Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kova dėl seniausio Alytaus pastato: žadama statinį apsaugoti

Ruošiantis nugriauti buvusio Alytaus dvaro pastatą ir šią problemą iškėlus į viešumą istorikams, Kultūros paveldo departamentas ketina įtraukti šį statinį į Kultūros vertybių registrą. Vis dėlto, įmonės, kuriai priklauso sklypas, vadovas tikina, kad kol kas planų griauti istorinį pastatą ir statyti daugiabučius neatsisakyta, bet tai priklausys, ar tam bus išduotas leidimas. Tuo metu vietos savivaldybė nagrinėja bendrovės prašymą dėl griovimo.

Alytaus dvarvietė įrašyta į Kultūros vertybių registrą, tačiau dėl neaiškių aplinkybių buvusio dvaro pastatas į dvarvietės teritoriją nebuvo įtrauktas.

15min montažas/Buvusio Alytaus dvaro pastatas nebuvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą
15min montažas/Buvusio Alytaus dvaro pastatas nebuvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą

Tai tapo aktualu pastaraisiais mėnesiais, kai paaiškėjo, kad seniausią Alytaus statinį ketinama nugriauti ir ten statyti daugiabučius.

Vis dėlto, po kilusio šurmulio ruošiamasi šį pastatą apsaugoti, įtraukiant jį į Kultūros vertybių registrą ir taip praplečiant saugotiną dvarvietės teritoriją.

Kodėl neįtrauktas į registrą?

Kultūros paveldo departamento Alytaus–Marijampolės teritorinio skyriaus vedėjas Alius Baranauskas 15min patvirtino, kad pastatas į šiuo metu Kultūros vertybių registre esančią dvarvietės teritoriją neįeina.

„Į dvarvietės teritoriją kol kas įrašyti tik du ar trys sklypai. Ji buvo įrašyta tada, kai vieni verslininkai skandalingai paėmė ir nugriovė kelis ūkinius didelius dvaro pastatus“, – pasakojo paveldosaugininkas.

Ramūno Jakubausko nuotr./Alytaus dvaro pastatas
Ramūno Jakubausko nuotr./Alytaus dvaro pastatas

Kodėl seniausias Alytaus pastatas neįtrauktas į Kultūros vertybių registrą, specialistas atsakyti negalėjo, tačiau akivaizdu, kad statinys yra senas.

„Aktų rengėjų reikėtų klausti. Kas tuo metu buvo įžiūrėta, tą ir buvo pasiūlyta įtraukti, nes rengė buvusio Kultūros paveldo centro darbuotojai, bet to buvusio dvaro istorija tik dabar labiau pradeda ryškėti, kai tos teritorijos pradėjo valytis ir pastatai pradėjo lįsti iš po krūmų“, – kalbėjo A.Baranauskas.

„Tų dvaro pastato fragmentų yra. Gal jis kelis kartus buvo perstatytas, bet patys rūsiai, pirmas cokolinis aukštas, tikrai yra seni. Pamatas ypatingai senas“, – pridūrė jis.

Pastatą ketinama apsaugoti

Pasak A.Baranausko, šiuo metu buvusį Alytaus dvaro pastatą ketinama apsaugoti, įtraukiant jį į Kultūros vertybių registrą ir praplečiant dvarvietės teritoriją.

„Inicijuota įrašymo į Kultūros vertybių registrą procedūra“, – pabrėžė paveldosaugininkas, taip pat teigęs ir tai, kad jeigu įmonė savavališkai pradėtų griauti pastatą, šis procesas būtų stabdomas.

Ramūno Jakubausko nuotr./Alytaus dvaro pastatas
Ramūno Jakubausko nuotr./Alytaus dvaro pastatas

Specialistas tikino, kad Kultūros paveldo departamentas jau turėjo būti informavęs Alytaus miesto savivaldybę, kad ši neišduotų bendrovei leidimo griauti minėtą pastatą.

Netrukus speciali paveldosaugininkų komisija vyks į vietą ir apžiūrės buvusį Alytaus dvaro pastatą ir tada bus priimtas galutinis sprendimas dėl įtraukimo į registrą.

Įmonė planų neatsisako

Bendrovės „Parama“, kuriai priklauso ir pastatas, ir sklypas aplink jį, vadovas Kastytis Nauckūnas sako, kad paveldosaugininkų ketinimai statinį apsaugoti jų planų statyti daugiabučius nekeičia.

„Šiai dienai tai tikrai nieko nekeičia. Iki šiol pastatas niekam nebuvo įdomus ir pasidarė tik tada, kai mes kreipėmės į savivaldybę dėl leidimo pastatą nugriauti“, – kalbėjo K.Nauckūnas.

„Tai dabar, kai mes kreipėmės, kai pasirengėm projektus, kai investavom pinigus, pasidarė kažkam reikalinga“, – pridūrė jis.

Ramūno Jakubausko nuotr./Alytaus dvaro pastatas
Ramūno Jakubausko nuotr./Alytaus dvaro pastatas

Vis dėlto, jis pabrėžė, kad pastatas bus griaunamas tik tada, jeigu Alytaus miesto savivaldybė suteiks leidimą.

„Yra įstatymų nustatyta tvarka ir mes tai darome pagal ją. Jeigu bus leidimas, tai taip, o jeigu nebus leidimo, tai negriausime“, – tikino „Paramos“ generalinis direktorius.

„Niekas nesako, kad nieko daryti negalima“

Tuo metu Kultūros paveldo departamento atstovas Alius Baranauskas pabrėžė, kad pastato įtraukimas į Kultūros vertybių registrą nereikštų, jog ten nebūtų galima vykdyti statybos darbų.

„Niekas nesako, kad nieko daryti negalima. Tai jau tada yra architekto reikalas, kaip tą pastatą pritaikyti šių dienų poreikiams, kokią konversiją atlikti“, – tvirtino A.Baranauskas.

Niekas nesako, kad nieko daryti negalima.

Pasak jo, dvarvietės teritorija yra unikali ir statybų metu greičiausiai tektų atlikti ir archeologinius tyrimus, kadangi po žeme gali slypėti ir senovės gyvenvietės fragmentai.

„Ne tik dvarvietė, bet greičiausiai ir senovės gyvenvietė ten yra“, – pasakojo paveldosaugininkas.

Savivaldybės sprendimas – rugpjūčio pabaigoje

Alytaus miesto savivaldybės atstovė spaudai Aistė Kuniejienė informavo 15min, kad „Paramos“ prašymas griauti pastatą šiuo metu yra nagrinėjamas.

Pasak atstovės, įmonė prašo griauti septynis teritorijoje esančius pastatus, tarp jų – ir buvusį dvaro pastatą.

Bendrovės prašymas šiuo metu derinamas su Kultūros paveldo departamentu ir sprendimas dėl leidimo išdavimo, gavus paveldosaugininkų išvadas, bus priimtas iki rugpjūčio 26 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi