Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31 /19:28

Kriminalinė policija apie galimą pareigūnės išprievartavimą: visiškai neatitinka tikrovės, bet tyrimas atliekamas

Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) ketvirtadienį po darbo valandų išplatintame pranešime tikina, kad Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio išplatinta informacija apie galimai išprievartautą pareigūnę visiškai neatitinka tikrovės. Tačiau skelbia, kad atliekamas tyrimas, kurio turinys neviešinamas. Situaciją anksčiau ketvirtadienį 15min komentavo ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.
Seksualinė prievarta
Seksualinė prievarta / 123RF.com nuotr.

Pateikiame visą kriminalinės policijos pranešimą:

Viešai paskelbta informacija apie tai, kad LKPB organizuotų mokymų metu, mokymuose dalyvavę LKPB pareigūnai kolegės atžvilgiu įvykdė nusikaltimą, VISIŠKAI NEATITINKA TIKROVĖS.

- Ši viešai eskaluojama situacija ar įvykis, tuo labiau seksualinės prievartos nusikaltimas tariamai įvykdytas LKPB pareigūnės atžvilgiu galėjo būti žinomas aukščiausiai centrinės kriminalinės policijos (LKPB) vadovybei ir galėjo būti slepiamas ar dangstomas, yra PROTU NESUVOKIAMAS ir NEĮMANOMAS NEI IŠ MORALINĖS, NEI IŠ TEISINĖS PUSĖS.

- Viešai paskleista informacija, kad LKPB vadovybė susitikinėjo su LKPB pareigūnės artimaisiais, ,,prašė nerašyti pareiškimo“ dėl tariamai įvykdyto nusikaltimo pareigūnės atžvilgiu, ,,siūlė paremti finansiškai ar net pakelti pareigose“, VISIŠKAI NEATITINKA TIKROVĖS.

- Viešai paskleista informacija, kad LKPB viršininko pavaduotojas Saulius Briginas susitikinėjo su LKPB pareigūnės artimaisiais VISIŠKAI NEATITINKA TIKROVĖS. LKPB viršininko pavaduotojas Saulius Briginas niekada nėra susitikinėjęs ar kontaktavęs su LKPB pareigūnės artimaisiais.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Briginas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Briginas

- LKPB viršininko pavaduotojo Sauliaus Brigino, kuruojančio Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinius, kuriuose ir dirbo LKPB pareigūnė, susitikimas ir pokalbis su minima pareigūne, yra susijęs tik su LKPB pareigūnės pateiktu prašymu dėl atleidimo iš vidaus reikalų sistemos. Pažymėtina, kad tokio pobūdžio susitikimai ir pokalbiai yra ne tik suformuota ir nusistovėjusi praktika LKPB, bet taip pat ir reglamentuota policijos generalinio komisaro nurodymu dėl individualių pokalbių su tarnybą paliekančiais policijos pareigūnais vykdymo.

- LKPB viršininko Arūno Maskoliūno susitikimas su LKPB pareigūne (pateikusia prašymą atleisti iš vidaus tarnybos) ir jos artimaisiais yra įvykęs LKPB pareigūnės ir jos artimųjų iniciatyva ir prašymu. Šis susitikimas Panevėžio mieste įvykęs vien dėl tos priežasties, kad LKPB viršininko gyvenamoji vieta yra Panevėžyje ir LKPB pareigūnė tuo metu taip pat buvo Panevėžyje.

Asmeninio archyvo nuotr. /Arūnas Maskoliūnas
Asmeninio archyvo nuotr. /Arūnas Maskoliūnas

Šio susitikimo metu LKPB pareigūnės ir jos artimųjų pateikta informacija, kuri šiuo metu yra PD prie VRM Imuniteto valdybos atliekamo tyrimo dalis, yra užfiksuota ir oficialiai įforminta, bei perduota tyrimą atliekantiems pareigūnams.

Atsižvelgiant į LKPB pareigūnės interesų ir privataus gyvenimo apsaugos reikalavimus, taip pat, vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo 18 straipsniu (neteikiama informacija) detalesnės informacijos teikti negalime. Kol vyksta tyrimas, visa informacija, duomenys ir komentarai bus teikiami tik tyrimą atliekantiems pareigūnams.

Aiškinasi aplinkybes

Lietuvos policijos Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui paskelbus skandalingą informaciją suskubo ją paneigti.

Vis dėlto, policijos generalinis komisaras R.Požėla Imuniteto valdybai pavedė atlikti patikrinimą ir išsiaiškinti, kas įvyko rugpjūčio pradžioje Kaune vykusiuose kriminalinės policijos mokymuose.

Lietuvos policijos vadovas ketvirtadienį 15min teigė, kad kol kas „faktinė situacija“ nėra žinoma.

„Kai bus aiškumas, tada informacija bus pilnai paskelbta“, – tvirtino R.Požėla.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Požėla
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Požėla

Anot jo, prokurorai gali bet kuriuo vidinio tyrimo metu pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau kol kas toks nėra pradėtas.

„Prokurorai, matydami poreikį, bet kurioje patikrinimo stadijoje gali priimti kitą sprendimą – pradėti ikiteisminį tyrimą“, – kalbėjo generalinis komisaras.

Jis taip pat sakė, kad R.Žemaitaičio pranešime minima pareigūnė buvo apklausta.

„Šitas veiksmas buvo atliktas, tik nežinau, ar bus reikalingos papildomos apklausos, bet taip – vakar buvo susitikta ir bendrauta, jos parodymai yra užfiksuoti“, – pasakojo R.Požėla.

Pasak jo, vidinį tyrimą Imuniteto valdyba turėtų atlikti per 10 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas