Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 22

Latviai šaukia neeilinę sesiją dėl elektros kainų, Lietuvos Seimas to daryti neketina

Latvijos Saeimoje, opozicijos reikalavimu, šaukiama neeilinė sesija dėl augančių elektros kainų. Lietuvos parlamentarai to daryti kol kas neketina ir laukia veiksmų iš Vyriausybės.
Elektros energija
Elektros energija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Latvijos parlamente parašai neeilinei sesijai surinkti opozicinės Žaliųjų ir valstiečių sąjungos iniciatyva.

Iniciatoriai kritikuoja elektros biržos „Nord Pool“ veikimą ir numato įpareigoti Vyriausybę parengti veiksmų planą, kaip įveikti elektros kainų krizę. Neeilinis posėdis vyks šį trečiadienį.

Latvijoje politinę atmosferą kaitina spalį vyksiantys parlamento rinkimai.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Latvijos parlamentas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Latvijos parlamentas

Lietuvos politikai sekti kaimynų pavyzdžiu sako nematantys reikalo. Tiek valdantieji parlamentarai, tiek opozicija teigia, kad dabar imtis darbų turi Ingridos Šimonytės vadovaujamas ministrų kabinetas.

Lietuvos Seimo rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną.

„Neeilinės sesijos šaukiamos ne mažiau kaip 1/3 visų Seimo narių siūlymu. Kol kas tokio siūlymo negavau. Koalicijoje tokia iniciatyva nesvarstoma, nes netrukus prasidės eilinė rudens Seimo sesija“, – 15min sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Dirba Vyriausybė

„Mūsų rutininis posėdis ne taip ir toli – rugsėjo 10-ąją, o Vyriausybė, natūralu, kad ieško sprendimų ir bus proga juos aptarti, jeigu reikės vienokio ar kitokio Seimo patvirtinimo“, – teigė konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Šiuo metu tokios galimybės sušaukti neeilinę sesiją nėra svarstomos, man atrodo, kad svarbiausia, jog vykdomoji valdžia šiuo klausimu dirba“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Panašiai kalba ir opozicija – ji ragina Vyriausybę imtis priemonių padėti žmonėms.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad konkrečių žingsnių turėtų imtis Ministrų kabinetas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

„Aš nežinau, kiek Seimas dabar čia gali spręsti ir daryti įtaką. Manau, kad dabar atsakomybės ir atskaitomybės klausimas yra Vyriausybėje“, – 15min sakė opozicinės jėgos atstovas.

„Ji gali imtis kokių nors konkrečių žingsnių“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, Vyriausybė turėtų siūlyti kompensavimo mechanizmą socialiai pažeidžiamiems žmonėms.

„Manau, kad Vyriausybė turėtų teikti kompensavimo mechanizmą tiems žmonėms, kurie yra socialiai pažeidžiami ir kuriems tikrai reikalinga kompensacija, tai apimtų turbūt ne tik mažesnes pajamas gaunančius žmones, bet ir vidurinę klasę“, – teigė S.Skvernelis.

Anot jo, gali būti, kad net ir atsiradus iniciatyvai sušaukti neeilinę sesiją, greičiausiai jokie sprendimai nebūtų priimti.

„Iniciatyvos imtis galime, bet mes dar tikimės, kad Vyriausybė sugebės pajudėti kažkaip, nors tas tikėjimas yra optimistinis – opozicija yra mažuma, mes galime surinkti parašus, sušaukti sesiją, bet ten nebus priimtas joks sprendimas“, – kalbėjo partijos lyderis.

„Tikėtis, kad bus koks nors palaikymas iš valdančiųjų, yra naivu. Juoba, kad mus apgavo ir vasarą mes taip ir nesulaukėme Seimo pirmininkės duoto pažado, kad šią vasarą labai intensyviai premjerė Ingrida Šimonytė dirbs dėl antiinfliacinio paketo, taip ir nė karto ir nesurinko niekas mūsų į Vyriausybę“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę elektros biržoje „Nord Pool“ viena megavatvalandė trečiadienio vakarą vieną valandą buvo parduodama už rekordinę kainą – 4 tūkst. eurų (4 eurai už kilovatvalandę).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektrinė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektrinė

Praėjusią savaitę rekordiškai aukštas elektros kainas aptarė prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Kaip vėliau BNS teigė prezidento atstovas Ridas Jasiulionis, sutarta, kad Lietuvos vartotojų apsauga yra svarbiausias valstybės prioritetas, o per artimiausias savaites Vyriausybė parengs priemonių, skirtų gyventojų interesams apsaugoti energijos kainų šoko situacijoje, planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas