Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 05 12

LAT teisėja Sigita Rudėnaitė: visuomenė nepasitiki teismais, nes nemato teisėjų žmogiškosios pusės

Į Lietuvos Aukščiausio Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkes teikiama šio teismo teisėja Sigita Rudėnaitė sako, kad viena žmonių nepasitikėjimo teismais priežasčių yra tai, jog teisėjai neparodo savo žmogiškosios pusės.
Teisėjai
Teisėjai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

S.Rudėnaitė sako, kad situacija taisytųsi, jei teismų sprendimus rezonansinėse bylose praneštų ir komentuotų ne teismų atstovai spaudai, o patys teisėjai. Teisėja šią naujovę, kaip ir periodines spaudos konferencijas, siūlytų įdiegti teismuose.

„Mano giliu įsitikinimu, visuomenė nepasitiki iš dalies teismais ir laiko teismus sau svetimais vien dėl to, kad mes patys neparodome savo žmogiškosios pusės. Uždavinys paprastas – parodyti, kad teisėjai yra padaryti iš paprastų žmonių. Aišku, tam neužtenka televizijos reportažų, kad teisėjas susirūpinęs su mantija bėga į salę nagrinėti bylos. Neužtenka žmogui matyti iš salės teisėją, kuris sėdi aukščiau“, – prisistatydama Seimui šią savaitę sakė S.Rudėnaitė.

Anot jos, tam reikia tokių formų, kai „žmogus gali ateiti ir matyti teisėją gyvą“. „Nežinau, ar man pritars kolektyvas, jeigu aš būsiu paskirta. Manyčiau, kad netinkama dabar, esant šiai situacijai, teismų priimtus sprendimus visuomenei pateikti tik per atstovą spaudai. Siūlysiu kolegoms, kurie gali, kurie turi psichologinį pasirengimą, kurie turi tam sugebėjimų, patiems komentuoti savo priimtus sprendimus, skausmingus visuomenei, būtent dėl to, kad visuomenė juos galėtų išgirsti iš teisėjo“, – žadėjo kandidatė.

Taip pat S.Rudėnaitė sako siūlysianti rengti periodines spaudos konferencijas žurnalistams, taip pat  rengti apvaliojo stalo diskusijas tiek su visuomenės atstovais, tiek su teisininkais profesionalais. „Manau, to reikėtų būtent tam, kad parodytume visuomenei, jog teismai nėra atskira nuo visuomenės dalis, kad tai yra grupė visuomenės, tiesiog profesiniu pagrindu susibūrusi į teisėjų bendruomenę“, – sako S.Rudėnaitė.

Seimui šią savaitę buvo pateikti du nutarimo projektai pagal prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretus, kuriais siūloma atleisti kadenciją baigusią LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkę Janiną Stripieikienę, o į jos vietą paskirti S.Rudėnaitę.

Aukščiausiojo Teismo skyriaus pirmininką iš paskirtų šio teismo teisėjų skiria Seimas prezidento teikimu. Teismų įstatymas numato, kad LAT skyriaus pirmininkas į šias pareigas skiriamas penkeriems metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus