Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 06

Kovoti su COVID-19 plitimu padės mobilioji programėlė: ką vertėtų žinoti?

Augant užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiui, visame pasaulyje ieškoma būdų, kaip pasirūpinti visuomenės saugumu. Lietuvoje, kaip ir kai kuriose kitose šalyse, tą padaryti padės speciali mobilioji programėlė „Korona Stop LT“. Jos tikslas – įspėti apie buvimą arti COVID-19 užsikrėtusių asmenų ir pateikti rekomendacijas, kaip elgtis toliau.
Moteris naudojasi telefonu
Moteris naudojasi telefonu / „Omnitel“ nuotr.

Mobilioji programėlė „Korona Stop LT“, pasitelkdama savanoriškai naudotojų pateikta informacija, padeda nutraukti koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimo grandinę. Kalbant paprastai, išmanusis telefonas įspėja apie buvimą arti užsikrėtusių asmenų ir pateikia rekomendacijas, kaip elgtis toliau. Programėlę galėsite nemokamai atsisiųsti iš „App Store“ arba „Google Play Store“ parduotuvių.

Kaip veikia „Korona Stop LT“ programėlė?

Ją naudojantys telefonai fiksuoja „Bluetooth“ signalus, siunčiamus iš kitų arti esančių telefonų. Jeigu signalas yra pakankamai arti (iki 2m) ir trunka pakankamai ilgai (15 min. ir ilgiau), telefonai apsikeičia atsitiktine tvarka sugeneruotais raktais. Kai žmogus, naudojantis „Korona Stop LT“ programėlę, praneša, kad užsikrėtė koronaviruso infekcija, jo telefone išsaugoti atsitiktiniai raktai įkeliami į programėlės serverį, iš kurio juos gali atsisiųsti kiti naudotojai. Tuomet naudotojų telefonai palygina juose išsaugotus atsitiktinius raktus su atsisiųstais iš programėlės serverio ir pagal moksliniais tyrimais paremtą vertinimo algoritmą nustato užsikrėtimo koronaviruso infekcija (COVID-19) riziką.

Svarbu suprasti, kad pagal šiuos duomenis, kuriais keičiasi telefonai, neįmanoma identifikuoti konkretaus asmens. Naudotojams nėra atskleidžiama nei kas pranešė apie užsikrėtimą koronaviruso infekcija, nei jokia kita asmeninė informacija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

Koronavirusas, sukeliantis COVID-19 ligą, gali plisti nepasireiškus simptomams, todėl užsikrėtęs asmuo gali platinti ligą to nežinodamas. Tai reiškia, kad pasireiškus simptomams, virusas jau gali būti perduotas kitiems, o norint sustabdyti jo plitimą, simptomus jaučiantiems žmonėms nepakanka tiesiog likti namuose. Naudodamasis „Korona Stop LT“ programėle, užsikrėtęs asmuo gali greitai įspėti arti jo buvusius kitus programėlės naudotojus. Taip kiekvienas turime galimybę anksti sužinoti apie galimą užsikrėtimą ir imtis priemonių, kad apsaugotume save ir kitus.

„Korona Stop LT“ programėlės naudojimas — savanoriškas kiekvieno iš mūsų sprendimas. Nors to daryti neprivaloma, tačiau turime suprasti, kad viruso plitimui užkirsti kelią galime tik veikdami išvien. Beje, naudotis programėle, sustabdyti ir vėl atnaujinti jos naudojimą galite bet kuriuo metu.

Kokie yra minimalūs operacinės sistemos reikalavimai mano telefonui?

  • „Apple“ / „iOS“: „Korona Stop LT“ programėlė veikia „iPhone 6s“ arba naujesnės versijos telefonuose, ji gali būti įdiegiama telefonuose su iOS 13.5 arba naujesnės versijos operacine sistema.
  • Deja, bet „Apple“ nebepalaiko senesnių kaip 4–5 metų įrenginių. Palaikomus įrenginius galite rasti čia: Palaikomi „iPhone“ modeliai.
  • „Google“ / „Android“: „Korona Stop LT“ veikia „Android 6“ („Marshmallow“) ar naujesnę operacinę sistemą naudojančiuose įrenginiuose.
  • Programėlė palaikoma įrenginiuose, turinčiuose 23 ir aukštesnio lygio „Android“ programų kūrimo sąsają, kuri „Google“ sprendimu diegiama 6.0 ir naujesnių versijų „Android“ įrenginiuose.
  • Senesni telefonai kartais nepalaiko „Bluetooth Low Energy“ funkcijos.

Informacija apie užsikrėtimo COVID-19 riziką programėlėje atnaujinama ne rečiau kaip kas 24 valandas. Faktinis laikas gali keliomis valandomis atsilikti nuo praėjusios dienos laiko. Atnaujinimas tokiu intervalu vykdomas dėl programų kūrimo sąsajos apribojimų ir poreikio užtikrinti nuoseklumą tarp „iOS“ ir „Android“ operacinei sistemai skirtų „Korona Stop LT“ versijų.

Svarbu žinoti, kad jeigu programėlė pranešė, kad buvote arti koronavirusu užsikrėtusio asmens, tai dar nereiškia, kad tikrai susirgsite. Tokiais atvejais labai svarbu likti namuose ir stebėti savo simptomus. Jeigu pasireiškė sausas kosulys, karščiavimas ar pasunkėjęs kvėpavimas, kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Papildoma informacija ir rekomendacijos bus pateiktos programėlėje.

„Scanpix“ nuotr./Vokiškoji „Corona Warn App“ pagrindu sukurta „Korona Stop“ programėlė
„Scanpix“ nuotr./Vokiškoji „Corona Warn App“ pagrindu sukurta „Korona Stop“ programėlė

Išmanioji programėlė užtikrina asmens duomenų saugumą

Decentralizuotas duomenų saugojimas programėlės naudotojo įrenginyje užtikrina duomenų privatumą. „Korona Stop LT“ nestebi jūsų buvimo vietos ir neturi leidimo to daryti. Pagal „Android“ operacinės sistemos reikalavimus netoli telefono esančius „Bluetooth“ įrenginius galima aptikti tik tuo atveju, jei telefone įjungta parinktis „Naudoti vietos informaciją“ (angl. „Use Location“). Šios parinkties įjungimas nereiškia, kad „Bluetooth“ naudojančios programėlės gali automatiškai stebėti jūsų buvimo vietą.

Kaip užtikrinamas anonimiškumas? Arti esantys telefonai gali rinkti atsitiktine tvarka sugeneruotus raktus. Šie atsitiktiniai raktai užtikrina duomenų privatumą, be to, jie nuolat keičiasi, todėl taip užkertamas kelias telefono sekimui.

Jokios kitos informacijos arti esantys įrenginiai iš jūsų telefono negali gauti. Šiuos atsitiktinius raktus galima susieti tik su pseudoniminiais atvejo patvirtinimo kodais, kurie yra reikalingi rizikai nustatyti. Ryšys su naudotojo identifikaciniais duomenimis ar Jūsų telefono tarptautiniu mobiliosios įrangos identifikatoriumi (IMEI) neįmanomas.

Toks identifikavimas naudojamas tik patikrinimui, jo metu neatskleidžiama jokia kita asmeninė informacija.

Atsitiktiniai raktai keičiasi kas 10–20 minučių, todėl šalia net kasdien autobuse sėdintis asmuo negalėtų susieti jūsų su atsitiktiniu raktu, net jeigu galimų tikrinamų atsitiktinių raktų sąrašas būtų matomas. Vienintelį kartą identifikuoti save turite tik tada, jei sutinkate įkelti savo atvejo patvirtinimo kodą. Toks identifikavimas naudojamas tik patikrinimui, jo metu neatskleidžiama jokia kita asmeninė informacija. Programėlės naudotojai yra atsakingi už jiems suteikto atvejo patvirtinimo kodo atsakingą naudojimą.

Be to, duomenys apie buvimą arti užsikrėtusių koronaviruso infekcija nėra saugomi centralizuotai. Tai reiškia, kad sistema žino tik tai, jog tvejo patvirtinimo kodas priklauso asmeniui, kuriam patvirtintas užsikrėtimas COVID-19. Sistema nežino, su kuo toks asmuo buvo susitikęs ar kada bei kur įvyko susitikimas. Programėlei nereikia identifikuoti užsikrėtusio COVID-19 asmens, kad būtų įspėti naudotojai buvę arti jo.

Įjungus bendrą sistemos nustatymą „Naudoti vietos informaciją“, programėlė Jūsų buvimo vietos nefiksuos ir niekada nenaudos GPS. Tai galite patikrinti patys:

  • Savo telefone (ne programėlėje) atidarykite „Nustatymus“ (angl. „Settings“)
  • Pasirinkite „Sauga ir vietos informacija“ > „Vietos informacija“ > „Programėlių lygio leidimai“ („Security & Location“ > „Location'“> „App level permissions“).
  • Atsidarys sąrašas programėlių, kurios gali naudoti Jūsų vietos informaciją, jei suteikiate joms leidimą. „Korona Stop LT“ programėlės šiame sąraše nebus.
  • Šioje skiltyje galite leisti arba uždrausti kitoms programėlėms naudoti Jūsų vietos informaciją, tačiau „Korona Stop LT“ programėlės šiame sąraše nebus, nes jai šis leidimas nereikalingas.

„Korona Stop LT“ programėle gali naudotis 16 metų ir vyresni asmenys. Jeigu turite klausimų, kreipkitės tel. +370 5 264 9676 (interneto svetainėje nvsc.lrv.lt nurodytu konsultavimo linijos darbo laiku) arba el. paštu konsultacijos@nvsc.lt. Skambučio kaina priklauso nuo Jūsų telefono paslaugų tiekėjo tarifų ar paslaugų plano.

Daugiau informacijos apie „Korona Stop LT“ mobiliąją programėlę — ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento