Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 16

L.Kasčiūnas: A.Lukašenka gali pasinaudoti situacija Afganistane ir sukurti kelią afganų migrantams

Pirmadienį skelbiama, kad Talibanas kontroliuoja visą Afganistaną, iš šalies pabėgusiam prezidentui Ashrafui Ghani pripažinus, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą. Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad tai gali turėti tiesioginės įtakos ir Lietuvai – esą situacija gali pasinaudoti A.Lukašenkos režimas ir plūstelės naujas migrantų srautas.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

L.Kasčiūnas apie tai savo feisbuko paskyroje rašė sekmadienio vakarą, kai paaiškėjo, kad be kovos krito Kabulas, o Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pabėgo iš šalies.

„Visas Afganistanas jau Talibano kontrolėje. Islamistai kovotojai šiuo metu leidžia visiems, kas nori, palikti šalį, skelbiama apie visuotinę amnestiją. Kol kas neaišku, ar šio pažado bus laikomasi praktikoje.

Buvusios valdžios griūtis įvyko taip sparčiai, kad Kabulo tarptautiniame oro uoste dar vykdomos Vakarų diplomatų ir patarėjų evakuacijos operacijos. Netrukus bus paskelbtas Islamo Emyratas ir įvesta Šariato teisė. Manoma, kad Talibano valdžia neužtruks sulaukti tarptautinio pripažinimo iš Pakistano, Kinijos, Rusijos ir kitų valstybių, su kuriomis jau kuris laikas vyko derybos ir susitikimai“, – rašė parlamentaras.

Jo teigimu, po 20 metų pertraukos Talibano sugrįžimas į valdžią beveik 40 mln. gyventojų turinčiame Afganistane kelia daug grėsmių: nuo galimybės prieglobstį rasti islamiškojo terorizmo grupuotėms iki didelių migracijos srautų, nors Talibanas tarptautinę bendruomenę viešai ir tikina šįkart esantis kitoks.

„Ryškus migracijos srautų padidėjimas galimas ypač šiame režimų pasikeitimo etape. Kaip ir nelegalių migrantų be dokumentų melagingas savęs priskyrimas afganistaniečiams, neva persekiojamiems talibų. Dabartinė situacija komplikuoja ir nelegalių migrantų afganų gražinimą į Afganistaną.

Nors šiuo metu afganų migracijos srautai Lietuvą iš esmės aplenkdavo (afganai juda per Pietų Europą), turint galvoje Baltarusijos režimo veiksmus instrumentalizuojant migraciją prieš Lietuvą, reikia papildomai įvertinti šią grėsmę. Ypač atsižvelgiant į tai, kad Lukašenkos režimas jau bandė (tiesa, nesėkmingai) sukurti kelią migrantams į Lietuvą iš kaimyninio Pakistano“, – apie Lietuvai galinčius kilti naujus iššūkius rašė L.Kasčiūnas.

Jis teigia, kad, „kaip rodo daugelio valstybių, o dabar ir Lietuvos praktika, geriausiai nelegalią migraciją stabdo barjerai“: „Ten kur susiduria su kliūtimis, su veiksminga sienos apsauga, nelegalai ir nebeina. Ieško kitų kelių arba vietų. Tai rodo, kad dabartinę sustiprintą sienos apsaugą reikia tęsti, ypač skubinti fizinio barjero statybą su Baltarusija, nes didesnis nestabilumas ir toli nuo mūsų gali greitai turėti pavojingas pasekmes mūsų saugiai valstybei.“

Jau ne viena Europos valstybė yra paskelbusi, kad bent laikinai negrąžins migrantų iš Afganistano į jų kilmės šalis. Tai skelbta dar iki Talibanui įsitvirtinant visame Afganistane. Lietuva apie tai dar nėra pasisakiusi.

Plačiau apie situaciją Afganistane skaitykite čia: Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas