Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 24

L.Kasčiūnas: „Bandymai iš nelegalų pusės veikti provokacijomis nebus toleruojami“

Vertindamas Užsieniečių registracijos centre Pabradėje trečiadienį kilusius neramumus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad svarbu aiškiai pademonstruoti, jog Lietuvoje galioja įstatymai. „Niekas per mūsų sienas negalės eiti kiaurai, o čia atvykus dar ir sau leisti savivaliauti ar kelti riaušes“, – teigia Seimo narys.
Pirmieji migrantai apsigyveno palapinių miestelyje
Pirmieji migrantai apsigyveno palapinių miestelyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

L.Kasčiūnas teigia, kad trečiadienį vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) elgėsi itin profesionaliai bei nedelsiant neutralizavo riaušininkus po to, kai Užsieniečių registracijos centre (URC) apgyvendinti nelegalūs migrantai elgėsi itin agresyviai, kėlė neramumus, nepakluso teisėtiems pareigūnų reikalavimams ir bandė veržtis prie išėjimo iš URC.

„Pareigūnams teko panaudoti specialias priemones situacijai normalizuoti. Šįryt kalbėjau su VSAT vadu, situacija visiškai kontroliuojama“, – feisbuke ketvirtadienį rašė Seimo narys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pasak jo, svarbiausia, kad VSAT pareigūnai parodė, kad Lietuvoje galioja teisės viršenybė.

„Jokie bandymai iš nelegalų pusės veikti prievarta ir provokacijomis nebus toleruojami“, – pažymėjo L.Kasčiūnas.

Seimo narys teigė, kad antradienį Baltarusijos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka savo kalboje pripažino, kad nelegalų srautai į Lietuvą yra režimo atsakas mūsų šaliai, siena iš Baltarusijos pusės nebėra saugoma nuo nelegalios migracijos ir kontrabandos, įskaitant narkotikų.

„Ką jis apdairiai nutylėjo tai, kad režimas dar ir prisideda prie aktyvaus šių neteisėtų veikų organizavimo. Lietuva režimo šantažui nepasiduos bei imasi kompleksinių priemonių, įskaitant diplomatines, užkirsti kelią Baltarusijos režimo dirbtinai sukeltos nelegalios migracijos bangai.

Vis dėlto svarbiausia priemonė yra visiems aiškiai pademonstruoti, kad Lietuvoje galioja įstatymai ir niekas per mūsų sienas negalės eiti kiaurai, o čia atvykus dar ir sau leisti savivaliauti ar kelti riaušes“, – pabrėžė parlamentaras.

Užsieniečių registracijos centre Pabradėje trečiadienį vakare grupei užsieniečių sukėlus neramumus, pareigūnams teko panaudoti ašarines dujas ir imtis kitų drausminimo priemonių.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 507 neteisėti migrantai – šis skaičius yra daugiau kaip šešis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 metais pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 metais– 104.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 328. Taip pat sulaikyti 46 Irano, 42 Sirijos, 39 Baltarusijos, 17 Rusijos, 11 Turkijos, 10 Šri Lankos, 6 Tadžikistano, 3 Afganistano, po 2 Jemeno ir Egipto bei 1 Somalio piliečiai ar jais prisistatę asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas