vadovą J.Treinį. Po trumpo pokalbio meras nusprendė atsisakyti laikinojo „Vilniaus plano“ vadovo paslaugų.

„Su J.Treiniu buvo šįryt pokalbis ir dėl jo veiksmų nuspręsta prašyti informacijos iš STT. Meras jam pasakė, kad esant įtarimams dėl galimo interesų konflikto, nemato daugiau galimybių jam tęsti veiklą laikinojo vadovo pareigose“, – 15min.lt teigė mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

J.Treinys 15min.lt teigė neketinantis skųsti savo atleidimo iš pareigų. „Ne, neskųsiu“, – sakė R.Jurkšo žentas.

Primename, jog STT tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo įtariamųjų kol kas nėra.

J.Treinys – jau trečias pareigūnas, kuriam šis skandalas kainuoja kėdę. Pirmas posto neteko R.Jurkšas, netrukus iš pareigų pasitraukė ir „Start Vilnius vadovas Simas Ramutis Petrikis, 15min.lt duomenimis, taip pat dėliojęs parašus ant galbūt korupcinių susitarimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas