Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L. Kasčiūnas su Vokietijos brigados Lietuvoje vadu aptarė karių dislokavimo procesą

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas su paskirtuoju Vokietijos brigados Lietuvoje vadu Christophu Huberiu (Kristofu Huberiu) aptarė svarbiausius brigados perkėlimo į Lietuvą procesus bei tolesnius žingsnius.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Vokietijos brigados vadas brigados generolas Christoph Huber sugrįžo į Lietuvą su nauja užduotimi. Pradedame dar vieną sėkmingą misiją. Palaipsniui į šalį atvyksta vis daugiau sąjungininkų karių, mūsų partneriai mumis pasitiki ir žino, kad suteiksime geriausias sąlygas karių ir jų šeimos narių buvimui Lietuvoje“, – trečiadienį ministerijos išplatintame pranešime sakė krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas.

C. Huberis – buvęs pirmasis NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Rukloje vadas.

Anot pranešimo, ministras patikino, kad yra laikomasi pagrindinių 2023 metų gruodį Vokietijos brigados dislokavimo veiksmų plane nurodytų terminų ir įsipareigojimų. 

Lietuva ir Vokietija brigadą yra sutarusios dislokuoti iki 2027 metų pabaigos, nors dalis pareigūnų nuogąstauja, kad ši data gali nusikelti.

Šį rugsėjį Berlyne šalys pasirašė tarpvalstybinę bendradarbiavimo gynybos srityje sutartį, praėjusią savaitę ji buvo pateikta ratifikuoti Seimui.

Dvišale sutartimi nustatoma naudojimosi paskirtomis karinėmis teritorijomis tvarka, Vokietijos ginkluotųjų pajėgų atvykimo ir išvykimo, judėjimo šalyje procedūros, jurisdikcijos pasidalijimo taisyklės, saugumo užtikrinimo priemonės, galimybės steigti Lietuvoje Vokietijos ginkluotųjų pajėgų ugdymo įstaigas, taip pat galimybės Vokietijos kariams ir civiliams tarnautojams gauti sveikatos priežiūros paslaugas bei kiti klausimai.

L. Kasčiūnas taip pat patikino, kad visos Vokietijos brigadai skirtos infrastruktūros teritorijos ir zonos yra ir toliau liks Lietuvos nuosavybė.

Vystant infrastruktūrą Rūdninkuose ir palaipsniui augant į Lietuvą atvykstančių Vokietijos karių skaičiui, jie laikinai naudosis Lietuvos kariuomenės infrastruktūra netoli Vilniaus – Nemenčinėje ir Rokantiškėse.

Vokietijos kariams bus suteiktos visos reikiamos sąlygos dirbti ir treniruotis, tuo tarpu Kunigaikščio Vaidoto pėstininkų bataliono kariai bus laikinai perkelti iš Rokantiškių karinio miestelio į Vilnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas