Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 04 /16:24

VMVT atsakymas L.Kasčiūnui: sankcijos už gyvūnų gerovės pažeidimus turi būti griežtesnės

„Sankcijos už gyvūnų gerovės pažeidimus turi būti sugriežtintos“, – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė, atsakydama į Seimo konservatoriaus Lauryno Kasčiūno kreipimąsi. Tiesa, ji priduria, kad ne VMVT kompetencija yra spręsti, auginti ar ne kailinius žvėrelius ar kitus gyvūnus narvuose.
Audinių fermoje
Audinių fermoje / VšĮ „Tušti narvai“ nuotr.

Parlamentaras L.Kasčiūnas, prašydamas paaiškinti, ar VMVT yra pajėgi užtikrinti visavertę kontrolę ir aukštesnius kailinių gyvūnų auginimo standartus, kokiomis priemonėmis tai bus įgyvendinama, antradienį pranešė kreipęsis į tarnybos direktorių Darių Remeiką.

Tokių veiksmų Seimo narys ėmėsi po VMVT baigtų neplaninių patikrinimų Kaišiadorių, Širvintų, Utenos, Zarasų ir Rokiškio rajonuose esančiuose kanadinių audinių auginimo ūkiuose ir čia nustačius gyvūnų laikymo pažeidimų.

VIDEO: Organizacija „Tušti narvai“ patikrino žvėrelių fermas: rado sužalotų audinių

L.Kasčiūnas: nuobaudos neatgraso nuo pakartotinių pažeidimų

„Po atliktų VMVT patikrinimų kyla daugiau klausimų nei pateikta atsakymų. Pažeidimai akivaizdūs, o nuobaudos juokingos – visiškai neatgrasančios nuo pakartotinių pažeidimų. Todėl ir keliu klausimus VMVT – ką daryti ir kaip spręsti šios šakos sukeliamas gausias etines, gyvūnų gerovės ir aplinkosaugines problemas.

Taip pat įdomi ir VMVT nuomonė dėl kailinių gyvūnų ūkių draudimo ar apribojimo. Jau 17 Europos valstybių priėmė sprendimus drausti ar apriboti šiuos ūkius, galbūt atėjo laikas panašiai pasielgti ir Lietuvai“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas L.Kasčiūnas.

Kailinių žvėrelių fermose buvo užfiksuotos šios problemos: sužaloti ir ne pagal teisės aktų reikalavimus gydomi gyvūnai; stereotipijų ir kanibalizmo atvejai, per maži narvai; viename narve auginamas per didelis skaičius gyvūnų.

„Kaip planuojama spręsti kiekvieną iš šių problemų, atsižvelgiant į tai, kad jos kartojasi jau ne vienerius metus?“ – klausia L.Kasčiūnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„VMVT pareiga – kontroliuoti gyvūnų gerovės reikalavimų įgyvendinimą, užtikrinti, kad būtų laikomasi Europos Sąjungos (ES) nustatytų gyvūnų gerovės standartų. Nuspręsti auginti ar neauginti kailinius žvėrelius ar kitus gyvūnus narvuose yra ne VMVT kompetencija. Tai daug platesnis klausimas politikams, atsakingoms ministerijoms ir visuomenei“, – atsakydama į Seimo nario kreipimąsi 15min komentuoja VMVT vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė.

Oficialaus kreipimosi negavo

Ji teigia, kad tarnyba kol kas oficialaus L.Kasčiūno kreipimosi nesulaukė ir apie jį sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Atsakydami į žiniasklaidos priemonėms išsakytas abejones, galime tik dar kartą pakartoti savo ne kartą akcentuotą poziciją, kad sankcijos už gyvūnų gerovės pažeidimus turi būti sugriežtintos. Todėl VMVT teikia pasiūlymus dėl atitinkamų Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo, Administracinių nusižengimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimų“, – dėsto VMVT vyriausioji patarėja.

„VMVT yra kontrolės institucija, kontroliuojanti ir pajėgi užtikrinti galiojančių ES ir nacionalinių teisės aktų reikalavimų įgyvendinimą ūkio subjektuose. Pažymėtina, kad VMVT vykdomą kontrolę reguliariai vertina nepriklausomi Europos Komisijos auditoriai, kurie savo vertinimuose nėra fiksavę neatitikimų ar pateikę pastabų dėl gyvūnų laikymo ar VMVT kontrolės priemonių“, – priduria ji.

Anot J.Savickaitės, VMVT tuos ūkinių gyvūnų augintojus, kurie „savo veiklą grindžia atsakingu požiūriu į gyvūnų gerovę ir savanoriškai diegia aukštesnius, nei galiojantys teisės aktų reikalavimai, gyvūnų gerovės standartus“, skatina. Tokie ūkiai. VMVT atstovės teigimu, yra priskirti prie mažos rizikos ūkio subjektų, jų kontrolė vykdoma rečiau.

Pažeidimus pastebėjo „Tušti narvai“

„Tie ūkiai, kurie tokių standartų nediegia, yra tikrinami dažniau, tačiau tai nereiškia, kad jie neatitinka šiuo metu galiojančių teisės aktų reikalavimų. Jei patikrų metu yra nustatoma neatitikimų, yra vertinamas jų pobūdis, mastas ir reikšmingumas, atsižvelgiant į tai ūkio subjektui taikomos poveikio priemonės, nurodoma trūkumus pašalinti, stebima, ar ūkio subjektas visus nurodymus įgyvendina“, – komentuoja J.Savickaitė.

VMVT patikrinimus šešiose kailinių žvėrelių laikymo vietose pradėjo po to, kai visuomeninė organizacija „Tušti narvai“, kovojanti už gyvūnų teises, tarnybai pateikė skundą.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojas Giedrius Blekaitis anksčiau teigė, kad patikrinimai buvo atlikti visuose ūkiuose, apie kuriuos tarnyba gavo informacijos: „Galime patvirtinti, kad dalis pranešimuose nurodytų faktų pasitvirtino, dėl to ūkių atsakingiems asmenims yra nurodyta nustatytus neatitikimus nedelsiant pašalinti, jiems skirtos administracinio poveikio priemonės.“

Jis taip pat pridūrė, kad situacija minėtuose ūkiuose bus stebima ir toliau, vertinama, ar tinkamai šalinami trūkumai.

TAIP PAT SKAITYKITE: VMVT patikrino audinių kailių fermas: nustatyta pažeidimų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas