Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 21

Krašto apsaugos bokštas neįtiko Pagėgių politikui K.Komskiui: mano, kad kenkia sveikatai

Prieš kelis mėnesius pastatytas, bet dar neveikiantis telekomunikacijų bokštas Pagėgiuose kelia nemažai aistrų. Vietos politikas Kęstas Komskis ėmėsi rinkti parašus, teigdamas, kad šio krašto apsaugos sistemai reikalingo bokšto statybos nebuvo derintos su bendruomene. To nepadarė ir Pagėgių valdžia. Klausimų, kaip sako K.Komskis, daug, kai kurie ekspertai esą įspėja ir apie žalą žmonių sveikatai.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis priešinasi kariškių telekomunikacijos bokštui Pagėgiuose. / 15min nuotr.

Jau kelis mėnesius pačiame Pagėgių centre stovi telekomunikacijų bokštas. Teritorija aptverta, kadangi priklauso krašto apsaugos sistemai. Jai reikalingas ir šis bokštas.

„Buvo visiška tyla“

Kaip sako Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius, ši teritorija anksčiau priklausė Vidaus reikalų ministerijai, tai buvo Valstybės sienos apsaugos tarnybos valdos, vėliau perduota Krašto apsaugos ministerijai.

„Nuo tada buvo visiška tyla. Sužinojome tik prieš statybas, kai jau buvo prašyta statybos leidimo. Iškilo klausimų, kalbėjau su KAM atstovais, siūliau parinkti kitą vietą rajone, žadėjau jas, bet atsakymas buvo – kad yra nuspręsta ir niekas nebus keičiama, čia bus pastatyta ir jokių derinimų su savivaldybe nebus.

Vienintelis dalykas, dėl kurio susitariau – kad aplinka būtų apsodinta medžiais. Apsodino tujomis, po kelerių metų tą tvorą paslėps“, – kalbėjo meras.

Nuo tada buvo visiška tyla. Sužinojome tik prieš statybas, kai jau buvo prašyta statybos leidimo.

V.Bendaravičius sako su KAM atstovais kalbėjęs bent tris kartus, mėginęs sužinoti daugiau.

Prašė rinktis kitą vietą

Kaip rašoma Pagėgių savivaldybės interneto puslapyje, „šių metų balandžio 23 dieną Pagėgių savivaldybės meras V.Bendaravičius dėl šio statinio įrengimo kreipėsi LR Krašto apsaugos ministeriją, prašė šiam objektui parinkti kitą vietą“:

„Savivaldybės meras rašte informavo, kad savivaldybės gyventojai reiškia pasipiktinimą, kad prie pagrindinės miesto gatvės, gerai matomoje vietoje, atsiras tokio tipo inžinerinis statinys, kuris Pagėgių miestui tikrai nesuteiks estetinio grožio.“

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius

Krašto apsaugos ministerijos viceministras Vilius Semeška, atsakydamas į Pagėgių savivaldybės mero raštą, informavo, kad „objekto įrengimą Pagėgių miestelyje lėmė krašto apsaugos sistemos poreikiai ir nėra galimybės jį perkelti į kitą vietovę.

Šis objektas yra ryšių (telekomunikacijų) tinklų inžinerinis statinys, kuris bus integruotas į bendrą krašto apsaugos sistemos ryšių (telekomunikacijų) tinklą. Objekte nebus vykdoma jokia ūkinė (gamybinė) ar komercinė veikla ar skleidžiama ūkinė tarša“.

Objekto įrengimą Pagėgių miestelyje lėmė krašto apsaugos sistemos poreikiai ir nėra galimybės jį perkelti į kitą vietovę.

Kitame rašte, kuris iš KAM atkeliavo į savivaldybę spalio pradžioje, teigiama, kad KAM dar 2018 m. kreipėsi į Pagėgių savivaldybę „informuodama apie poreikį šalies saugumui ir gynybai statyti telekomunikacijų tinklų inžinerinį statinį, kuriame būtų planuojamos sumontuoti antenos“.

„Karinė paslaptis“ turi nugriūti

Tačiau visa tai neįtikina vietos politiko ir tarybos nario, buvusio Pagėgių mero, Seimo nario ir Seimo pirmininko pavaduotojo Kęsto Komskio.

Lapkričio 11 dieną jis savo feisbuko paskyroje rašė: „Karinė paslaptis“ turi nugriūti! Kviečiu visus neabejingus pasirašyti po peticijos tekstu. O galinčius ir prisidėti renkant parašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas