Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 05

Krašto apsaugos viceministras M.Abukevičius: „Didžiausias poreikis šiuo metu yra kibernetinio saugumo pajėgumų kūrimas ES mastu“

Gegužės 5 d. krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius nuotoliniame susitikime su ES kibernetinio saugumo agentūros ENISA direktoriumi Juhan Lepassaar aptarė nacionalinius ir ES kibernetinio saugumo darbotvarkės klausimus, didžiausią dėmesį skiriant bendradarbiavimo tarp ES valstybių narių ir ENISA svarbai.
Margiris Abukevičius
Margiris Abukevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Didžiausias poreikis šiuo metu yra kibernetinio saugumo pajėgumų kūrimas ES mastu, kurie galėtų būti panaudoti didelio masto kibernetinio incidento ar krizės atveju“, – pabrėžė M.Abukevičius, kalbėdamas apie Lietuvos vadovaujamo Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) Kibernetinių greitojo reagavimo komandų ir tarpusavio pagalbos kibernetinio saugumo srityje projekto pasiektą brandos lygį ir norą pasidalinti patirtimi su kitomis ES valstybėmis narėmis bei ES institucijomis.

M.Abukevičius ir J.Lepassaar taip pat apsikeitė nuomonėmis apie naujas ES iniciatyvas, tokias kaip Europos Komisijos pasiūlymas dėl atnaujintos Tinklų ir informacinių sistemų direktyvos bei ES Bendrojo kibernetinio padalinio sukūrimas.

Viceministras pokalbio metu taip pat pristatė Lietuvos prioritetus kibernetinio saugumo srityje, akcentuodamas tęsiamą kibernetinio saugumo srities konsolidaciją, planus dėl nepatikimų gamintojų technologijų eliminavimo ir kritinės infrastruktūros atsparumo didinimą.

Per pirmąjį viceministro M.Abukevičiaus ir ENISA direktoriaus J.Lepassaar susitikimą buvo sutarta plėsti Lietuvos ir ENISA bendradarbiavimą, įskaitant ir Lietuvos kibernetinio saugumo specialistų kvalifikacijos kėlimo galimybes.

ES kibernetinio saugumo agentūra (ENISA), įsikūrusi Graikijoje, yra Europos kibernetinio saugumo kompetencijos centras. ENISA padeda ES ir ES valstybėms narėms geriau pasirengti užkirsti kelią informacijos saugumo problemoms, jas nustatyti ir į jas reaguoti. Agentūra teikia praktinius patarimus ir sprendimus ES šalių viešajam ir privačiajam sektoriams ir ES institucijoms, prisideda rengiant ES tinklų ir informacijos saugumo politiką ir teisės aktus, bei skelbia tyrimus kibernetinio saugumo klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas