Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 11 /15:51

Po LVŽS lyderių kalbų apie riaušes L.Savickas palieka „valstiečių“ frakciją

Parlamentaras Lukas Savickas paskelbė, kad nebegali dirbti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijoje ir netrukus iš jos pasitrauks.
Lukas Savickas
Lukas Savickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai politikas paskelbė feisbuko paskyroje.

Iš parlamentaro pareiškimo matyti, kad paskutinis lašas jam buvo tai, kaip antradienio vakaro įvykius prie Seimo įvertino „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis bei parlamentarė Agnė Širinskienė.

„Vakarykštė diena ir vakaras buvo tiesiog gėdingi. Holokausto simboliai, inscenizuoti getai bei kartuvės prie Martyno Mažvydo bibliotekos, kuriuos sveikina mano dabartinės frakcijos kolegos man yra nesuvokiami. Jie tikrai nekviečia atviram dialogui“, – teigia politikas.

Riaušių išvakarėse, anot L.Savicko, LVŽS raginusi „nutraukti nepasiskiepijusių žmonių nuo COVID-19 diskriminaciją“ net ir šiandien neatsitraukia – siunčia sveikinimus „Tautai, atėjusiai apginti savo valstybės ir Laisvės“ ir konstatuoja, kad „Tauta aklai nepaklus prievartos ideologijai ir netarnaus valdžiai“.

„Tai – ne tik man nesuvokiami, bet ir milžinišką gėdos jausmą keliantys teiginiai“, – rašo L.Savickas.

Anot parlamentaro, daugybėje situacijų galima politikuoti, oponuoti bei kritikuoti, bet visada būtina įsivertinti, ar toks elgesys neperžengia ribų. Kiekvieno politiko sąžinės reikalas, anot jo, – savo veiksmus įsivertinti potencialaus poveikio savo valstybei šviesoje.

„Ar Vyriausybė padarė viską, kad vakcinacija vyktų sklandžiai? Tikrai ne. Užliūliuota gyventojų aktyvumo Vyriausybė patikėjo, kad jokių aktyvių veiksmų nereikės, o ministras Dulkys tik dabar kartas nuo karto prisiruošia išvykti į regionus. Ir tai daro vis dar vengdamas tiesioginio darbo su žmonėmis, vengdamas paneigti nepagrįstas baimes ir tiesiog neatranda to meduolio, kuris būtų paskatinęs skiepytis. Tada griebiamasi botago. O ir tas iškomunikuojamas nevykusiai, permetant atsakomybę šeimos gydytojams, autobusų vairuotojams bei parduotuvių apsaugininkams. Toks informacijos vakuumas ir baimė žiūrėti oponentams į akis sukuria erdvę reikštis celofanams, Uspaskich ir kitiems baimių kurstytojams“, – teigia L.Savickas.

Jo vertinimu, ko jau ko, bet sąmokslo teorijų Lietuvai šiandien reikia mažiausiai.

Nuo rudens viskas krypsta tik sąmokslo teorijų kurstymo, bandymų rinktis pigius populiarumo taškus bei radikalizavimosi kryptimi.

„Kai sutikau į rinkimus eiti su LVŽS, kalbėjomės apie mūsų Vyriausybės darbų tęstinumą, apie darbus, dėl kurių sutariame ir ką galime nuveikti. Šiuos tikslus aktyviai gyniau ir debatų metu, kuriuose partijos vadovybė prašė atstovauti. Deja, nuo rudens viskas krypsta tik sąmokslo teorijų kurstymo, bandymų rinktis pigius populiarumo taškus bei radikalizavimosi kryptimi.

Negaliu suvokti, kaip gali derėti mokslu pagrįstas Aurelijaus Verygos vertinimas su pono Kepenio bei pono Ąžuolo platinamomis teorijomis apie mistinius gyvūnėlius kaukėse, keisčiausius vakcinų poveikius bei pasaulinį sąmokslą prieš sveikuolius. Tuo labiau – nenoriu būti tapatinamas su tokiais absurdais“, – sakė jis.

Trauksis prasidėjus sesijai

„Nuoširdžiai tenka pripažinti sau ir kitiems – nebematau galimybės toliau darbuotis LVŽS frakcijos sudėtyje. Prasidėjus artimiausiai Seimo sesijai, atliksiu tam būtinus formalumus“, – paskelbė jis.

Jis teigia suprantantis, kad R.Karbauskis, A.Širinskienė ir kiti aktyvūs sąmokslo teorijų kūrėjai viešumoje plėtos keletą naratyvų.

„Kad jiems būtų lengviau, iš karto pabandau apibendrinti, sutaupysiu laiko: „Savickas parsidavė konservatoriams“, „Jis visada buvo liberalas“, „Viskas dėl homoseksualų partnerystės įteisinimo“, „Tai sąmokslas prieš tradicines vertybes ir vienintelius jų gynėjus“... Daugiau absurdiškų citatų nesugalvoju, bet esu įsitikinęs, kad partijos vadovybės žiedas tikrai sugalvos jų dar daugiau ir dar įvairesnių“, – teigia politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas