Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L. Kasčiūnas apie HIMARS amunicijos logistikos centrą: laukiame Lenkijos ir JAV sutarimo

Lietuvai siekiant su Lenkija kurti regioninį amerikietiškų raketų paleidimo įrenginių HIMARS amunicijos logistikos centrą, krašto apsaugos ministras sako, kad diskusijos su Varšuva vyksta, tačiau visų pirma laukiama Lenkijos ir JAV susitarimo.
JUNI KRISWANTO / AFP
JUNI KRISWANTO / AFP

„Pirmiausia, lenkai susitars su amerikiečiais dėl visų modalumų, tada mes jungiamės. Čia yra tokia grandinė. Be abejo, su lenkais kalbame ir esame visą laiką pasirengę įšokti“, – BNS sakė Laurynas Kasčiūnas.

Taip jis kalbėjo Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai praėjusią savaitę Lenkijoje pareiškus, kad abiejų šalių institucijos jau pradėjo darbus šiuo klausimu.

Pirmą kartą apie Lietuvos siekį drauge su Lenkija kurti į regioninį raketų paleidimo įrenginių HIMARS amunicijos logistikos centrą G. Nausėda užsiminė balandį.

„Kadangi abi valstybės, tiek Lenkija, tiek Lietuva, savo kariniuose planuose turi HIMARS sistemų įsigijimą. Kaip žinau, tam tikra dalis HIMARS jau pasiekė Lenkiją, mes dar laukiame, bet turėsime artimiausiais metais. Todėl būtų tikrai tikslinga siekti sinergijos, sukurti regioninį centrą, kuriuo galėtume naudotis“, – praėjusią savaitę sakė Lietuvos vadovas.

L. Kasčiūnas teigė negalintis komentuoti kitų šalių sprendimų, tačiau vylėsi, kad Lenkija ir Jungtinės Valstijos dėl logistikos centro sutars dar kitais metais.

Lietuva 2021 metų pabaigoje pasirašė 495 mln. dolerių sutartį su JAV dėl aštuonių HIMARS sistemų įsigijimo.

Pirmieji sistemų pristatymai numatyti 2025 metais. Kariuomenė tikisi, kad HIMARS sistemos pilną kovinį pajėgumą turėtų pasiekti iki 2027 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas