Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Kasčiūnas įvertino naujus V.Putino grasinimus branduoliniu ginklu: „Yra tik vienas kelias“

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas įvertino trečiadienį paskelbtus naujus Rusijos prezidento Vladimiro Putino grasinimus branduoliniu ginklu. Anot krašto apsaugos ministro, tai aiškus bandymas atgrasyti Vakarus nuo leidimo smogti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklais į taikinius Rusijoje. L.Kasčiūnas mato tik vieną kelią sustabdyti V.Putiną.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Rusijos prezidentas V.Putinas trečiadienį, argumentuodamas dabartine padėtimi, paragino pakeisti Maskvos branduolinių atgrasymo priemonių naudojimą reglamentuojančias taisykles.

Per televiziją transliuotame susitikime Rusijos prezidentas išsamiai išdėstė siūlomus šalies branduolinės doktrinos pakeitimus: „Mes matome, kad šiuolaikinė karinė ir politinė situacija dinamiškai keičiasi, ir turime į tai atsižvelgti. Įskaitant naujų karinių grėsmių ir rizikos šaltinių atsiradimą Rusijai ir mūsų sąjungininkams.“

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

L.Kasčiūnas pabrėžia, kad atnaujintoje dokumento redakcijoje siūloma „agresiją prieš Rusiją iš bet kurios nebranduolinės valstybės, bet dalyvaujant ar remiant branduolinei valstybei, vertinti kaip jų bendrą puolimą prieš Rusijos Federaciją.“

Taip pat, anot ministro, nustatytos sąlygos, kada Rusija galėtų pereiti prie branduolinio ginklo panaudojimo, tame tarpe tokia galimybė „bus svarstoma gavus patikimą informaciją apie masinį oro ir kosmoso puolimo priemonių paleidimą ir kai jos kirs valstybės sieną, tai yra strateginės ir taktinės aviacijos lėktuvus, sparnuotąsias raketas, dronus, viršgarsinius ir kitus skraidančius aparatus.“

„Daugiau nei aišku, kad tai yra tiesioginė spaudimo priemonė ir branduolinis grasinimas Vakarams („branduolinėms valstybėms“) nesuteikti Ukrainai („nebranduolinei valstybei“) galimybės gintis panaudojant tolimojo nuotolio ginklus smogti kariniams taikiniams Rusijos gilumoje“, – rašo savo paskyroje „Facebook“ L.Kasčiūnas.

Anot jo, tai rodo ir tai, kad Rusija nėra užtikrinta savo konvencinių pajėgų galimybėmis panaikinus dabar galiojančius draudimus Ukrainai.

L.Kasčiūnas pastebi, kad tai yra ne pirmas tokio pobūdžio grasinimas tiek iš V.Putino Rusijos, tiek istoriškai žiūrint ir iš Sovietų Sąjungos (pvz., N. Chruščiovo).

„Niekas nenori branduolinio karo. Gerai, kad jo iš tiesų nenori ir Rusija bei bando savo tikslus pasiekti gąsdinimais ir blefu.

Privalome kuo greičiau pabaigti karą Europoje. Jį jau šiandien galėtų pabaigti Rusijos prezidentas, bet jis to nedarys. Vertimas Ukrainai iš esmės pasiduoti atiduodant agresoriui savo teritorijas ir nusiginkluojant irgi nepabaigs karo, o priešingai tik suteiks Kremliui laiko persiginkluoti ir vėl pulti. Karas labai greitai sugrįš dviguba jėga.

Yra tik vienas kelias – suteikti Ukrainai galimybę smogti tiems taikiniams Rusijos teritorijoje, iš kurių prieš ją vykdoma kruvina agresija. Tai nepailgins karo, o jį sutrumpins. Tik tai gali priversti Rusiją grįžti prie taikos. Ir savo branduoliniais grasinimais tai pripažįsta ir pats V.Putinas.

Niekas Europoje nenori karo, jo nori tik Rusija.

Ukraina nieko neužpuolė ir neplanuoja nieko pulti. Tai Rusija užpuolė Ukrainą. Todėl agresorius čia vienas ir jis aiškus. Nėra jokių argumentų saugoti jo karinę mašiną, vykdančią nusikaltimus taikai“, – teigia Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas