Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 09

L.Savickas atšauna į teisiamos eksviceministrės teiginius: veikiau principingai ir sąžiningai

Buvusi sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė, kaltinama COVID-19 greitųjų testų pirkimo byloje, šią savaitę teisme atskleidė vieną detalę. Byloje minimos įmonės „Profarma“ kontaktus jai davė parlamentaras ir kandidatas į sostinės merus Lukas Savickas, kuris tuo metu buvo premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas. Jis byloje turi liudytojo statusą.
Lina Jaruševičienė ir Lukas Savickas
Lina Jaruševičienė ir Lukas Savickas / 15min nuotr.

Kaip rašė BNS, Vilniaus miesto apylinkės teisme tęsiasi skandalingos COVID-19 greitųjų testų pirkimo bylos nagrinėjimas.

15min nuotr./Lina Jaruševičienė
15min nuotr./Lina Jaruševičienė

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje parodymus davė kaltinamoji, buvusi sveikatos viceministrė Lina Jaruševičienė.

4,1 mln. eurų žalos padarymu valstybei kaltinama buvusi ministerijos pareigūnė tvirtino, kad elgėsi teisėtai, ir teigė, kad byloje minimos įmonės „Profarma“ kontaktus jai davė tuometis premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas, dabartinis parlamentaras L.Savickas.

Ji teigė, kad „vyko daug procesų“ tarp „Profarmos“ ir Vyriausybės.

„Nėra taip, kad viceministrė trepteli koja ir 6 milijonai eurų plumpt, įkrenta“, – teismui sakė kaltinamoji.

Pasak jos, tuometinis premjero patarėjas L.Savickas jai pranešė, kad Seime pakeistas Viešųjų pirkimų įstatymas ir pirkimas iš vieno pirkėjo galimas. Be to, pasak L.Jaruševičienės, L.Savickas jai padiktavo „Profarmos“ telefoną.

„Suprantu, kad kaltinama įgaliojimų viršijimu, tą aš suprantu, detalės man nėra suprantamos. Nepadariau jokių neteisėtų veiksmų, manau, kad tą pavyks man įrodyti“, – per teismo posėdį sakė L.Jaruševičienė.

Buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komandoje dirbusi viceministrė iš pareigų pasitraukė iškart, kai jai buvo pareikšti įtarimai, – 2020 metų rugpjūtį.

Tyrimas vyko dėl laboratorijos iš bendrovės „Profarma“ įsigytų daugiau nei 500 tūkst. greitųjų COVID-19 serologinių testų, už juos buvo sumokėta daugiau nei 6 mln. eurų.

Apeliacinis teismas šiemet patvirtino, kad už testus valstybė permokėjo, todėl dviem bendrovėms, tarp jų ir „Profarmai“, nurodė grąžinti valstybei daugiau nei 4 mln. eurų.

Ką sako L.Savickas?

Parlamentaras ir kandidatas į sostinės merus L.Savickas šioje byloje, akivaizdu, vaidina svarbų vaidmenį.

Jis tyrime turėjo specialaus liudytojo statusą, o šiuo metu 15min teigė turintis liudytojo statusą.

Paklaustas, kaip vertina buvusios viceministrės teiginį dėl „Profarma“ kontaktų davimo, L.Savickas tvirtino suteikęs visus tiekėjų kontaktus.

„Galiu tik patvirtinti, kad vykdydamas man patikėtas koordinacines funkcijas visus gautus galimų tiekėjų pasiūlymus ir kontaktus perdaviau atsakingiems asmenims“, – sakė politikas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukas Savickas

Jis tvirtina, kad prasidėjus COVID-19 pandemijai jis veikė „principingai ir sąžiningai“ ne tik kaip pilietis, bet ir kaip valstybės tarnautojas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas taip pat tikina, kad teismo procesas neturėtų vykti.

„Vertinant patį teismo procesą, esu įsitikinęs, kad jo apskritai neturėtų būti – viceministrė Lina Jaruševičienė vykdė tiesiogines savo funkcijas krizės akivaizdoje ir ėmėsi visų reikalingų priemonių, siekiant apsaugoti visuomenes sveikatą ir piliečių gyvybes“, – kalbėjo L.Savickas.

Negailestingi kaltinimai

Šalies prokurorai įsitikinę, kad 2020 metais L.Jaruševičienė galimai piktnaudžiavo tarnyba ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą.

Anot teisėsaugos, buvusi viceministrė „teikė nepagrįstus reikalavimus Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovui ir darbuotojams, organizavo skubų pinigų pervedimą, neteisėtai suteikė privilegijų įmonei „Profarma“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje

Bylos duomenimis, manoma, kad L.Jaruševičienė veikė „Profarma“ interesais.

Pasak kaltinamojo akto, įtariama, kad medicinos įrangos įmonei „Pro Aris“ jau pateikus ekonomiškai naudingesnį pasiūlymą, – 3,74 eurai be PVM už testo vienetą – L.Jaruševičienė nepagrįstai nurodė suderinti su „Profarmos“ vadove greitųjų testų užsakymą.

„Profarmos“ testų kaina svyravo atsižvelgiant į perkamą skaičių – 13 eurų be PVM perkant 100 tūkst. greitųjų testų, 8 eurai be PVM perkant 400 tūkst. testų.

Kaltinimuose taip pat rašoma, kad L.Jaruševičienė neteisėtai nurodė per valandą paruošti sutartį dėl testų įsigijimo iš „Profarmos“ ir avansu apmokėti 100 proc. kainos.

Pasak prokurorų, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos darbuotojai buvo suklaidinti ir nesiaiškino kainos pagrįstumo, paruošė ir suderino dokumentus dėl milijoninės vertės testų įsigijimo.

Tuo metu reikalingus raštus pasirašė ir tuometinis sveikatos apsaugos ministras, ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Kaltinamoji L.Jaruševičienė toliau parodymus duos kitame posėdyje, jis vyks kitų metų sausio 12 dieną.

Šią baudžiamąją greitųjų COVID-19 testų įsigijimo bylą sudaro 47 tomai, o liudytoju sąraše nurodyti 55 asmenys.

Viceministrei traukiantis iš pareigų, ministras A.Veryga tvirtino, kad, siaučiant koronaviruso pandemijai, sveikatos apsaugos sistema susidūrė su labai daug iššūkių, reikėjo imtis greitų ir netradicinių sprendimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito