Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 13 /16:49

LAT: apygardos teismas negalėjo pabloginti nuteistosios D.Štraupaitės teisinės padėties

Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) tenkino nuteistosios buvusios Visagino savivaldybės merės Dalios Štraupaitės gynėjo apeliacinį skundą ir panaikino pirmosios instancijos teismo 2023 m. kovo 8 d. nutartį, kuria buvo pakeistas ankstesnis pirmosios instancijos teismo nuosprendis, nurodant, kad nuteistajai paskirta baudžiamojo poveikio priemonė apima ne tik teisės būti skiriamai, bet ir teisės būti renkamai į tam tikras pareigas atėmimą, rašoma LAT pranešime žiniasklaidai.
Visagino rajono merė Dalia Štraupaitė
Visagino rajono merė Dalia Štraupaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismo argumentai

Panevėžio apygardos teismo 2019 m. spalio 24 d. nuosprendžiu D.Štraupaitei, be bausmės, buvo paskirta ir baudžiamojo poveikio priemonė – teisės būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas atėmimas 3 metams, kuri Lietuvos apeliacinio teismo 2023 m. vasario 23 d. nuosprendžiu palikta nepakeista.

Panevėžio apygardos teismas, gavęs Vyriausiosios rinkimų komisijos prašymą išaiškinti Panevėžio apygardos teismo 2019 m. spalio 24 d. nuosprendžio rezoliucinės dalies dėl D.Štraupaitei paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės turinį, priėmė 2023 m. kovo 8 d. nutartį, kurioje nutarė ištaisyti 2019 m. spalio 24 d. nuosprendžio rezoliucinėje dalyje padarytą rašymo apsirikimo klaidą ir nurodė, kad D.Štraupaitei atimama ir teisė būti renkamai į tam tikras pareigas. Šios nutarties pagrindu Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu panaikinta D.Štraupaitės kandidato į merus registracija.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi skundą dėl minėtos Panevėžio apygardos teismo 2023 m. kovo 8 d. nutarties, pabrėžė, kad teismas nuosprendžio vykdymo metu turi teisę išspręsti dėl nuosprendžio kylančias abejones, tik jeigu jas išsprendus nepakeičiama nuosprendžio esmė. Šiuo atveju apygardos teismas ne patikslino nuosprendį, o jį iš esmės pakeitė, nurodydamas, kad D.Štraupaitei atimta teisė 3 metus būti ne tik skiriamai, bet ir renkamai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų pareigas.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad nuosprendžio esmė gali būti keičiama tik nagrinėjant baudžiamąją bylą apeliacine ar kasacine tvarka, o ne nuosprendžio vykdymo metu, todėl 2019 metais priimto nuosprendžio dalis dėl baudžiamojo poveikio priemonės taikymo ir draudimo eiti tik skiriamas pareigas, nesant prokuroro skundo, kuriuo būtų prašoma išplėsti baudžiamojo poveikio priemonės taikymo apimtį, šiuo atveju negalėjo būti keičiama pabloginant nuteistosios teisinę padėtį.

Toks sprendimas priimtas, konstatavus, kad 2019 metais priimtame pirmosios instancijos teismo nuosprendyje buvo konkrečiai nurodyta, kad nuteistajai atimama tik viešoji teisė būti paskirtai į skiriamas pareigas. Apie draudimą eiti renkamas pareigas teismas nuosprendyje nebuvo nurodęs, todėl teisės eiti renkamas pareigas atėmimas nebuvo paskirtas.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje Nr. 1S-41-449/2023 įsigalioja jos priėmimo dieną ir yra galutinė ir neskundžiama.

Rebusas rinkimų komisijai

D.Štraupaitė buvo apskundusi Panevėžio apygardos teismo praėjusio trečiadienio sprendimą patikslinti jai paskelbtą nuosprendį dėl piktnaudžiavimo tarnyba, kuriuo buvo nustatyta, jog ji negali būti renkama į meres.

Apeliacinio teismo D.Štraupaitė prašė pripažinti žemesnės instancijos teismo nutartį neteisėta ir negaliojančia.

Gavusi Panevėžio apygardos teismo išaiškinimą dėl politikės galimybių kandidatuoti, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį panaikino politikės registraciją rinkimuose.

Lietuvos apeliaciniam teismui leidus kandidatei į Visagino meres D.Štraupaitei dalyvauti rinkimuose, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienio vakarą renkasi į skubų posėdį.

Posėdis šaukiamas pirmadienį 19 val., BNS informavo Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovė D. Štraupaitė sekmadienį vykusiuose mero rinkimuose Visagine išėjo į antrą turą. Kandidatė surinko 23,77 proc. rinkėjų balsų ir liko antra po „valstiečio“ Erlando Galaguzo, šis gavo 31,35 proc. rinkėjų balsų. Trečią vietą šiuose rinkimuose užėmė Liberalų sąjūdžio atstovas Jevgenijus Šuklinas su 22,15 proc. balsų.

Lietuvos apeliacinis teismas vasarį pakeitė bausmę už prekybą poveikiu, piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą nuteistai D. Štraupaitei – išteisinus viename epizode dėl prekybos poveikiu bei sumažinus kyšio vertę, politikei panaikinta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, tačiau padidinta galutinė piniginė bauda.

Vietoje anksčiau skirtos daugiau nei 15 tūkst. eurų baudos nauju nuosprendžiu D. Štraupaitei paskirta 18,8 tūkst. eurų bauda.

Teisėjas Linas Šiukšta tada paskelbė, kad įstatymas numato ir galimybę nuteistajam uždrausti teisę būti renkamam į savivaldybių institucijas, tačiau prokuratūra skundo dėl tokio suvaržymo neteikė, todėl teismas negalėjo riboti merų rinkimuose kandidatuojančios D. Štraupaitės galimybės būti renkamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas