Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 26

L.Kasčiūnas: V.Putino kalba svarbi iš esmės tik vienu aspektu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį vakare kreipimesi į tautą pasmerkė „Wagner“ maišto organizatorius, tačiau teigė, kad tie kovotojai, kurie nenori stoti į Rusijos kariuomenę, galės vykti į Baltarusiją. Anot Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno, Rusijos lyderio kalba svarbi tik vienu aspektu.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Šio vakaro Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba, nepaisant jo spaudos sekretoriaus dramatiško anonso, svarbi iš esmės tik vienu aspektu: „Wagner” grupuotės smogikai gali jungtis prie Rusijos kariuomenės, nutraukti savo veiklą ir grįžti namo arba išvykti į Baltarusiją. V.Putinas pabrėžė, kad laikysis šio pažado. Akivaizdu, kad Baltarusijos opcija skiriama tiems smogikams, kurie buvo agresyviausi maišto dalyviai, pridarė nusikaltimų ir / ar nori tęsti savo veiklą kartu su Jevgenijumi Prigožinu“, – feisbuke vėlų pirmadienio vakarą rašė L.Kasčiūnas.

Jis primena, kad J.Prigožinas anksčiau pirmadienį pareiškė, kad Baltarusija suteikė jurisdikciją „Wagner” veikti jos (arba iš jos) teritorijos. Anot L.Kasčiūno, tikėtina, kad turima galvoje visų pirma operacijos Afrikoje ir Lotynų Amerikoje.

Pirmadienio vakarą taip pat skelbta, kad pareiškimą paskelbs ir Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenkas. Vėliau pranešta, kad jo kalba perkeliama į antradienį.

„Ji turėtų daugiau suteikti aiškumo, tačiau faktas, kad dalis agresyviausių „Wagner” smogikų / karo nusikaltėlių gali įsikurti kaimynėje Baltarusijoje yra grėsmė ir Lietuvos bei regiono valstybių nacionaliniam saugumui.

J.Prigožino smogikai, kurie galimai atsidurs Baltarusijoje, veiks kaip nevalstybinis veikėjas (non-state actor), tai yra jokiai valstybei formaliai nepavaldi organizacija po kuria galima slėpti ir valstybių nusikalstamus tikslus.

Lietuva šitam žaidimui nepasiduos: J.Prigožino smogikai yra / bus Baltarusijos teritorijoje ir dabar Minskas atsako už visus jų veiksmus tiek iš jos, tiek už jos teritorijos“, – feisbuke rašo NSGK pirmininkas.

Anot L.Kasčiūno, šiuo metu nėra jokių požymių, kad „Wagner“ bandytų ar turi interesą rengti kokius nors išpuolius prieš Lietuvą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Tačiau tiek NATO, tiek mes turime adaptuotis ir būti pasirengę žaibiškai atremti grėsmę iš tokio pobūdžio organizacijos.

Tam būtina stiprinti greitojo reagavimo pajėgas, kovinę Lietuvos kariuomenės galią, žvalgybą, užtikrinti kuo greitesnį/išankstinį sąjungininkų atėjimą į Lietuvą ir turėti kuo daugiau sąjungininkų pajėgų Lietuvoje (sveikintinas Vokietijos šiandieninis sprendimas).

Tokioms organizacijoms svarbu ne tiek atgrasymas, kiek nedelsiamas ir galingas atsakas“, – feisbuke teigė L.Kasčiūnas.

J.Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J.Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę. Reaguodama į tai Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Visgi, šeštadienio vakarą J.Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, po susitarimo su Baltarusijos autoritariniu prezidentu A.Lukašenka jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius šeštadienį paskelbė, kad „Wagner“ vadas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau sakė, kad maište dalyvavę samdiniai, atsižvelgiant į jų nuopelnus mūšio lauke, nebus persekiojami, o dalis kovotojų, kurie nebuvo prisijungę prie J. Prigožino kolonos, žygiavusios į Maskvą, pasirašys kontraktus su Gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas